REAL TIME |

Weather Icon

Ζαρίφα Γκαφάρι: Πώς κατάφερε να φύγει από το Αφγανιστάν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος -«Ο,τι πιο οδυνηρό έχω ζήσει»

Ζαρίφα Γκαφάρι: Πώς κατάφερε να φύγει από το Αφγανιστάν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος -«Ο,τι πιο οδυνηρό έχω ζήσει»

Ηταν το 2018, όταν η Ζαρίφα Γκαφάρι, έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των γυναικών. Τρία χρόνια αργότερα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της υπό τον φόβο των Ταλιμπάν.

Μετά την ανάκτηση ελέγχου του Αφγανιστάν από την ισλαμιστική οργάνωση, η 29χρονη Γκαφάρι δήλωνε ότι περιμένει τους Ταλιμπάν να έρθουν να την σκοτώσουν. «Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν», δήλωσε η Γκαφάρι στο βρετανικό iNews για τους Ταλιμπάν. «Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα και την οικογένειά μου. Απλώς, κάθομαι μαζί τους και με τον άντρα μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Και στο κάτω κάτω της γραφής, πού να πάω;», είχε πει η Γκαφάρι, καθώς έβλεπε το Αφγανιστάν να πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν και την ασφάλεια των γυναικών, ιδίως ακτιβιστών και πολιτικών, όπως εκείνη, να απειλείται.

Η πτώση της Καμπούλ, όμως, προμήνυε και τη μοίρα της Γκαφαρί, η οποία για να σωθεί έπρεπε να φύγει από το Αφγανιστάν. Καθώς οι Ταλιμπάν κυρίευαν τη χώρα, η δήμαρχος πόλης Μαϊντάν Σαρχ συνειδητοποίησε ότι η ζωή της κινδύνευε.

Η ημέρα της πτώσης της Καμπούλ ήταν η «χειρότερη στιγμή της ζωής μου»
Οπως μεταδίδει το BBC, οι ανησυχίες για την ασφάλεια της έγιναν σύντομα αντιληπτές, όταν Ταλιμπάν εμφανίστηκαν στο σπίτι της και χτύπησαν τον φρουρό ασφαλείας της. Στις 18 Αυγούστου, εκείνη και η οικογένειά της μεταφέρθηκαν με ένα αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο της πόλης. Καθισμένη στο πάτωμα του οχήματος, κρυβόταν από τα μάτια των μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης. «Όταν φτάσαμε στην πύλη του αεροδρομίου, υπήρχαν παντού μαχητές Ταλιμπάν. Πάλευα να κρυφτώ», είπε στο BBC.

Από το Αφγανιστάν, στην Κωνσταντινούπολη και μετά στη Γερμανία
Στο αεροδρόμιο, ο Τούρκος πρέσβης στην Καμπούλ την βοήθησε να επιβιβαστεί σε μια πτήση για την Κωνσταντινούπολη. Από εκεί, πέταξε για τη Γερμανία. «Όταν έχασα τον πατέρα μου, [νόμιζα ότι] δεν θα ένιωθα ποτέ ξανά το ίδιο στη ζωή μου. Αλλά όταν μπήκα στο αεροπλάνο για να φύγω από τη χώρα μου, ήταν πιο οδυνηρό από το να χάσω τον μπαμπά μου», λέει συγκλονίζοντας. Η ημέρα της πτώσης της Καμπούλ ήταν η «χειρότερη στιγμή της ζωής μου», προσθέτει.

«Δεν θα μπορέσω ποτέ να διαχειριστώ τον πόνο μέσα στην καρδιά μου. Ποτέ δεν σχεδίαζα να φύγω από τη χώρα μου», δηλώνει.

«Χάσαμε τα πάντα σε μία ημέρα»

Πλέον, η Γκαφάρι, που εις βάρος της έχουν γίνει 6 απόπειρες δολοφονίας, βρίσκεται ασφαλής στο Ντίσελντορφ, αναγνωρίζοντας ότι είναι μία από τους τυχερούς ανθρώπους που κατάφεραν να φύγουν από την κόλαση, καθώς σκηνές χάους και τρόμου διαδραματίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και το Αφγανιστάν.

Σε ομιλία της, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη γερμανική πόλη, η Αφγανή θέλησε να μιλήσει εξ ονόματος όλων των γυναικών που έχουν μείνει πίσω και ιδιαίτερα αυτών που δεν μπορούν να εκφραστούν δημόσια.

«Αγωνιστήκαμε τόσο σκληρά για 20 χρόνια για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που τώρα χάσαμε σε μια μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά, η Αφγανή δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν. «Αναλαμβάνω την ευθύνη, είμαι έτοιμος να μιλήσω σε όποιον μέρος του κόσμου είναι έτοιμοι και να διαπραγματευτώ για λογαριασμό όλων των Αφγανών γυναικών», επισήμανε.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube