Weather Icon

Φρεγάτες, Τουρκία και… τρολάρισμα στον γαλλικό Τύπο: «Η Ελλάδα παρηγορεί τη Γαλλία για το φιάσκο στην Αυστραλία»

Φρεγάτες, Τουρκία και… τρολάρισμα στον γαλλικό Τύπο: «Η Ελλάδα παρηγορεί τη Γαλλία για το φιάσκο στην Αυστραλία»

Εξοπλισμοί: Πως χειρίστηκε ο γαλλικός Τύπος το θέμα της συμφωνίας Μακρόν- Μητσοτάκη για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια

Πρώτο θέμα στις ιστοσελίδες των περισσότερων Γαλλικών εφημερίδων αποτελεί η Αμυντική συμφωνία της Γαλλίας με την Ελλάδα, που προβλέπει την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και που υπέγραψαν στο Παρίσι ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Γαλλία πουλά τρεις φρεγάτες Belharra στην Ελλάδα, δύο εβδομάδες μετά την κρίση υποβρυχίων με την Αυστραλία», γράφει η Le Monde και προσθέτει: «Η σύμβαση που εκτιμάται μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σηματοδοτεί την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Ο κατασκευαστής θα είναι ο γαλλικός Naval Group , ο οποίος είχε επηρεαστεί αρνητικά ,μετά την ακύρωση της παραγγελίας των 12 Γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία».

Η Le Monde τονίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται για το «συμβόλαιο του αιώνα», όπως αυτό των δώδεκα αυστραλιανών υποβρυχίων που τελικά ακυρώθηκε από την Καμπέρα στις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά το πρόγραμμα αυτό θα είναι βάλσαμο στην καρδιά του γαλλικού κατασκευαστή Naval Group.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για «σημαντική ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Αθηνών, καθώς η Ελλάδα αισθάνεται όλο και περισσότερο απειλή από την παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο»

Η συμφωνία προβλέπει κυρίως την απόκτηση από την Ελλάδα τριών φρεγατών που θα ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν ,καθώς και μίασ επιπλέον, φρεγάτας , τονίζει η γαλλική εφημερίδα. Προσθέτει μάλιστα ότι πολλοί Ευρωπαίοι κατασκευαστές ήταν υποψήφιοι για αυτό το συμβόλαιο: η ιταλική Fincantieri, η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems, η ολλανδική Damen,αλλά και η αμερικανική Lockheed Martin.

Le Figaro: Αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο

Η Le Figaro γράφει επίσης ότι « δέκα ημέρες μετά το σοκ με την κρίση των υποβρυχίων με την Αυστραλία , η Γαλλία υπέγραψε συμφωνία για την πώληση τριών φρεγατών στην Ελλάδα, ένα νέο βήμα στη ” στρατηγική εταιρική σχέση ” μεταξύ Παρισιού και Αθήνας στη Μεσόγειο, που επιτρέπει στον Εμμανουέλ Μακρόν να επαινεί την Ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία»

«Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε στα Ηλύσια μεταξύ του Γάλλου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν ότι έχουν επίσης τη δύναμη και την ικανότητα να αμυνθούν », τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε τις συνέπειες του γεγονότος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εστιάζουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα προς την Κίνα και τον Ειρηνικό.

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία από τη Naval Group, στο Λοριάν, για να παραδοθούν στο ελληνικό ναυτικό το 2025. Το ποσό της σύμβασης, το οποίο σχετίζεται επίσης με μια τέταρτη, επιπλέον, φρεγάτα, έχει ανέλθει σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Η Le Figaro σημειώνει με έμφαση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συμφωνία αυτή καλύπτει « τις ανάγκες » της Ελλάδας, η οποία ενισχύει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα γίνεται ο πρώτος ξένος πελάτης που εξοπλίζεται με αυτές τις φρεγάτες.Η Γαλλία αποφάσισε από την πλευρά της να αποκτήσει πέντε από αυτές τις φρεγάτες ,η πρώτη από τις οποίες θα παραδοθεί το 2024».

Les Echos: «Η Ελλάδα παρηγορεί τη Γαλλία για το φιάσκο στην Αυστραλία»

«Ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέγραψαν σήμερα σύμβαση για τρεις γαλλικές φρεγάτες τελευταίας γενιάς από τη Naval Group, ύψους περίπου 3 δισ. Ευρώ. Η Ελλάδα αυξάνει επίσης την παραγγελία για άλλα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale», γράφει η Les Echos..

“Με αυτή τη συμφωνία ,η Ελλάδα παρηγορεί τη Γαλλία για το φιάσκο στην Αυστραλία», τονίζει η Γαλλική εφημερίδα, αναφερόμενη στην ακύρωση της πώλησης των 12 γαλλικών υποβρυχίων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube