Weather Icon

Νέο πολιτιστικό έγκλημα από το Αζερμπαϊτζάν! Κατέστρεψε γέφυρα του 19ου αιώνα

Νέο πολιτιστικό έγκλημα από το Αζερμπαϊτζάν! Κατέστρεψε γέφυρα του 19ου αιώνα

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Η καταστροφή της γέφυρας που χτίστηκε το 1890 συνέβη μεταξύ 8 Απριλίου και 7 Ιουλίου όπως καταγγέλει το Παρατηρητήριο της Κληρονομιάς του Καυκάσου.

Καταστράφηκε η γέφυρα «Μακούν» που χτίστηκε τον 19ο αιώνα στο χωριό του Μετς Ταγχέρ του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλαίσιο εργασιών διευθέτησης ποταμού για την διάνοιξη δρόμου

Η καταστροφή συνέβη μεταξύ 8 Απριλίου και 7 Ιουλίου όπως καταγγέλει το Παρατηρητήριο της Κληρονομιάς του Καυκάσου.

Εξαιτίας της δενδροκάλυψης είναι δύσκολο να παρατηρηθεί η καταστροφή, αλλά πηγές του παρατηρητήριο επιβεβαιώνουν το πολιτιστικό έγκλημα στην περιοχή.

Η τοξωτή γέφυρα, η οποία εκτεινόταν σε μικρό παραπόταμο του ποταμού Ισκχαναγέτ, χτίστηκε το 1890.

Στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί στην πρόσοψη της γέφυρας επιγραφήμ η οποία μεταφέρθηκε στο Μουσείο του χωριού πριν από τον πόλεμο του 2020 και πλέον αγνοείται η τύχη της.

Υπενθυμίζεται, ότι έχουν κλιμακωθεί οι ανησυχίες για τα πολιτιστικά μνημεία του Αρτσάχ, μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο των 44 ημερών του 2020. Ήδη το Αζερμπαϊτζάν έχει προβεί σε αρκετές καταστροφές με πρόσχημα την ανάπτυξη της περιοχής, στην ουσία όμως επιθυμεί να σβήσει την ιστορία της, η οποία περιέχει πλούσια αρμενική κληρονομιά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο μέσα στο Ναχιτσεβάν, που αποτελεί ιστορικά αρμενικό θύλακα, ο οποίος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, οι Αζέροι κατέστρεψαν, μεταξύ 1997 και 2006, τουλάχιστον 89 μεσαιωνικές εκκλησίες, 5.840 khachkars (πέτρινοι σταυροί) και 22.000 ιστορικές επιτύμβιες στήλες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube