REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία 27 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανικές εκλογές: Αυξάνεται το προβάδισμα του Σολτς – Ποιος κυβερνητικός συνασπισμός είναι ο πιθανότερος

Γερμανικές εκλογές: Αυξάνεται το προβάδισμα του Σολτς – Ποιος κυβερνητικός συνασπισμός είναι ο πιθανότερος

Η πάροδος του χρόνου και η καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου κατά τη διάρκεια της νύχτας ανέβασε τη διαφορά των Σοσιαλδημοκρατών από τους Χριστιανοδημοκράτες σε 1,7 μονάδες – Ενισχύεται το ενδεχόμενο σχηματισμού τρικομματικής κυβέρνησης με Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες

Eκλογές για γερά νεύρα ήταν οι σημερινές στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης με τους δύο υποψηφίους των παραδοσιακών κομμάτων, τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς και τον Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ, να κονταροχτυπιούνται από το πρώτο exit poll και περίπου τέσσερις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, η διαφορά τους να αυξάνεται πάνω από μιάμιση μονάδα, υπέρ του κόμματος SPD.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δικτύων της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF, Σολτς και Λάσετ δίνουν μάχη με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών να προηγείται έναντι των Χριστιανοδημοκρατών.
Όσο περνάει ο χρόνος και προσμετράται η επιστολική ψήφος τα ποσοστά του SPD αυξάνονται και ενισχύεται το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Φωτεινός Σηματοδότης», όπως αποκαλείται με βάση τα χρώματα των κομμάτων που θα συμμετέχουν, ήτοι Κόκκινο για τους Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινο για τους Πράσινους και κίτρινο για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Χαρακτηριστικά, με βάση τα μέχρι αποτελέσματα του δικτύου «ARD», το κόμμα SPD προηγείται με 25,9% έναντι του CDU με 24,2%.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των εδρών αυτό μεταφράζεται ως εξής:
Οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 205 έδρες και οι Χριστιανοδημοκράτες 195 έδρες .
Αν δεν μεταβληθεί το αποτέλεσμα, τότε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι η ισχυρότερη δύναμη στη Γερμανία για πρώτη φορά από το 2002.

Έπονται οι Πράσινοι, με ποσοστό 13,8%, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών ( FDP) με 11,7%, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με ποσοστό 10,9% και το κόμμα της Αριστεράς με ποσοστό 5%.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία:

Kυβέρνηση Σενεγάλης ή Φωτεινός Σηματοδότης (από τα χρώματα των κομμάτων)

Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη μετά – Μέρκελ εποχή.
O νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υποψήφιος για την Καγκελαρία με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δίνει τα χέρια με την σταρ των Πρασίνων (Die Gruene), Αναλένα Μπέρμποκ όπως και τον επικεφαλής των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP), Κριστιάν Λίντνερ για τον σχηματισμό «κυβέρνησης Σενεγάλης».
Ο Σολτς θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας , με την Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ να αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ, ο ηγέτης του κόμματος «Eλεύθεροι Δημοκράτες» θα πάρει στα χέρια του το νευραλγικό υπουργείο Oικονομικών.
Ο Κριστιάν Λίντνερ είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε ότι δεν πρόκειται να μπει στην κυβέρνηση εάν δεν αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Κυβέρνηση Τζαμάικα

Όσο αυξάνεται η διαφορά μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών , τόσο απομακρύνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η σύμπραξη δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων με Καγκελάριο τον Άρμιν Λάσετ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube