REAL TIME |

Weather Icon
Οικονομική Κρίση , Τουρκία 16 Σεπτεμβρίου 2021

Άνω του 40% των Τούρκων έχουν χρέος – Στο 85% οι χρεωμένοι στην Κωνσταντινούπολη

Άνω του 40% των Τούρκων έχουν χρέος – Στο 85% οι χρεωμένοι στην Κωνσταντινούπολη

Το Τουρκικό Γραφείο Καταχώρησης Πιστώσεων και ο Τραπεζικός Οργανισμός Κανονισμών και Εποπτείας έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για το προσωπικό χρέος, το οποίο δείχνει ότι από τον Ιούνιο του 2021, πάνω από 34 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν προσωπικό χρέος, συνολικού ύψους σχεδόν 875 δισεκατομμυρίων λιρών.

Όταν ρωτήθηκε στο κοινοβούλιο σχετικά με αυτό το ποσοστό από τον αντιπρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Σεζγκίν Τανρικουλού, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Λουτφί Ελβάν επιβεβαίωσε την εγκυρότητά του. Με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει στα ύψη και την πτώση του ατομικού ΑΕΠ, αυτός είναι ένας ακόμη δείκτης της φοβερής οικονομικής στενότητος της Τουρκίας.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός Ελβάν δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 85 εκατομμυρίων χρωστά. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη: 13 εκατομμύρια του πληθυσμού της πόλης κατέχουν κάποια μορφή προσωπικού δανειακού χρέους, συνολικού ύψους άνω των 252 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Με άλλα λόγια, πάνω από το 85% του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης χρωστά. Στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα της Τουρκίας, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρέος, που ανέρχεται σε πάνω από 87 δισεκατομμύρια λίρες.

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ατομικό ΑΕΠ μειώθηκε από το υψηλό των 12.614 δολαρίων το 2012 σε 8.538 δολάρια το 2020. Τα ποσοστά πληθωρισμού είναι επίσης διψήφια από το 2016. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 17% σε ετήσια βάση από τον Ιούνιο και οι τιμές των κατοικιών και των ενοικίων έχουν αυξηθεί. Αυτά τα δεδομένα για το προσωπικό χρέος επιβεβαιώνουν ακόμη περισσότερο ότι πολλοί Τούρκοι πολίτες δεν είναι πλέον σε θέση να αντέξουν οικονομικά τη ζωή στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Οι πόλεις με τον χαμηλότερο αριθμό χρεών, που επικαλέστηκε ο υπουργός Έλβαν, ήταν πολύ μικρότεροι δήμοι στις αγροτικές περιοχές της Μικράς Ασίας. Στο Μπαϊμπούρτ (Βαιβερδών κατά τα βυζαντινά χρόνια), στην κεντρική Μικρά Ασία, 36.595 άτομα είχαν χρέος άνω των 413 εκατομμυρίων λιρών, το χαμηλότερο από οποιοδήποτε δήμο στην Τουρκία. Στο κομμουνιστικό Τουντζελί, επίσης στην κεντρική Μικρά Ασία, λίγο περισσότερο από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι κατείχαν πάνω από 910 εκατομμύρια λίρες σε προσωπικό χρέος.

Ενώ ο αριθμός των χρεωμένων είναι χαμηλότερος σε αυτές τις πόλεις, η αναλογία χρεωμένων ατόμων προς τον πληθυσμό είναι υψηλή: στο Τουντζελί, μόλις κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού χρωστάει, ενώ στο Μπαϊμπούρτ αυτός το ποσοστό είναι 44,5%.

Πέτρος Κράνιας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube