Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ερντογάν στη γραμμή Νέα Υόρκη – Σότσι: «Ένα παιχνίδι χωρίς περιεχόμενο»

Ερντογάν στη γραμμή Νέα Υόρκη – Σότσι: «Ένα παιχνίδι χωρίς περιεχόμενο»

Μια ακτινογραφία της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν

Ο Aykan Erdemir, Διευθυντής Προγράμματος της Τουρκίας στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, ανέλυσε στο Hot Track, συνομιλώντας με τον Διευθυντή του Ahval, Γιαβούζ Μπαϊντάρ, την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι στις 29 Σεπτεμβρίου.

Τα κυριότερα σημεία από τις αξιολογήσεις στο Hot Track είναι τα εξής:

Γιαβούζ Μπαϊντάρ: Αυτή η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη και το τοπίο εξωτερικής πολιτικής, το οποίο στριμώχνει όλο και περισσότερο την Τουρκία σε συνομιλίες με τη Ρωσία, είναι ενδεικτικό κατά την άποψή σας της επερχόμενης κατάρρευσης του Ερντογάν και της διοίκησής του;

Aykan Erdemir: Δεν μπορούμε να το πούμε ακριβώς, αλλά αυτή η κατάσταση δείχνει δύο διαφορετικές κατευθύνσεις αυτή τη στιγμή. Σε δήλωση που έκανε κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν μετέτρεψε αυτή την επίσκεψη σε κρίση κατά μία έννοια. Επέκρινε έντονα τόσο τον Μπάιντεν προσωπικά όσο και την κυβέρνησή του συνολικά. Τον κατηγόρησε μάλιστα για «υποστήριξη της τρομοκρατίας». Συνέκρινε τον Μπάιντεν με τρεις προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ, τον Μπους, τον Ομπάμα και τον Τραμπ, και τον έθεσε σε ξεχωριστό σημείο όσον αφορά την «ταραγμένη σχέση» που έχει με τον ίδιο.

Ο Ερντογάν εξέφρασε ουσιαστικά το παράπονό του με τη δήλωση που έκανε. Ήθελε να συναντηθεί με τον Μπάιντεν, έστω και στο “πόδι” και να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, ακόμη και αν ήταν όρθιος, αλλά δεν μπορούσε να το πάρει.

Όταν εξετάζουμε το ζήτημα από την πλευρά των ΗΠΑ, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι ήταν αρκούντως θερμή με τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε ασκήσει καμία κριτική στην Τουρκία από τον Ιούνιο, τότε που η κυβέρνηση Ερντογάν, με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν,  άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες για απκαταστήσει στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, σε μια λογική “δούναι και λαβείν”. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αναφέρθηκαν ποτέ στις διμερείς επαφές ή στις ανακοινώσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ακόμη και όταν η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τον Οσμάν Καβάλα δημοσιεύτηκε στον Τύπο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο είχε προηγουμένως κάνει μια δήλωση για τον Καβάλα, συμπεριφέρθηκε σαν να μην υπήρχαν αυτές οι εξελίξεις. Έτσι, νομίζω ότι ο Μπάιντεν και η ομάδα του είναι λίγο μπερδεμένοι αυτή τη στιγμή και σκέφτονται: “Είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευγενικοί με τον αυταρχικό επικεφαλής του αυταρχικού καθεστώτος της Τουρκίας. Τόσο πολύ, που μας επικρίνουν συχνά γι ‘αυτό. Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν εξακολουθεί να επικρίνει τις ΗΠΑ».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Ερντογάν στρίβει το τιμόνι προς τη Ρωσίας και γυρίζει την πλάτη τον σημαντικότερο σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι αυτό είναι απόδειξη του πώς ασκείται η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με βάση τη βούληση ενός προσώπου.

Γιαβούζ Μπαϊντάρ: Όταν κοιτάμε τα της επίσκεψης Ερντιγάν στις ΗΠΑ, διαπιστώνουνμε ότι συνέβησαν περιστατικά  το ένα μετά το άλλο, που μπορούν να χαρακτηριστούν σκανδαλώδη. Το θέμα TASC, η αδυναμία οργάνωσης της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν, η αναταραχή και ανοργανωσία που επικρατούσε εκεί κ.λπ., όλα αυτά δείχνουν μια κατάσταση φέρνει μιας κυβέρνησης υπό διάλυση και ένα πρόβλημα διοίκησης που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Aykan Erdemir: Το AKP έχει πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχει ένα θέμα διακυβέρνησης και υπάρχει ένα πρόβλημα στελέχωσης του κόμματος. Υπάρχει λοιπόν μια φωτογραφία στην οποία είναι τα στελέχη της Τουρκοαμερικανικής Συντονιστικής Επιτροπής (TASC) όπου συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απεικονίζονται με τα στελέχη μιας ορθόδοξης εβραϊκής επιχειρηματικής οργάνωσης. Υπάρχει επίσης ένα κείμενο πρωτοκόλλου που υπογράφηκε και είναι το θέμα αυτής της φωτογραφίας. Σε αυτό το κείμενο υπάρχουν δηλώσεις όπως ότι θα υπάρξει κοινός αγώνας ενάντια στις εκστρατείες μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ. Αυτές οι δηλώσεις αποσύρθηκαν από το κείμενο σε λιγότερο από 24 ώρες αργότερα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε συγγνώμη γιατί συμμετείχε σ’ αυτήν την φωτογράφιση.  το θέμα μιας τέτοιας εικόνας. Η συγγνώμη ήταν στην πραγματικότητα κάτι μεγαλύτερο από ένα σκάνδαλο.

Κάθε φορά που ο Ερντογάν επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη, η κυβέρνηση της Τουρκίας απευθύνεται σε διαφορετικές εβραϊκές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και θέλει να βγάλει φωτογραφίες σε κοινή συνάντηση. Αυτή η συμπεριοφρά έχει γίνει πλέον κλασική. Ο Ερντογάν εννοεί και ασκεί την εξωτερική πολιτική μέσω «φωτογραφιών». Αυτό το αποκαλώ «προσωποποιημένη εξωτερική πολιτική», δηλαδή μια αναλφάβητη εξωτερική πολιτική που δεν έχει περιεχόμενο και προσπαθεί να δώσει ένα μήνυμα στην Τουρκία ή στον κόσμο με φωτογραφίες…

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube