REAL TIME |

Weather Icon

Τουρκικός αγωγός φυσικού αερίου σε θύλακα του Αζερμπαϊτζάν αλλάζει τις ισορροπίες στον Νότιο Καύκασο

Τουρκικός αγωγός φυσικού αερίου σε θύλακα του Αζερμπαϊτζάν αλλάζει τις ισορροπίες στον Νότιο Καύκασο

Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες των κοινών δηλώσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν-Ρωσίας τον Νοέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 που τερμάτισαν τον τελευταίο γύρο των συγκρούσεων μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού ήταν η δέσμευση για την επαναλειτουργία των διαδρόμων μεταφορών στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Αυτές οι συμφωνίες πυροδότησαν ελπίδες στην Αρμενία ότι θα ήταν σε θέση να τερματίσει την απομόνωσή της και στο Αζερμπαϊτζάν ότι θα μπορούσε να ανοίξει ένα διάδρομο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της αυτόνομης δημοκρατίας του Ναχτσιβάν. Αλλά η έλλειψη πόρων της Αρμενίας για να ενεργήσει ανεξάρτητα, καθώς και η αντίθεσή της στην κατασκευή οποιουδήποτε διαδρόμου μέσω της επαρχίας Syunik (αναφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν ως Zengezur), ώστε να μην πληγεί το ατού που διαθέτει η χώρα ως “γέφυρα” προς το Ιράν, συνδυάστηκε πλήρως με την αδυναμία ή την απροθυμία της Μόσχας να επιβάλει το ζήτημα. Ε αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε “πάγωμα” των ελπίδων για πρόοδο στην αποκατάσταση των περισσότερων συμφωνημένων διαδρόμων μεταφοράς. Πράγματι, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Nezavisimaya Gazeta, αυτές οι ματαιωμένες ελπίδες οδήγησαν σε προτάσεις ότι η έλλειψη προόδου μπορεί να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο συγκρούσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και να αναγκάσει τη Ρωσία να τοποθετήσει ακόμη περισσότερους “ειρηνευτές” για να κρατήσει τις δύο πλευρές χώρια.

Όμως, ενώ έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος όσον αφορά την επαναλειτουργία των οδικών και σιδηροδρομικών διαδρόμων στους οποίους αναφέρονται οι προηγούμενες δηλώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί σημαντική κίνηση σε ένα άλλο διασυνοριακό έργο: έναν αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ναχτσιβάν. Η συμφωνία για αυτόν τον αγωγό υπογράφηκε από Τούρκους και Αζερμπαϊτζάν αξιωματούχους τον Δεκέμβριο, λίγες εβδομάδες μετά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στο Καραμπάχ. Και η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα περίπου. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να εξαλείψει την απαίτηση του Αζερμπαϊτζάν να προβεί σε ανταλλαγές φυσικού αερίου με το Ιράν για να προμηθεύσει τον δυτικό εξωτερικό του θύλακα. Αλλά υπόσχεται επίσης να επεκτείνει την παρουσία της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο πολύ περισσότερο από ό,τι συνέβαινε εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Ως εκ τούτου, αυτό το ενεργειακό έργο έχει τη δυνατότητα να ταρακουνήσει τη γεωπολιτική της περιοχής – προσθέτοντας φόβους στη Ρωσία και το Ιράν για τουρκική προέλαση, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ετοιμότητα της Τουρκίας να υποστηρίξει με ακόμη πιο πολύ ενθουσιασμένο το Μπακού στην προσπάθεια του τελευταίου για μια πιο άμεση χερσαία διαδρομή μεταξύ του ηπειρωτικού Αζερμπαϊτζάν και του Ναχτσιβάν.

για τη συνέχεια  Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube