REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 28 Σεπτεμβρίου 2021

Αυτοί είναι οι δύο βασικοί αντίπαλοι του Ερντογάν – Η πιθανή επίδρασή τους στα ελληνοτουρκικά

Αυτοί είναι οι δύο βασικοί αντίπαλοι του Ερντογάν – Η πιθανή επίδρασή τους στα ελληνοτουρκικά

Στον απόηχο της επίσκεψης Ιμάμογλου στην Αθήνα το Sputnik εστιάζει στους αντιπάλους του Ερντογάν, με τη βοήθεια του συγγραφέα και αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη. Πώς θα μπορούσαν να επιδράσουν στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Η ώρα της αποδρομής του Ερντογάν από την πολιτική σκηνή της Τουρκίας έχει φτάσει αν το παιχνίδι παιχτεί με καθαρούς όρους, σύμφωνα με τον αναλυτή και συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη, που μίλησε στο Sputnik και εστίασε στους δύο βασικούς αντιπάλους του Τούρκου Προέδρου.
Από τη μία μεριά ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και από την άλλη με τον Δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς.
Έχοντας εξηγήσει τους λόγους της πτώσης της δημοτικότητας του Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, ο αναλυτής εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πρόκειται για έναν από τους «καλύτερους πολιτικούς του μπαλκονιού, ωστόσο δεν είναι μορφωμένος. Παρ’ όλα αυτά είχε ένα χάρισμα να επικοινωνεί με τον κόσμο εκτός κειμένου. Έχει βρει τους αλγόριθμους της κοινωνίας της Ανατολίας και επικοινωνεί μέσω αυτών».
Το επικοινωνιακό χάρισμα όμως -σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη- έχει πλέον εξαντληθεί και το αστέρι που λάμπει στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σε τι διαφέρει ο Ιμάμογλου από τον Ερντογάν

«Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είναι μια χαρισματική φυσιογνωμία. Έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον σημερινό Τούρκο Πρόεδρο. Είναι πιο μειλίχιος, απευθύνεται σε άτομα της σύγχρονης κοινωνίας και όχι στους σουνιτικούς και σιιτικούς που απευθύνεται ο Ερντογάν. Απευθύνεται στη νεολαία» σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη.
Η εικόνα των δύο πολιτικών διαφέρει και στον τρόπο που έχουν επιλέξει να έχουν τη γυναίκα δίπλα τους.
«Η τουρκική κοινωνία αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τη σύζυγο του Ερντογάν που στέκεται δίπλα του με μαντήλα και με άλλο τρόπο τη σύζυγο του Ιμάμογλου χωρίς μαντήλα και αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, τα μαλλιά της και το επικοινωνιακό της χάρισμα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο έγκριτος αναλυτής.
Σε ανύποπτο χρόνο ο Ιμάμογλου πριν γίνει δήμαρχος Κωνσταντινούπολης επισκεπτόταν τους ανθρώπους στις τοπικές χριστιανικές κοινότητες.
«Έκανε Πάσχα μαζί τους. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι μουσουλμάνος και ασπάζεται τις βασικές αρχές του Κεμαλισμού. Όμως βρίσκει τον τρόπο να προσεγγίζει τις μειονότητες».
Παράλληλα προσεγγίζει διαφορετικά τους Κούρδους που αποτελούν τον παράγοντα-κλειδί καθώς έχουν ρόλο ρυθμιστή.
«Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την πρώτη στρατηγική ήττα του Ερντογάν από τότε που κατήλθε στην πολιτική σκηνή, το 2019. Μιλώντας υπέρ του Σελαχατίν Ντεμιρτάς δίνει θαρραλέα μηνύματά στον κουρδικό λαό. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2019, όταν ακυρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιμάμογλου νίκησε με περίπου 10 μονάδες διαφορά» υπενθυμίζει ο κ. Καλεντερίδης.
Στο δίλημμα Ερντογάν ή Ιμάμογλου, ο αναλυτής «ψηφίζει» τον σημερινό δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και τεκμηριώνει την άποψή του: «Είναι προτιμότερο να έχουμε απέναντι μας τον Ιμάμογλου και όχι τον Ερντογάν καθώς ο σημερινός Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων επιθετική και επεκτατική εξωτερική πολιτική που αγγίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και τις γύρω χώρες. Αν εκλεγεί ο Ιμάμογλου θα μείνουμε στις παραδοσιακές διαφορές της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Πιστεύω ότι ο Ιμάμογλου θα μπορούσε να ανατρέψει το casus belli μόνο αν έπαιρνε συντριπτική πλειοψηφία και ίσως είναι πιο μετριοπαθής ως προς το Κυπριακό χωρίς να προτάξει τη λύση των δύο κρατών».
Κατά την άποψη του κ. Καλεντερίδη θα μπορούσε επίσης να απορρίψει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Παράλληλα σύμφωνα με τον αναλυτή, αν ο Ερντογάν προσπαθήσει να μπλοκάρει τον Ιμάμογλου μόνο θετικό δεν θα είναι γιατί θα τον ηρωποιήσει στα μάτια του κόσμου.
«Για να το πούμε πιο λαϊκά: Οι άνθρωποι στην Τουρκία δεν “τρώνε” πλέον το παραμύθι του Ερντογάν. Οι αστικοί πληθυσμοί αντιλαμβάνονται καλύτερα πλέον την κατάσταση» αναφέρει.

Ο ρόλος τους βαθέος τουρκικού κράτους και ο δήμαρχος Άγκυρας

Ωστόσο, ο Ιμάμογλου έχει ένα βασικό εμπόδιο σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη: «Ότι είναι υπερβολικά δημοκράτης για τα δεδομένα της Τουρκίας και ότι μπορεί αυτά τα χαρακτηριστικά να του κλείσουν τον δρόμο τουλάχιστον για τις επόμενες προεδρικές εκλογές».
Το βαθύ κράτος συνεχίζει να υπάρχει στην Τουρκία, διαφωνεί με τον Ερντογάν και τις κινήσεις του και θα δώσει αλλού το χρίσμα και όχι στον Ιμάμογλου, υποστηρίζει.
«Εκτιμώ ότι αυτός που θα προκριθεί από το βαθύ κράτος θα είναι ο Μανσούρ Γιαβάς, ο δήμαρχος Άγκυρας. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η Μεράλ Ακσενέρ και το βαθύ κράτος θα θεωρήσουν πιο ασφαλή την επιλογή του Γιαβάς» επισημαίνει ο κ. Καλεντερίδης.
Και προσθέτει: «Πρόκειται για σοβαρό δήμαρχο που δεν εκφράζει ακραίες θέσεις, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από τους Γκρίζους Λύκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αποφύγει να αναφερθεί στην Ελλάδα. Είναι πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του. Στην περίπτωση που εκλεγεί ο Γιαβάς θα έχουμε απέναντι μας μια κλασική μορφή του βαθέος τουρκικού κράτους, με επικεφαλής κάποιον ο οποίος είναι ακροδεξιός, εθνικιστής, μουσουλμάνος, σουνίτης. Ωστόσο, θα υπάρχει μια εξισορροπητική λειτουργία της υποστήριξης του από το κεμαλικό κόμμα που είναι κοσμικό. Δεν θα υπάρχει διολίσθηση προς το Ισλάμ».
Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο Ακσενέρ και Κιλιτσντάρογλου να έχουν σημαντικές ελπίδες για την προεδρική κούρσα, αλλά θα συνεργαστούν με τον νικητή.
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube