REAL TIME |

Weather Icon
Αφγανιστάν , Τουρκία 26 Αυγούστου 2021

Τούρκος εθνικιστής συγκρίνει τους Ταλιμπάν με τον Κεμάλ – Η θεωρία του τουρκικού ευρασιατισμού

Τούρκος εθνικιστής συγκρίνει τους Ταλιμπάν με τον Κεμάλ – Η θεωρία του τουρκικού ευρασιατισμού

Ο Ντοού Περιντσέκ, ηγέτης του αριστερόστροφου και συνάμμα εθνικιστικού Πατριωτικού Κόμματος (Vatan Partisi) της Τουρκίας, παρομοίασε την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μετά την εκδίωξη ξένων δυνάμεων στη δεκαετία του 1920.

“Οι Ταλιμπάν ήταν επιτυχημένοι στον πόλεμο ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν όπως έκανε ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς στην Τουρκία”, δήλωσε ο Περιντσέκ, πολιτικός σύμμαχος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα.

“Το αφγανικό έθνος διεξάγει πόλεμο τα τελευταία 20 χρόνια εναντίον των ΗΠΑ υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν”, δήλωσε ο κ. Περιντσέκ στην τηλεόραση. “Οι Ταλιμπάν νίκησαν τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ. Οι Ταλιμπάν ήταν επιτυχημένοι στον πόλεμο ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν όπως έκανε ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς στην Τουρκία”, γράφει σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Eurasia Review.

Η περίεργη σύγκριση από τον Περιντσέκ, έναν κατ’ ευφημισμόν αριστερό κοσμικό, τον οποίο αρκετοί πολίτες θεωρούν ότι έχει ξεπεράσει τα όρια της γραφικότητας και ο οποίος υποστηρίζει από καιρό την τουρκική ευθυγράμμιση στην Ευρασία με τη Ρωσία και την Κίνα, πιθανότατα θα ωθήσει τον εκλιπόντα ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ και τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ, να σηκωθούν από τους τάφους τους.

Ο Περιντσέκ τοποθέτησε δύο αμοιβαίως αντικρουόμενους πόλους του μουσουλμανικού κόσμου, ένα υπερσυντηρητικό θρησκευτικό κίνημα και έναν μουσουλμάνο υπέρμαχο μιας μαχητικής μορφής κοσμικότητας, ως ισοδύναμους μεταξύ τους, κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να εκτιμήσει.

Σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν, η τουρκική δημοκρατία του Κεμάλ στα πρώτα χρόνια της απαγόρευσε τα θρησκευτικά ρούχα, προσπάθησε να αφαιρέσει τη θρησκεία από το δημόσιο λόγο, άλλαξε το τουρκικό αλφάβητο από αραβικό σε τροποποιημένο λατινικό και ενίσχυσε σημαντικά τα δικαιώματα των γυναικών.

Ωστόσο, η άποψη του Περιντσέκ αντανακλά ένα συναίσθημα που υπάρχει όχι μόνο στους κυβερνητικούς κύκλους στην Άγκυρα αλλά και στο Πακιστάν, όπου οι ηγέτες της χώρας αισθάνονται είτε απαξιωμένοι είτε μη εκτιμημένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

για τη συνέχεια Capital

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube