Weather Icon
Ανθρώπινα Δικαιώματα , Τουρκία 29 Σεπτεμβρίου 2021

Der Spiegel: Τούρκος ένοπλος παρακρατικός συνελήφθη στη Γερμανία

Der Spiegel: Τούρκος ένοπλος παρακρατικός συνελήφθη στη Γερμανία

«Σύλληψη υπόπτου εκτελεστή. Βρέθηκε πάνω του λίστα με ονόματα γκιουλενιστών».

Την Παρασκευή, στις 17 Σεπτεμβρίου η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε ξενοδοχείο στο Ντίσελντορφ όπου συνέλαβε Τούρκο υπήκοο, 40 ετών, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα αεροβόλο πιστόλι με μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, καθώς και λίστα με ονόματα οπαδών του κινήματος Γκιουλέν, σύμφωνα με άρθρο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Der Spiegel.

Οι γερμανικές αρχές έκαναν πολύωρες έρευνες στο ξενοδοχείο niu Tab στο Oberlik. Οι δρόμοι περιμετρικά του ξενοδοχείου είχαν αποκλειστεί και οι 550 ένοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το ξενοδοχείο εξαιτίας της επιχείρησης της αστυνομίας.

Η λίστα με τα ονόματα των γκιουλενιστών που κατασχέθηκε συμπεριλάμβανε συμπληρωματικές πληροφορίες για κάθε άτομο. Οι άνθρωποι, τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στη λίστα, είναι πιθανόν να είχαν προειδοποιηθεί το περασμένο σαββατοκύριακο από τις γερμανικές αρχές, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Der Spiegel.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το κίνημα Γκιουλέν για την οργάνωση μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του έτους 2016 χαρακτηρίζοντας αυτό ως «τρομοκρατική οργάνωση», αν και το κίνημα αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή του στην απόπειρα πραξικοπήματος ή σε οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα το ερώτημα, εάν αυτή η λίστα αποτελούσε στόχο για προγραμματισμένες επιθέσεις ή για κατασκοπευτικές επιχειρήσεις. Επίσης, οι ερευνητές ανησυχούν για τα πυρομαχικά επειδή δεν  ταίριαζαν στο αεροβόλο που βρέθηκε πάνω στον ύποπτο.

Οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν περισσότερα από τα μηνύματα του υπόπτου. Επιπλέον, πρόκειται να ξεκινήσει οικονομική έρευνα.

Ο εισαγγελέας του Ντίσελντορφ, ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι το γραφείο του ήδη ανακρίνει τον ύποπτο άνδρα για εγκληματική δραστηριότητα και για παραβίαση του νόμου περί όπλων.

Τον Ιούνιο, μέσω ενός φιλοκυβερνητικού λογαριασμού, ονόματι Jitemkurt, σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκε μια λίστα με Τούρκους δημοσιογράφους που ζούνε στην Ευρώπη και στην Β. Αμερική τους οποίους σκοπεύουν να δολοφονήσουν.

Ο λογαριασμός δημοσίευσε τα ονόματα 21 δημοσιογράφων που διαμένουν σε διάφορες χώρες με απειλές για τη ζωή τους. Το όνομα του λογαριασμού στο μέσον κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται σε μια ομάδα η οποία συνδέεται με την περιβόητη μονάδα πληροφοριών της χωροφυλακής JITEM.

Αργότερα, έκανε την εμφάνισή της άλλη μια λίστα δολοφονιών που περιείχε τα ονόματα 55 επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίοι ζουν στην εξορία. Μέσα στη νέα λίστα, εκτός από δημοσιογράφους, συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί και καλλιτέχνες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στοχοποιεί τους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, μια θρησκευτική ομάδα που εμπνέεται από τον Τούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις 17-25 Δεκεμβρίου του 2013 όταν γίνονταν οι έρευνες για τη διαφθορά στις οποίες εμπλέκονταν ο τότε Πρωθυπουργός Ερντογάν, μέλη από την οικογένειά του και τον κλειστό του κύκλο.

Απορρίπτοντας τις εν λόγω έρευνες ως πραξικόπημα των γκιουλενιστών και ως συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχοποιεί τα μέλη του.  Φυλάκισε χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εισαγγελέων, δικαστών και αξιωματικών της αστυνομίας που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς και δημοσιογράφους που έκαναν σχετικά ρεπορτάζ.

Ο Ερντογάν εντατικοποίησε τις ενέργειές του για την καταστολή του κινήματος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Προκειμένου να αποφύγουν το διωγμό, χιλιάδες οπαδοί του Γκιουλέν έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία και έχουν καταφύγει σε ευρωπαϊκές και λοιπές χώρες.

Εδώ και χρόνια, η Τουρκία έχει επανειλημμένως παροτρύνει τις γερμανικές αρχές να λάβουν μέτρα κατά των οπαδών του Γκιουλέν οι οποίοι έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: turkishminute.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube