REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί 21 Σεπτεμβρίου 2021

«Μπρα ντε φερ» ΗΠΑ-Γαλλίας για τις νέες φρεγάτες του Στόλου: Η δολοφονική «Hellenic Frigate 2» και η πάνοπλη «Belhara» – Τα χαρακτηριστικά τους

«Μπρα ντε φερ» ΗΠΑ-Γαλλίας για τις νέες φρεγάτες του Στόλου: Η δολοφονική «Hellenic Frigate 2» και η πάνοπλη «Belhara» – Τα χαρακτηριστικά τους

Δύο δυνατές προτάσεις. Πρόκειται για την πρόταση των ΗΠΑ που αφορά την «Hellenic Frigate 2» και τη γαλλική που παρουσιάζει την «Belhara».

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η «ναυμαχία» για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Μπορεί στα «final four» να βρίσκονται τέσσερις προτάσεις, ωστόσο δύο από αυτές φαίνεται να μπαίνουν στην τελική ευθεία όπου και θα δοθεί μάχη για την επικράτηση μίας πρότασης. Πρόκειται για την πρόταση των ΗΠΑ που αφορά την «Hellenic Frigate 2» και τη γαλλική που παρουσιάζει την «Belhara».

Η δολοφονική «Hellenic Frigate 2»

Στην παρουσίαση της HF2 προς τους εκπροσώπους του αμυντικού τύπου υψηλόβαθμα στελέχη και εκπρόσωποι της εταιρείας έκαναν λόγο για ένα νέο πλοίο το οποίο μεν θα στηρίζεται πάνω στις LCS και στις MMSC αλλά ιδιαίτερα αναβαθμισμένο. «Δύο γενιές μπροστά από την LCS» ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι θα είναι η HF2 με δοκιμασμένα συστήματα τα οποία θα καλύπτουν απόλυτα τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Οι «παιδικές ασθένειες» ξεπεράστηκαν ήταν η χαρακτηριστική φράση. Σε ερώτηση πάντως για τα προβλήματα στο σύστημα πρόωσης του πλοίου τονίστηκε ότι οι δοκιμές πάνω στο καινούργιο σύστημα οι οποίες έγιναν στην ξηρά( ground testing) ολοκληρώθηκαν και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δοκιμές στη θάλασσα για να διαπιστωθεί σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες αν το πρόβλημα αποτελεί παρελθόν.

Στο ζήτημα της κατασκευής των τεσσάρων πλοίων για πρώτη φορά αναφέρθηκε ότι η πρώτη Ελληνική HF2,αν οι Αμερικανοί κερδίσουν το πρόγραμμα, θα κατασκευαστεί σε Ιταλικά ναυπηγεία και οι υπόλοιπες τρεις σε Ελληνικά, ανάλογα φυσικά και με τις εξελίξεις στην εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία. Η εγγύτητα της Ιταλίας θα βοηθήσει τόσο στην μεταφορά τεχνογνωσίας όσο και στην πιο γρήγορη εκπαίδευση του προσωπικού των Ελληνικών ναυπηγείων όπως τονίστηκε από την LM.

Οι κατασκευαστές ποντάρουν στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων της προτεινόμενης φρεγάτας και στην ομογένεια που θα διαθέτουν με τις ΜΕΚΟ όταν αναβαθμιστούν. Όσον αφορά τον οπλισμό η HF2 θα διαθέτει 11 κελιά για αντιαεροπορικά βλήματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης έως και τεσσάρων πυραύλων έκαστο. Ο οπλισμός περιλαμβάνει RAM εγγύς προστασίας με 21 πυραύλους, 8 εκτοξευτές αντιπλοϊκών NSM  και πυροβόλο Strales 76mm. Το ελικόπτερο MH-60 Romeo σε συνδυασμό με το συρόμενο Sonar θα καλύπτει απόλυτα τις ανθυποβρυχιακές αποστολές εκτιμούν οι κατασκευαστές. Πάντως όλες οι Ευρωπαϊκές προτάσεις περιλαμβάνουν στη βασική διαμόρφωση επιπλέον Sonar γάστρας αλλά και τορπίλες.

Όπως ήδη έχει αναφερθεί πλεονέκτημα έως τώρα από την εξονυχιστική αξιολόγηση των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού φαίνεται ότι έχουν εκτός της Αμερικανικής πρότασης,οι Ολλανδικές Sigma, oι Γαλλικές Belhara αλλά και οι Ιταλικές Fremm ενώ στην εξάδα  περιλαμβάνονται τόσο οι Αγγλικές Arrowhead 140 όσο και οι Γερμανικές A200.

Πανίσχυρες οι Belhara

Όπως όλες οι φρεγάτες της Naval Groupη Belhara θα είναι πλήρως διαλειτουργική, με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε καθώς θα είναι σε θέση να αναλάβει αποστολές, πολλαπλoύ ρόλου εντός κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Belhara μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, στην αποτροπή και την υποβρύχια παρέμβαση, σε ένα σύνθετο πεδίο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο Πέλαγος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει.

Η Belhara, έχει επίσης μια νέα ικανότητα εναντίον ασύμμετρων απειλών, χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική επικεντρωμένη σε αυτές τις απειλές.

Η φρεγάτα διαθέτει ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς της να αντιμετωπίσει κοντινές απειλές, χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων συσκευών.

Έχει σχεδιαστεί για να είναι εξοπλισμένη, ως περαιτέρω ενίσχυση με πυραύλους Naval Cruise, μια ικανότητα μακρού πλήγματος (Deep Strike), μοναδική στην αγορά που προτείνει η Naval Group.

Οι φυσικές και ψηφιακές υποδομές της Belhara, εγγυώνται ένα εξελικτικό δυναμικό που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, (UAVs, Cyber, αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, υπερηχητικοί πύραυλοι, απειλές επιφανείας αλλά και κάτω από τη θάλασσα κ.λπ.).

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube