Weather Icon
Ελλάδα , ΗΠΑ 11 Σεπτεμβρίου 2021

Αγιος Νικόλαος, Σημείο Μηδέν: Μέσα από τις στάχτες αναστήθηκε η ζωή

Αγιος Νικόλαος, Σημείο Μηδέν: Μέσα από τις στάχτες αναστήθηκε η ζωή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Δεν υπάρχουν θρησκείες που διδάσκουν τη βία και το θάνατο, αλλά θρησκείες που διδάσκουν την αγάπη, την αδελφοσύνη και την ειρήνη των λαών εδώ στην Αμερική, στο πιο πολυσύχναστο σημείο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Σημείο Μηδέν οι Έλληνες ορθόδοξοι έκαναν ένα θαύμα με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Νικολάου».

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος το βράδυ της Παρασκευής στη φωταγώγηση του ορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, 20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ομογενείς πολιτικοί, εκπρόσωποι οργανώσεων, συγγενείς των Ελληνοαμερικανών που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα παρευρέθηκαν στην ιστορική εκδήλωση της φωταγώγησης του ναού, ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα μετά από πολλές δυσκολίες και εμπόδια.

Ο Παρθενώνας της ορθοδοξίας, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς έλαμψε λίγο μετά τις 8 το βράδυ στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας ότι μέσα από τις στάχτες αναστήθηκε και πάλι η ζωή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε βαθιά συγκινημένος κάνοντας λόγο για μια ξεχωριστή ημέρα για τον ελληνισμό, την ορθοδοξία αλλά και για την ίδια την Αμερική.

«Ο μόνος ευκτήριος οίκος που υπήρχε στον τόπο που χάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στο όνομα της θρησκείας, μετά από 20 χρόνια, την ημέρα της επετείου αυτής της καταστροφής βιώνει αντί θανάτου μια ανάσταση και ένα θαύμα γιατί κάθε ανάσταση είναι ένα θαύμα. Και αυτό το θαύμα είναι του Θεού, είναι του Αγίου Νικολάου. Αλλά ταυτόχρονα είναι ένα θαύμα που όπως όλα τα θαύματα ο Θεός και ο Άγιος Νικόλαος τα κάνει γιατί κάποιοι δουλεύουν σκληρά. Γιατί κάποιοι παρακάλεσαν, προσευχήθηκαν πολύ σκληρά, έκαναν θυσίες, κατέβαλαν χρήματα και έκαναν δωρεές. Είναι ο κ. Καλατράβα που έβαλε την τέχνη του, είναι οι φίλοι του Αγίου Νικολάου που έβαλαν τον κόπο τους, τα χρήματα τους αλλά και ο Αμερικανικός λαός ο οποίος προσέφερε από το υστέρημα του για να ζήσουμε αυτή τη σημαντική ημέρα.

Εμείς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την ελληνική ορθόδοξη ομογένεια εκλαμβάνουμε και αισθανόμαστε αυτή την αγάπη όχι μόνο απλά σαν τιμή και ημέρα χαράς για όλους μας αλλά το εκλαμβάνουμε και σαν ευθύνη που είναι πάνω στους ώμους μας, να αποκαταστήσουμε τη φήμη και το όνομα της ορθοδοξίας και γενικότερα της θρησκείας γιατί μην ξεχνάμε ότι η τρομοκρατική ενέργεια αυτή έγινε στο όνομα της θρησκείας».
Ο ίδιος, τόνισε ακόμη πως εκεί που υπήρχαν στάχτες και θάνατος «εμείς αναστήσαμε ένα μνημείο το οποίο εμπνέεται από το πιο σπουδαίο μνημείο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού: την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως την οποία φαντάστηκε και τη σχεδίασε με ένα πολύ καινούργιο, μοντέρνο, παραδοσιακό και δημιουργικό τρόπο ο κ. Καλατράβα. Όλα τα μνημεία τα φωτίζουμε απ’ έξω. Αυτό το μνημείο θα βγάζει το φως από μέσα προς τα έξω και αυτό το χαρακτηριστικό θέλαμε να το προβάλουνε σήμερα με αφορμή την 20η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Έτσι έχουμε ένα μνημείο που θα μας θυμίζει ότι κανένας ότι και να κάνει δεν μπορεί το πιο σημαντικό μνημείο του χριστιανισμού να το μετατρέψει σε οτιδήποτε άλλο διότι και αν εμείς σιωπήσουμε οι ίδιες οι πέτρες θα φωνάξουν. Είναι μέρα χαράς και δόξας για τον ελληνισμό , την ορθοδοξία, την Αμερική.
«Μετά από 20 χρόνια η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει ξαναζωντανέψει. Αυτό που νιώσαμε απόψε ήταν μια ελπίδα, μια ειρήνη, μια σιγουριά ότι ο Άγιος Νικόλαος θα ζωντανέψει και πάλι και θα είναι παρών για όλους Ελληνορθόδοξους και όχι μόνο. Να έρθουν, να πουν μια προσευχή, να νιώσουν μια ειρήνη στην ψυχή και στην καρδιά τους».

ekirikas.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube