Weather Icon
Γεωπολιτική , Κίνα , Ρωσία 13 Σεπτεμβρίου 2021

Άσκηση μεγάλης κλίμακας πραγματοποίησαν Κίνα και Ρωσία

Άσκηση μεγάλης κλίμακας πραγματοποίησαν Κίνα και Ρωσία

Ρωσία και Κίνα πραγματοποίησαν, μεγάλης κλίμακας, στρατιωτική άσκηση στην επαρχία Ningxia στη βόρεια Κίνα. Οι ασκήσεις συμπίπτουν με την «κόντρα» μεταξύ των δυο κρατών και της Ουάσινγκτον σε πληθώρα θεμάτων συμπεριλαμβανομένου της περιφερειακής σταθερότητας  και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η άσκηση υλοποιήθηκε από τις 9 έως και τις 13 Αυγούστου, ενώ τα στοιχεία κάνουν λόγο για τη συμμετοχή 10.000 στρατιωτών παράλληλα με την κινητοποίηση αεροσκαφών Su-30SM και αντιαεροπορικών μονάδων από τη Μόσχα.

Οι ασκήσεις σηματοδοτούν την πρώτη φορά που Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποίησαν κινεζικά όπλα, με τις δύο χώρες να πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις από το 2005, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Η άσκηση στοχεύει στην «εμβάθυνση … κοινών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» και «στην επίδειξη της σταθερής αποφασιστικότητας και της δύναμης των δύο χωρών να διασφαλίσουν από κοινού τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο Κινέζους και Ρώσους αξιωματούχους.

«Νέο επίπεδο συνεργασίας»

“Αντανακλά το νέο,  συνολικό επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ρωσίας για τον συντονισμό μιας νέας εποχής και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών”, αναφέρει το Xinhua.

Ο Ρίτσαρντ ΜακΓκρέγκορ, εμπειρογνώμονας της Κίνας στο think-tank του Ινστιτούτου Lowy, με έδρα την Αυστραλία, είπε ότι η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας είναι κάτι περισσότερο από μια σχέση συμφέροντος.

«Αυτή η φράση υποτιμά το βάθος των κοινών τους συμφερόντων και φυσικά το μεγαλύτερο είναι να αντιτίθενται στις ΗΠΑ και να υπονομεύουν την Ουάσιγκτον και τη Δύση», δήλωσε ο ΜακΓκρέγκορ στο Al Jazeera.

Η περιοχή Ningxia συνορεύει με τη Xinjiang, όπου η Κίνα κατηγορείται ότι «κρατάει» περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι οι κρατούμενοι έχουν υποστεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης κράτησης, της καταναγκαστικής εργασίας, των βασανιστηρίων, της αναγκαστικής στείρωσης και του χωρισμού της οικογένειας.

Η Κίνα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και ισχυρίστηκε ότι τα στρατόπεδα είναι κέντρα «επανεκπαίδευσης» που δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση του «αποσχισμού και της τρομοκρατίας» και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το Xinjiang μοιράζεται ένα μικρό συνοριακό μέτωπο με το Αφγανιστάν και το Πεκίνο ανησυχεί, μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στο γειτονικό κράτος, ότι η κατάσταση μπορεί να εξαπλωθεί και κατά μήκος των συνόρων του

Παράλληλα, η Ρωσία ολοκλήρωσε την ίδια περίοδο κοινές ασκήσεις στο Τατζικιστάν με Ουζμπεκικές και Τατζικικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Η Μόσχα δήλωσε επίσης ότι ενισχύει τη στρατιωτική της βάση στο Τατζικιστάν με επιπλέον οπλισμό.

Πηγή: Al jazeera 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube