Weather Icon
Ιστορία , Ποντιακό Ζήτημα 4 Σεπτεμβρίου 2021

Επτάκωμος Σάντα, το «Σούλι του Πόντου»: Ένας τόπος γεμάτος από ηρωικές ενέργειες, θυσίες και σφαγές

Επτάκωμος Σάντα, το «Σούλι του Πόντου»: Ένας τόπος γεμάτος από ηρωικές ενέργειες, θυσίες και σφαγές

Κιβωτός καταφυγής, ένας τόπος όπου έβρισκαν ελπίδα και σωτηρία κυνηγημένοι από τους Τούρκους χριστιανοί (Έλληνες, Αρμένιοι, Σλάβοι, κτλ.) ήταν η Επτάκωμος Σάντα του Πόντου και οι μικρότεροι οικισμοί της.

Στην Ιστορία έχει μείνει γνωστή ως Σούλι του Πόντου, μια και οι ομοιότητές της πολλές.

Σάντα και Σούλι βρίσκονται σε κακοτράχαλες, δυσπρόσιτες και ορεινές περιοχές στις οποίες Τούρκος δεν πάτησε ποτέ το πόδι του μέχρι την πτώση τους, αιώνες μετά. Επίσης, έχουν να αφηγηθούν ηρωικές ενέργειες, αλλά θυσίες και σφαγές που προκαλούν ντροπή και αποτροπιασμό στον πολιτισμένο κόσμο.

Κυρίως, όμως, μοιάζουν, διότι και οι δύο τόποι γεννούσαν παλικάρια που δεν υπολόγιζαν στο ελάχιστο τη ζωή τους προκειμένου να υπερασπιστούν την πατρίδα και αντιστέκονταν μέχρι ενός στις αιμοδιψείς διαθέσεις των Οθωμανών αρχικά, και των Κεμαλιστών αργότερα.

Αλλά γέννησαν και γυναίκες περήφανες για την ελληνική καταγωγή τους, οι οποίες δεν δίστασαν να θυσιάσουν ακόμα και τα βρέφη τους για το ιδεώδες της ελευθερίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube