Weather Icon
Αυστραλία , Ηνωμένο Βασίλειο , ΗΠΑ , Κίνα 21 Σεπτεμβρίου 2021

Economist : AUKUS – Μεγάλος και διαρκής ο στρατηγικός απόηχος της συμφωνίας

Economist : AUKUS – Μεγάλος και διαρκής ο στρατηγικός απόηχος της συμφωνίας

Μια βαθιά γεωπολιτική στροφή λαμβάνει χώρα

Περιστασιακά, μπορείτε να δείτε τις τεκτονικές πλάκες της γεωπολιτικής να μετατοπίζονται μπροστά στα μάτια σας.

Το Σουέζ το 1956, ο Νίξον που πήγε στην Κίνα το 1972 και η πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989 είναι από τα παραδείγματα της ζωντανής μνήμης. Η αποκάλυψη της περασμένης εβδομάδας ενός τριμερούς αμυντικού συμφώνου μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών (εισάγοντας το αμήχανο αρκτικόλεξο AUKUS) εμφανίζει άλλη μια από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις.

Το AUKUS προβλέπει ένα ευρύ φάσμα διπλωματικής και τεχνολογικής συνεργασίας, από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έως την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά στον πυρήνα του βρίσκεται μια συμφωνία για την έναρξη διαβουλεύσεων για να βοηθήσει την Αυστραλία να αποκτήσει ένα στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων (αν και όχι πυρηνικά όπλα). Μια συνέπεια αυτού είναι ότι η Αυστραλία ακύρωσε μια σύμβαση, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπογράφηκε το 2016 με τη Γαλλία για ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια. Στην ανακοίνωση του AUKUS στις 15 Σεπτεμβρίου με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Βρετανίας, Σκοτ Μόρισον και Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι επρόκειτο για «επένδυση στη μεγαλύτερη πηγή δύναμης μας – τις συμμαχίες μας». Ωστόσο, ο παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής, η Γαλλία, αντέδρασε με κατανοητή οργή. Ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν, υπουργός Εξωτερικών, το χαρακτήρισε «μαχαιριά στην πλάτη». Στις 17 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέσυρε τους πρέσβεις της Γαλλίας από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα (αν και όχι από το Λονδίνο).

Τα ισχυρά απόνερα του AUKUS δείχνουν τι βαθιά μετατόπιση αντιπροσωπεύει. Για την Αμερική είναι η πιο δραματική κίνηση μέχρι τώρα στην αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί ως αυξανόμενη απειλή από την Κίνα, ιδιαίτερα τη θαλάσσια πρόκληση που θέτει στον Ειρηνικό. Όχι μόνο η Αμερική μοιράζεται τα στολίδια της στρατιωτικής της τεχνολογίας, το κινητήρα πρόωσης πυρηνικών υποβρυχίων, με σύμμαχο μόνο για δεύτερη φορά σε 63 χρόνια (την άλλη φορά ήταν με τη Βρετανία). Επίσης σηματοδοτεί ισχυρά τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της σε αυτό που αποκαλεί «ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

για τη συνέχεια OT.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube