REAL TIME |

Weather Icon
Διεθνή 15 Σεπτεμβρίου 2021

Αϊτή: Γιατί απαγορεύτηκε στον πρωθυπουργό η έξοδος από τη χώρα

Αϊτή: Γιατί απαγορεύτηκε στον πρωθυπουργό η έξοδος από τη χώρα

Στον πρωθυπουργό της Αϊτής Αριέλ Ανρί απαγορεύτηκε να φύγει από τη χώρα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τη φερόμενη εμπλοκή του στη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

Ο εισαγγελέας αναζητά κατηγορίες εναντίον του Ανρί, από τον οποίο ζητήθηκε να εξηγήσει τις σχέσεις του με έναν βασικό ύποπτο για τη δολοφονία, τον Ζόζεφ Φέλιξ Μπάντιο.

Τα αρχεία δείχνουν ότι οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει πολλαπλά τηλεφωνήματα λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, λένε οι εισαγγελείς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μοΐζ δολοφονήθηκε στο σπίτι του στις 7 Ιουλίου όταν ένοπλοι εισέβαλαν στην ιδιωτική του κατοικία σε προάστιο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς. Ο θάνατός του πυροδότησε μια πολιτική κρίση που επιδεινώθηκε όταν ένας τεράστιος σεισμός έπληξε τα νότια της Αϊτής πριν από ένα μήνα.

Τη Δευτέρα, ο Ανρί έστειλε μια επιστολή με την οποία, σύμφωνα με αναφορές, απέλυσε τον γενικό εισαγγελέα Μπεντ-Φορντ Κλοντ κατηγορώντας τον για «σοβαρό διοικητικό αδίκημα». Αργότερα πρότεινε νέο αντικαταστάτη.

Παρόλα αυτά, την Τρίτη ο Κλοντ φάνηκε να παραμένει στη θέση του καθώς ζήτησε από έναν δικαστή που ερευνά τη δολοφονία του Μοΐζ να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για την «ύποπτη» εμπλοκή του στην υπόθεση.

Πηγές του BBC με γνώση τα θέματα της Αϊτής λένε ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να απολύσει τον εισαγγελέα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αϊτής διέταξε επιπλέον αστυνομική προστασία για τον εισαγγελέα Κλοντ μετά από μια σειρά απειλών.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube