REAL TIME |

Weather Icon

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κρήτης για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κρήτης για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στα Χανιά, πέραν των στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας εκπαιδεύονται διαρκώς commandos από όλες τις χώρες κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κι όχι μόνο. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ

Η Κρήτη μετατρέπεται σε κέντρο άμεσης αποτροπής: O αναβαθμισμένος ρόλος της, στo NATO

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την στιγμή που η Κρήτη έχει σχεδιαστεί από το Επιτελείο, με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας, να μετατραπεί σ’ έναν τόπο στρατηγικής και άμεσης ενεργοποίησης τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την αποτροπή οποιασδήποτε επιβουλής, το ΝΑΤΟ δια του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, Ναυάρχου Rob Bauer, δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη μεγαλόνησο.

Η Κρήτη εδώ και δεκαετίες εξυπηρετεί τις ανάγκες που προκύπτουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Συμμαχίας, όπως κι εκείνες του 6ου Αμερικανικού στόλου ο οποίος έχει ενισχύσει την παρουσία του στο νησί ακόμη και με μόνιμες σταθμεύσεις πλοίων όταν αυτά δεν βρίσκονται σε αποστολή.

  • Παράλληλα το Ελληνικό Επιτελείο, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό της δομής δυνάμεων και πέραν του 2030, ενισχύει σημαντικά την παρουσία δυνάμεων στην Κρήτη κι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει τόσο με την μετακίνηση προσωπικού, όσο και σε μέσα, κυρίως πτητικά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα και μέσα από την υπογραφή για την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ, η Κρήτη και ιδιαίτερα η Σούδα βρίσκεται σε εξέχουσα θέση κάτι που υπογραμμίστηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ο οποίος σημείωσε ότι η διάρκεια της σύμβασης από ετήσια μετατρέπεται σε πενταετή.

Η ανάδειξη της Ελλάδας μέσω του Νατοϊκού Συνεδρίου

Μέσα στις επόμενες ημέρες η καρδιά της Συμμαχίας χτυπά στην Αθήνα μέσω του συνεδρίου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, ένα συνέδριο που συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ωστόσο ο πρώτος σταθμός του Ναυάρχου της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας θα ναι η Κρήτη και εγκαταστάσεις από τις οποίες περνούν ολοένα και περισσότερα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

  • Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, Πεδίο Βολής Κρήτης, Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, 115 Πτέρυγα Μάχης και πολεμικές μοίρες είναι ορισμένοι από τους σταθμούς της επίσκεψης του Ναυάρχου Rob Bauer.

Η Κρήτη εδώ και πολλά χρόνια πέραν του αναβαθμισμένου ρόλου που έχει για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρει σημαντικό έργο σε επίπεδο Νατοϊκών σχολείων ως περιφερειακό κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης, εκπληρώνοντας τον συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο του Ελληνικού Επιτελείου.

Ο CMC (Chair of the Military Committee) της Συμμαχίας την Πέμπτη είχε τετ α τετ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με τον οποίο, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την διαδικασία «ΝΑΤΟ 2030», δηλαδή τη νέα στρατηγική της Συμμαχίας για την Άμυνα και την αποτροπή στον Ευρώ-Ατλαντικό χώρο.

  • Μάλιστα οι δυο άντρες είχαν εκτενή συζήτηση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων κρατικών υποδομών, ενώ από την πλευρά του Ναυάρχου Bauer τονίστηκε ο ρόλος που διαδραματίζει η χώρα μας στη Συμμαχία, ιδίως τώρα που αυτή καλείται ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα νέο φάσμα προσκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.

Στο συνέδριο όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές, το οποίο είναι και κλεισμένων των θυρών και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε ξενοδοχείο της Αθήνας, οι συζητήσεις θα επεκταθούν σε όλο το φάσμα της συμμαχίας ενώ θεωρείται βέβαιο πως ένα μεγάλο μέρος του θα καλυφθεί με τις αναλύσεις των εξελίξεων στο Αφγανιστάν αλλά και τα τεκταινόμενα στον Ειρηνικό, ιδίως μετά τις δηλώσεις που έχουν έγιναν από την Κινεζική πλευρά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube