Weather Icon
Ναυτιλία 5 Σεπτεμβρίου 2021

Δυναμώνει η γυναικεία παρουσία στην ελληνόκτητη ναυτιλία

Δυναμώνει η γυναικεία παρουσία στην ελληνόκτητη ναυτιλία

Όλο και περισσότερες «καπετάνισσες» αναλαμβάνουν τα ηνία σε ισχυρούς ομίλους

Έντονο «άρωμα γυναίκας» έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η ελληνόκτητη ναυτιλία, αφού όλο και περισσότερες «καπετάνισσες» αναλαμβάνουν τα ηνία σε ναυτιλιακούς ομίλους. Μάλιστα, είναι ίσως η πρώτη φορά στην ελληνική ναυτιλιακή ιστορία που εταιρείες στις οποίες ηγούνται γυναίκες καταλαμβάνουν τρεις θέσεις στους 10 μεγαλύτερους ελληνικούς ναυτιλιακούς ομίλους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το summer edition της Naftiliakis/Newsfront, τον μεγαλύτερο ελληνικών συμφερόντων στόλο διαχειρίζεται ο όμιλος Αγγελικούση – Maran, στο «πηδάλιο» του οποίου, μετά τον θάνατο του Γιάννη Αγγελικούση, βρίσκεται η κόρη του Μαρία. Σύμφωνα με τη λίστα, ο στόλος της εταιρείας διαθέτει 140 πλοία, συνολικού tonnage 24,82 εκατ. dwt. Μία θέση πιο κάτω είναι ο όμιλος Navios της Αγγελικής Φράγκου με 181 πλοία, χωρητικότητας 18,51 εκατ. dwt. Επίσης στην όγδοη θέση της λίστας βρίσκεται ο όμιλος της Άννας Αγγελικούση με έναν στόλο 66 πλοίων, χωρητικότητας 9,97 εκατ. dwt.

Η Maran

Η Μαρία Αγγελικούση έναν χρόνο πριν είχε παραλάβει το βραβείο για το καλύτερο πλοίο της χρονιάς από τα Lloyds List Greek Shipping Awards. Πρόκειται για το Εxcelerate sequoia, το οποίο, όπως είχε επισημάνει η κ. Αγγελικούση, πρόκειται για τον πρώτο ελληνόκτητο πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (FSRU), ο οποίος όμως μπορεί να δραστηριοποιηθεί και ως LNG Carrier και κατασκευάστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα. Η ίδια από το 2018 είχε αποκαλύψει τις προθέσεις να αναλάβει την επόμενη μέρα του ομίλου, όταν είχε δηλώσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός: «Πριν να εμφανιστώ στο προσκήνιο, ίσως να υπήρχε μία φυσική ανησυχία ότι δεν υφίσταται διαδοχή. Μία εισαγωγή στο χρηματιστήριο δεν βρίσκεται πια στα ραντάρ. Ήρθα για να μείνω». Σημειώνεται ότι ο όμιλος πρόσφατα παρέλαβε το LNG carrier Isabella. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση και την επαναϋγροποίηση του φορτίου. Ο όμιλος έχει τις εταιρείες Maran Gas, Maran Dry και Maran Tankers. Η Navios

Η Αγγελική Φράγκου πριν από λίγες ημέρες «τάραξε τα νερά» στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, αφού ανακοίνωσε τη συγχώνευση των Navios Maritime Partners με τη Navios Maritime Acquisition, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη σε αριθμό πλοίων ναυτιλιακή εταιρεία εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η νέα εταιρεία θα διαθέτει 148 πλοία χωρητικότητας 20 εκατ. dwt. Η νέα εταιρεία έχει αξία 4,2 δισ. δολάρια.

H Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε: «Η νέα εταιρεία θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εισηγμένη στις ΗΠΑ με βάση τον αριθμό πλοίων, κατανεμημένους σε τρεις κλάδους που θα εξυπηρετούν πάνω από δέκα αγορές. Πιστεύουμε ότι αυτή η συγχώνευση θα δημιουργήσει μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική εταιρεία, μετριάζοντας την κυκλικότητα του κλάδου».

Όμιλος Άννας Αγγελικούση

Η Άννα Αγγελικούση, στην οποία έχει απονεμηθεί το βραβείο των Lloyds List Greek Shipping Awards για τη ναυτιλιακή προσωπικότητα της χρονιάς, τα τελευταία 10 χρόνια έχει αναπτύξει με ταχείς ρυθμούς τον ναυτιλιακό όμιλο μαζί με τους γιους της Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη. Έχει τις εταιρείες Alpha Bulkers, Alpha Gas και Pantheon Tankers, με συνολικό στόλο 66 πλοίων χωρητικότητας 10 εκατομμυρίων dwt περίπου.

Σημειώνεται ότι το 2020, παρά το γεγονός ότι η ναυτιλιακή αγορά «ταρακουνήθηκε» και αυτή από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η Άννα Αγγελικούση, αδελφή του αείμνηστου Γιάννη Αγγελικούση, εισήλθε για πρώτη φορά στη λίστα της Loyd’s List με τις 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Δυναμώνουν τη θέση τους

Η γυναικεία παρουσία στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις ελληνικών ναυτιλιακών ομίλων είναι μεγάλη. Μεταξύ άλλων και ο όμιλος του Γιώργου Προκοπίου, με τις Dynacom, Dynagas, και Sea Traders, ο οποίος βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τους μεγαλύτερους ελληνικούς ναυτιλιακούς ομίλους, με 119 πλοία χωρητικότητας 15,9 εκατ. dwt., έχει έντονη γυναικεία παρουσία.

Ο κ. Προκοπίου, ο οποίος αναδείχθηκε πλειοδότης στους δύο διαγωνισμούς που έγιναν για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έχει χρίσει διαδόχους του τις τέσσερις κόρες του. Την Eλίζα, την Ιωάννα, η οποία έχει δημιουργήσει και τη δική της ναυτιλιακή εταιρεία Prominence Maritime, τη Μαρίνα και τη μικρότερη κόρη του Μαρία – Ελένη.

Αλλά και η Diana Shipping έχει στο πηδάλιό της τη Σεμίραμι Παληού, η οποία είναι και η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (Helmepa). Η κ. Παληού έχει αναλάβει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της εισηγμένης στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης Diana Shipping, την οποία ίδρυσε ο πατέρας της Συμεών Παληός. H εταιρεία διαθέτει έναν στόλο από 36 bulk carriers, συνολικής χωρητικότητας 4,6 εκατ. dwt και με μέσο όρο ηλικίας τα 10,4 έτη.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube