REAL TIME |

Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , ΗΠΑ 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ελλάδα – ΗΠΑ: Σε ανοικτή γραμμή για βάση στη Σκύρο

Ελλάδα – ΗΠΑ: Σε ανοικτή γραμμή για βάση στη Σκύρο

Η Αθήνα είχε αρχικά παραδώσει στους Αμερικανούς μια λίστα 23 τοποθεσιών, ωστόσο επένδυσε τις περισσότερες ελπίδες στη Σκύρο, όπου υφίστανται εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).

Η Σκύρος βρίσκεται στην «καρδιά» του Αιγαίου και επιχειρησιακές αποφάσεις όπως η στάθμευση των δύο ισραηλινών UAV τύπου Heron αναδεικνύουν την πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση.

Ακόμα και σε πολύ πρόσφατες επαφές στρατιωτικού τύπου στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στους Αμερικανούς παρουσιάστηκε το σύνολο των δυνατοτήτων που μπορεί να δώσει η Σκύρος, καθώς βρίσκεται σε προνομιακή θέση, κοντά στα Στενά, κάτι που παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της κίνησης από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Η «Κ» είχε ειδοποιήσει εγκαίρως, πριν από το καλοκαίρι, για τις συζητήσεις περί τη Σκύρο. Ακόμη και τότε οι Αμερικανοί ήταν ιδιαιτέρως σκεπτικοί στο να επεκτείνουν την παρουσία τους στον νησιωτικό χώρο, παρά το γεγονός ότι η Σκύρος δεν βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο.

Αν και είναι προφανές ότι από τις ΗΠΑ οι τεχνικές συζητήσεις παρουσιάζονται ως αυτοτελείς και διόλου συνδεδεμένες με τα ελληνοτουρκικά, καθίσταται σαφές ότι μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, από την Ουάσιγκτον υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την επαναπροσέγγιση με την Αγκυρα.

Κάτι που φάνηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της 76ης Γ.Σ. του ΟΗΕ.  

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι έρευνες του «Nautical Geo» (η προηγούμενη NAVTEX έληξε χθες) για ακόμα τρεις ημέρες. Το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί και πολιτικές τριβές.

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αρνείται να απαντήσει επίσημα εάν τουρκικό πολεμικό σκάφος εισήλθε στα εθνικά χωρικά ύδατα φτάνοντας ανενόχλητο 2,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης και τη ναυτική βάση στο Κυριαμάδι, αφού πραγματοποίησε συστηματικές παρενοχλήσεις στο ερευνητικό πλοίο “Nautical Geo” που διενεργούσε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ».

Με αφορμή το περιστατικό ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει συνολική επίθεση για τα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ούτε καν αυτή την κόκκινη γραμμή των 6 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να προασπίσει».

Κάποιες πηγές ανέφεραν ανεπισήμως τις προηγούμενες ημέρες ότι παραβίαση των χωρικών υδάτων δεν έγινε από την τουρκική φρεγάτα «Γκεμλίκ», αλλά πως αυτή κινήθηκε στα όρια των έξι ναυτικών μιλίων.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube