Weather Icon

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας: Ένας χρόνος από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στη δημοκρατία του Αρτσάχ!

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας: Ένας χρόνος από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στη δημοκρατία του Αρτσάχ!

Σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 2021, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), με τις καταστροφικές συνέπειες για τον γηγενή ειρηνικό λαό της χώρας.

Ένα χρόνο μετά και τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψαν οι ηγέτες της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, στις 9 Νοεμβρίου 2020, τα κύρια θέματα του πολέμου εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Το σημείο 8 της συγκεκριμένης συμφωνίας προέβλεπε την ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου, των ομήρων και των σορών στρατιωτών και πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, 188 Αρμενίοι εξακολουθούν να παραμένουν αιχμάλωτοι ή όμηροι πολέμου στο Αζερμπαϊτζάν, πόσο μάλλον που εξαναγκάζονται σε ταπεινώσεις, προσβολή της αξιοπρέπειας τους και δίκες-παρωδίες. Η απάνθρωπη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και η δημοσίευση σχετικών βίντεο, είναι ευρέως διαδεδομένη και επικροτούμενη συμπεριφορά των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, με σκοπό την ηθική και ψυχολογική τρομοκράτηση των οικογενειών των αιχμαλώτων και όλων των Αρμενίων. Και είναι αποτέλεσμα της πολυετούς κρατικής αντι-αρμενικής πολιτικής και προπαγάνδας του Αζερμπαϊτζάν, που εξαπολύει καθημερινές ασκήσεις βίας και εξουσίας, ακόμα και σήμερα, στοχεύοντας αμάχους και καταστρέφοντας κάθε ίχνος αρμενικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή.

Σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία, όταν η Τουρκία μεταφέρει στρατό στην περιοχή του Ναχιτσεβάν, ενώ κρατά μεγάλο αριθμό τζιχαντιστών στην ευρύτερη περιοχή, το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει τις παραμεθόριες περιοχές της Αρμενίας, κυρίως στα νότια, καταπατώντας εκτάσεις ή και εμποδίζοντας τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας, στοχεύοντας στην πολιτική, οικονομική απομόνωση του λαού του Αρτσάχ και της Αρμενίας και υπονομεύοντας τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού, ο δημοκρατικός κόσμος δεν μπορεί να σιωπά και να ανέχεται την παραβατική συμπεριφορά του Αζερμπαϊτζάν.

Η διεθνής κοινότητα είναι ενήμερη για τις εξελίξεις αυτές, με προσφυγές της Αρμενίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ δυο μέρες πριν, η Βουλή των ΗΠΑ ψήφισε την τροπολογία Cardenas-Schiff-Sherman, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των Αρμενίων αιχμαλώτων από το Αζερμπαϊτζάν και ζητώντας έκθεση για τα εγκλήματα πολέμου του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παράνομων πυρομαχικών και λευκού φωσφόρου εναντίον Αρμενίων πολιτών. Στην συγκεκριμένη τροπολογία τίθεται απαίτηση για διεξαγωγή ερευνών, που αφορά στη χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας σε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για τη στόχευση Αρμένιων αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Αρτσάχ το 2020.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το Αζερμπαϊτζάν για την συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική του, την κακομεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα και να επιβάλει κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν, για την καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού του Αρτσάχ και της Αρμενίας.

Αθήνα, 27η Σεπτεμβρίου 2021
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube