Weather Icon

Ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας τα 24 Rafale!

Ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας τα 24 Rafale!

Εξοπλισμοί: Τα 24 Rafale «μούδιασαν» την Άγκυρα – Με 170 πανίσχυρα μαχητικά τα Ελληνικά «γεράκια» – Κυριαρχία στον αέρα και η προοπτική των F-35

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για απόκτηση επιπλέον έξι Γαλλικών μαχητικών Rafale πέρα από την συμφωνία που ήδη ‘’τρέχει’’ για τις δεκαοκτώ ‘’ριπές’’ αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας και εν γένει της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Αθήνα ουσιαστικά ενεργοποιεί άμεσα την ‘’option’’ της συμφωνίας με το Παρίσι για αγορά ακόμη μεγαλύτερου αριθμού μαχητικών οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί. Και πριν καν ολοκληρωθεί η παραλαβή των πρώτων έξι Rafale-έως τις αρχές του 2022-αποφασίζει να προσθέσει στα δεκαοκτώ μαχητικά ακόμη έξι. Κάνοντας πράξη και τις εισηγήσεις των επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας για μια πλήρη Πολεμική Μοίρα Rafale αποτελούμενη από 24 αεροσκάφη. Τα οποία μαζί με τα 24 Mirage 2000-5 της 331 Πολεμικής Μοίρας ‘’Θησέας’’ θα μετατρέψουν την 114 Πτέρυγα Μάχης στον ‘’εφιάλτη’’ της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Έξι επιπλέον μαχητικά μεταφράζονται στην πράξη σε επιπλέον 12 πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, είτε σε επιπλέον 12 στρατηγικά βλήματα Scalp EG ,24 πυραύλους αέρος-αέρος Mica ή σε 12 αντιπλοικούς Exocet Block 2, είτε σε όποιο συνδυασμό αποφασίσει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Ουσιαστικά δηλαδή με μόλις έξι επιπλέον ‘’ριπές’’ η HAF ανεβάζει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές της δυνατότητες. Με 6 υπερσύγχρονες ‘’πλατφόρμες’’ να προστίθενται στο οπλοστάσιό της θα έχει τη δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης συνδυασμού αποστολών με πανίσχυρα μαχητικά τα οποία θα μεταφέρουν ‘’φονικά’’ όπλα.

Ήδη οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επιπλέον έξι Rafale θα έχουν την ίδια διαμόρφωση με τα 18 τα οποία προβλέπει η συμφωνία δηλαδή θα πρόκειται για Rafale F3R. Με τις ίδιες πηγές να τονίζουν ότι πιθανότατα θα προχωρήσουμε και πάλι σε συνδυασμό καινούργιων και μεταχειρισμένων όπως έγινε και στην συμφωνία για τις 18 ‘’ριπές’’.

Με την Πολεμική Αεροπορία να εκπαιδεύει εντατικά στη Γαλλία ιπτάμενους και τεχνικούς και να προετοιμάζει την 114 Πτέρυγα Μάχης να υποδεχτεί τα πρώτα Rafale, η απόκτηση επιπλέον μαχητικών δεν αλλάζει σε τίποτα τον σχεδιασμό της. Η διαφορά πλέον έχει να κάνει με τον αριθμό των Στελεχών ο οποίος όπως είναι λογικό θα αυξηθεί σταδιακά όσο στην 332 Πολεμική Μοίρα ‘’Γεράκι’’ θα προσγειώνονται τα καινούργια Γαλλικά ‘’Δελταπτέρυγα’’.

Και ενώ ήδη τα τελευταία χρόνια η παρουσία της Τουρκικής αεροπορίας δείχνει ‘’αναιμική’’, τόσο εξαιτίας των προβλημάτων με τους ιπτάμενους έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος όσο και από τις μειωμένες διαθεσιμότητες σε μαχητικά, η ενίσχυση της HAF δείχνει ναδημιουργεί διεύρυνση του πλεονεκτήματος που έχουν τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ στο Αιγαίο. Πλεονέκτημα ποιοτικό τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο πλέον και σε αεροσκάφη. Με τους γείτονες να παραμένουν στα F-16C/D και σε F-4 όλα τους με ραντάρ ξεπερασμένης τεχνολογίας.

Την ίδια ώρα, η Πολεμική Αεροπορία με την απόκτηση των Rafale και την αναβάθμιση των 84 F-16 Block 52+ και Block 52+ Adv σε Viper θα διαθέτει 108 μαχητικά 4,5 γενιάς με ραντάρ ψηφιακής σάρωσης AESA. Και με την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 αλλά και την ‘’αναγέννηση’’ των 24 Mirage 2000-5 ακόμη 62 ισχυρά αεροσκάφη ικανότατα τόσο σε αποστολές αναχαίτισης όσο και κρούσης. Ενώ πάντα οι ‘’γερόλυκοι’’ της 117 Πτέρυγας Μάχης τα F-4AUP με τους έμπειρους ιπτάμενους θα αποτελούν ένα ακόμη όπλο κρούσης στη διάθεση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Την ώρα μάλιστα που η HAF προχωρά και στην απόκτηση νέων όπλων και ατρακτιδίων για τον στόλο των F-16. Ενώ όπως ξεκαθαρίζουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές όταν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν το επόμενο βήμα θα είναι η είσοδος στο πρόγραμμα των F-35.

Και όσο πλέον οι Τούρκοι αξιωματούχοι να επιχειρούν να υποβαθμίσουν την ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ήδη οι επιτελείς τους στις κλειστές ενημερώσεις έχουν χτυπήσει ‘’καμπανάκι’’ για την υπεροχή της HAF και τον κίνδυνο μέσα σε λίγες ώρες πλήρους καταστροφής της TuAF σε περίπτωση σύγκρουσης πάνω από το Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube