Weather Icon

Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Η θέση της Κύπρου και της Ελλάδας

Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Η θέση της Κύπρου και της Ελλάδας

Η Κύπρος σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα

Η Κύπρος καταλαμβάνει την 24η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, που δημοσιεύει το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser και αφορά δεδομένα του 2019.  Η Κύπρος τοποθετείται στον φετινό Δείκτη αρκετά ψηλά με την 24η θέση που καταλαμβάνει.

Η αναλυτική κατάταξη της Κύπρου στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη:

▪  Μέγεθος του κράτους: 58η θέση

▪  Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 40η θέση

▪  Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 60η θέση

▪   Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 16η θέση

▪   Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 35η θέση

Τα δεδομένα σχολίασε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, Επιστημονικός συνεργάτης, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνοντας:

“Η Κύπρος ανάκτησε την ανοδική της πορεία στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας μετά την σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση του 2013, πάρα το γεγονός ότι υπάρχει η παραδοχή ότι υπάρχει μια στασιμότητα στην βασική μεταρρύθμιση της οικονομίας της. Οι βασικοί πυλώνες της σχετικά καλής επίδοσης της Κύπρου, η σχετικά χαμηλή φορολογία σε άτομα και εταιρίες, επέτρεψαν  την Κύπρο να παραμείνει στην 35η θέση πάρα τα θεσμικά προβλήματα που πληγούν την οικονομική ελευθέρια σαν την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης. ”

Η 78η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 78η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, που δημοσιεύει σήμερα το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser και αφορά δεδομένα του 2019. Σε σχέση με την περσινή κατάταξη, που αφορούσε δεδομένα του 2018, η χώρα σημείωσε άνοδο 4 θέσεων.

Η συνολική φετινή επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη σε ό,τι αφορά την οικονομική της ελευθερία την τοποθετεί ανάμεσα στο Κιργιστάν και την πΓΔΜ. Η μελέτη κατατάσσει ακόμα την Ελλάδα ανάμεσα στις 20 χώρες με το μεγαλύτερο μέγεθος του κράτους παγκοσμίως.

Η αναλυτική κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:

▪   Μέγεθος του κράτους: 146η θέση (άνοδος 5 θέσεων σε σχέση με πέρσι)

▪   Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 56η θέση (πτώση 4 θέσεων)

▪   Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 67η θέση (άνοδος 2 θέσεων)

▪   Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 57η θέση (άνοδος 2 θέσεων)

▪   Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 87η θέση (πτώση 8 θέσεων)

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκεται τελευταία ανάμεσα στις 27 χώρες στη γενική κατάταξη (21η στο μέγεθος του κράτους ανάμεσα στις 27, 24η στο πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, και 27η στα υπόλοιπα τρία πεδία του δείκτη.

Στην κορυφή του Δείκτη για φέτος βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, και η Γεωργία συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Συρία, η Δημοκρατία του Κονγκό, και το Ιράν.

Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ (6η θέση), τον Καναδά (14η), την Ιαπωνία (18η), τη Γερμανία (22η), την Ιταλία (47η), τη Γαλλία (53η), τη Ρωσία (100η), και την Κίνα (116η).

Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των 165 χωρών του Δείκτη υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία. Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το ΚΕΦίΜ. Πρόκειται για μια πρωτότυπη μέτρηση της οικονομικής ελευθερίας, που υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους• το κράτος δικαίου• την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα• την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο• και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με αξιολόγηση από ομότιμους κριτές (peer-reviewed journals) επιβεβαιώνεται σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Πηγή: cytoday.eu

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube