Weather Icon

Επιθετική στάση Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ: “Ας μας πουν γιατί πήγαν στο Αφγανιστάν πριν 20 χρόνια”

Επιθετική στάση Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ: “Ας μας πουν γιατί πήγαν στο Αφγανιστάν πριν 20 χρόνια”

Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέσω αυτής εξαπέλυσε επίθεση, τόσο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι στη γείτονα ήδη φιλοξενούνται 300.000 Αφγανοί πρόσφυγες και πως η χώρα δεν είναι δυνατόν να δεχθεί άλλους. Επεσήμανε, δε, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Κάλεσε, παράλληλα, τις ΗΠΑ να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί παρέμειναν στο Αφγανιστάν επί 20 ολόκληρα χρόνια και πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αυτήν τη στιγμή αυτό το πρόβλημα (σ.σ. στη χώρα, αλλά και το Προσφυγικό) μετά από τόσα πολλά χρόνια παρουσίας των Αμερικανών στην περιοχή. Επιπλέον, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ερντογάν ξεσπάθωσε και εναντίον της Ρωσίας.

Ουσιαστικά, είπε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν έχει ούτε τα μέσα, ούτε την υπομονή» να δεχτεί νέα προσφυγικά κύματα, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «έσωσε την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας στη συριακή κρίση». Για τη Συρία, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει να συνεχιστεί η κρίση για άλλη μια δεκαετία.

Η δήλωσή του για την Κριμαία προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, που ανακοίνωσε πως λυπάται για αυτές τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, εν όψει και της συνάντησης που θα έχει στις 29 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ρωσία προετοιμάζεται, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα σήμερα το γραφείο της τουρκικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ρωσία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν αναμένεται στις 29 Σεπτεμβρίου. Προγραμματίζεται να κατευθυνθεί στο Σότσι. Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Ρωσία, ενδέχεται να συζητηθούν αρκετά ζητήματα, από τις διμερείς σχέσεις έως την κατάσταση στην Συρία και άλλες περιφερειακές διενέξεις.

Ο Ερντογάν τον Αύγουστο είχε δηλώσει ότι κατά την διάρκεια της προετοιμαζόμενης επίσκεψής του στην Ρωσία προτίθεται να συζητήσει μεταξύ άλλων και τις λεπτομέρειες της αγοράς της δεύτερης συστοιχίας των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. Η τελευταία διά ζώσης συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020 στο Κρεμλίνο. Εξαιτίας της πανδημίας οι περαιτέρω συνομιλίες έγιναν τηλεφωνικώς ή μέσω βιντεοδιασκέψεων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube