Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί , ΗΠΑ , Τουρκία 14 Σεπτεμβρίου 2021

Εξοπλισμοί και συμμαχίες φέρνουν αμηχανία και εκνευρισμό στην Άγκυρα – Τα επιπλέον Rafale και η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Εξοπλισμοί και συμμαχίες φέρνουν αμηχανία και εκνευρισμό στην Άγκυρα – Τα επιπλέον Rafale και η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Παρά τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις περί δήθεν αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίο και τις απειλές προς τους Έλληνες αξιωματούχους να μην επισκέπτονται τα ακριτικά νησιά, η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Καστελόριζο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παραμικρή παρενόχληση. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όχι απλά επισκέφθηκε το ακριτικό Σύμπλεγμα για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για της 78η επέτειο από την απελευθέρωση της Μεγίστης αλλά πήρε και  γεύση από την ενίσχυση της φρουράς των νησιών στην εσχατιά της Ελλάδας. Του Συμπλέγματος το οποίο τα τελευταία χρόνια  έχει μπει στο στόχαστρο της Άγκυρας και ουκ ολίγες φορές Έλληνες αξιωματούχοι ακόμα παρενοχλήθηκαν στον αέρα όταν επισκέφθηκαν το Καστελόριζο.

Οι γείτονες τις τελευταίες ημέρες τόσο δια στόματος Ερντογάν όσο και Ακάρ έχουν ανεβάσει τους τόνους με απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις. Και με τον Τούρκο πρόεδρο να επαναλαμβάνει και σήμερα πως ‘’ο Τουρκικός στρατός έριξε τον εχθρό στη θάλασσα’’ κατά τους εορτασμούς για τη ‘’μαύρη’’ επέτειο καταστροφής της Σμύρνης. Όμως αυτή η προκλητική ρητορική εώς τώρα δεν φαίνεται ότι μεταφράζεται σε αντίστοιχες ενέργειες ‘’επί του πεδίου’’ όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές. Τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα οι προκλήσεις της Άγκυρας  δείχνουν περιορισμένες με τους γείτονες να παρακολουθούν με έκδηλη αμηχανία τόσο τα βήματα που κάνει η Ελλάδα σε εξοπλιστικό επίπεδο όσο και τις ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες που ‘’χτίζει’’.Τόσο με χώρες της περιοχής αλλά και την ώρα που ενισχύει τους δεσμούς της με ισχυρές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Η  ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για αγορά επιπλέον 6 Γαλλικών μαχητικών Rafale και μάλιστα καινούργιων όπως αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος του Γαλλικού υπουργείου άμυνας, προς το παρόν δεν έχει σχολιαστεί από Τούρκους αξιωματούχους. Τα ειρωνικά δημοσιεύματα πάντως σταδιακά διαδέχεται προβληματισμός στα Μέσα Ενημέρωσης των γειτόνων αφού 24 Γαλλικά μαχητικά Rafale οπλισμένα με Meteor, Scalp και Mica όχι απλά αποτελούν εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη στον αέρα αλλά μαζί με τα 84 Viper και τον υπόλοιπο αεροπορικό στόλο της HAF δίνουν ανυπέρβλητο πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία και συνολικά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Την ώρα μάλιστα που αναμένεται και η απόφαση για την ενίσχυση του Στόλου με καινούργιες φρεγάτες.

Και ενώ το Παρίσι χαιρετίζει την απόφαση για αγορά επιπλέον Rafale με τα πρώτα μαχητικά νααναμένονται στην Ελλάδα σε λίγους μήνες, Αθήνα και Ουάσιγκτον προετοιμάζουν τη νέα πενταετή Αμυντική Συμφωνία η οποία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον Οκτώβριο μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των δύο κρατών Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν. Συμφωνία η οποία όπως αναφέρουν πληροφορίες πέρα από την εξοπλιστική ενίσχυση που επιδιώκει η Αθήνα φέρνει Αμερικανικές επενδύσεις αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ  μια ανάσα από τα σύνορα με την Τουρκία όπως στην Αλεξανδρούπολη, στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Χωρίς να υπολογίζεται η δεδομένη διάθεση των Αμερικανών για μόνιμη παρουσία σε Λάρισα ή ακόμα και στη Σκύρο. Και φυσικά με ακόμα πιο αναβαθμισμένη τη Σούδα όπου η Ελληνική πλευρά επιδιώκει Αμερικανικές επενδύσεις για αναβάθμιση στο ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube