Weather Icon
Εθνική Άμυνα , ΗΠΑ 2 Σεπτεμβρίου 2021

«Απόβαση» στην Αίγυπτο: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην «Birght Star 2021» – 8 χώρες στην μεγάλη άσκηση – Εκτός η Τουρκία

«Απόβαση» στην Αίγυπτο: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην «Birght Star 2021» – 8 χώρες στην μεγάλη άσκηση – Εκτός η Τουρκία

Με μια εντυπωσιακή παρουσία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν μέρος στη μεγάλη διεθνή διακλαδική άσκηση «Bright Star 21» η οποία αρχίζει αύριο στην Αίγυπτο και θα ολοκληρωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά ηχηρό παρόν δίνουν ταυτόχρονα και οι τρεις κλάδοι αφού εκτός από την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό που όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια συνεκπαιδεύονται με Αιγύπτιους αυτή τη φορά στο έδαφος της μεγαλύτερης Αραβικής χώρας θα βρεθεί και μεγάλος αριθμός από στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Η «απόβαση» των Ελληνικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας Covid-19 επισφραγίζει την ισχυρή σχέση συνεργασίας με τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις. Δύο Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, η φρεγάτα ΥΔΡΑ και το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ έχουν ήδη καταπλεύσει στην Αλεξάνδρεια. Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 52 από την 337 Πολεμική Μοίρα ‘’Φαντάσματα’’ θα πετάξουν πάνω από τη Μεσόγειο και θα φιλοξενηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες στην Αεροπορική Βάση Cairo West Βase.

Όμως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η μαζική για πρώτη φορά συμμετοχή Στελεχών του Στρατού Ξηράς και των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων σε άσκηση συνεργασίας στην Αίγυπτο για τόσες πολλές ημέρες. Ήδη στην Αλεξάνδρεια έχει αποβιβαστεί από το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ μικτός Λόχος Πεζοναυτών από το 521 και το 575 Τάγμα της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Μαζί τους στην «Bright Star 21» λαμβάνουν μέρος Αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ και συγκεκριμένα από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών,Ομάδα Μηχανοκίνητου Πεζικού, Ομάδα Μηχανικού, Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου, επιτελείς Αξιωματικοί και επιτελείς σύνδεσμοι όπως και προσωπικό υποστήριξης.

Η Ελληνική αποστολή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες η οποία έχει λάβει μέρος σε συμμαχική άσκηση εκτός της χώρας. Με την Αθήνα και το ΓΕΕΘΑ να στέλνει με αυτό τον τρόπο πολλαπλά μηνύματα. Στην ‘’Bright Star 21’’ εκτός της Ελλάδας και της διοργανώτριας Αιγύπτου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Κύπρος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν ενώ θα υπάρχουν παρατηρητές από έντεκα ακόμη χώρες.

Για μια ακόμη φορά η Τουρκία βρίσκεται εκτός μιας μεγάλης συμμαχικής άσκησης η οποία διοργανώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα με παρουσία των ΗΠΑ. Μια ακόμη απόδειξη της απομόνωσης της Άγκυρας σε στρατιωτικό επίπεδο από τις χώρες της περιοχής.

Η ‘’Bright Star’’ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1980 μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Camp David και αποσκοπεί στη συνεργασία και στην εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή. Η πρόσκληση που έλαβε η Ελλάδα για να συμμετέχει στη μεγάλη άσκηση υψηλού συμβολισμού αποτελεί μια ακόμα απόδειξη των εξαιρετικών σχέσεων και σε στρατιωτικό επίπεδο οι οποίες έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.

Ενδεικτικός και ο κατάπλους της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ στις 21 Αυγούστου στην καινούργια ναυτική βάση της Αιγύπτου ‘’3ηΙουλίου’’ με το Ελληνικό Πολεμικό πλοίο να είναι το πρώτο ξένο που καταπλέει στη βάση η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Και όχι τυχαίος αφού αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την Αίγυπτο για ελλιμενισμό και εξυπηρέτηση πλοίων του Ελληνικού Στόλου στις ναυτικές βάσεις της χώρας.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube