Weather Icon

Τουρκια-ΗΠΑ ερίζουν για τον Κορκμάζ: Το ξέπλυμα χρήματος, ο Σοϊλού και ο Τούρκος αρχιμαφιόζος

Τουρκια-ΗΠΑ ερίζουν για τον Κορκμάζ: Το ξέπλυμα χρήματος, ο Σοϊλού και ο Τούρκος αρχιμαφιόζος

Aυστριακό δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση του Τούρκου επιχειρηματία, Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ στην Τουρκία, όπου όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, δήλωσε τη Δευτέρα ο δικηγόρος του, Μουράτ Βόλκαν Ντουλγκέρ.

Ο επιχειρηματίας, αντιμετωπίζει επιπλέον κατηγορίες για συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απάτη στις ΗΠΑ, οι οποίες επίσης ζητούν την έκδοσή του.

“Το δικαστήριο του Wels αποφάσισε στις 25 Αυγούστου την έκδοση του πελάτη μου στην Τουρκία. Η αξιολόγηση του αιτήματος έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζεται ακόμη”, ανέφερε ο Ντουλγκερ σε δήλωσή του στο Twitter.

Ο Κορκμάζ συνελήφθη τον Ιούνιο στο Βελς, το οποίο απέχει περίπου 260 χλμ από τη Βιέννη και η Τουρκία είχε ξεκινήσει διαδικασία έκδοσης με τις αυστριακές αρχές. Τον Δεκέμβριο, οι αρχές συνέλαβαν 10 στελέχη που εργάζονταν στις εταιρείες του Κορκμάζ, αφού η τουρκική επιτροπή έρευνας για οικονομικά εγκλήματα (MASAK) δήλωσε ότι οι εταιρείες χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα χρήματος. Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε προηγουμένως αίτημα στο ποινικό δικαστήριο της Βιέννης για την έκδοση του Κορκμάζ.

Σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Demirören (DHA), ο φάκελος, ο οποίος στάλθηκε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, περιλαμβάνει καταγγελίες και έγγραφα για τον Κορκμάζ για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απάτη από το 10ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Τα αρχεία έκδοσης που έχουν σταλεί τόσο από την Τουρκία όσο και από τις ΗΠΑ θα εξεταστούν. Εάν το αυστριακό δικαστήριο αποδεχθεί επίσης το αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, η τελική απόφαση σε ποια χώρα θα εκδοθεί ο Κορκμάζ θα ληφθεί από το αυστριακό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε τη Δευτέρα ο δικηγόρος του Κορκμάζ

Όπως είχε μεταδώσει τότε το Capital.gr, η υπόθεση αφορά κατηγορίες για κομπίνα με επιστροφές φόρων, ύψους 470 εκατομμυρίων δολαρίων, από τη Washakie Renewable Energy (WRE), με έδρα τη Γιούτα, 140 εκατομμύρια εκ των οποίων φέρονται να έχουν αποσταλεί στην Τουρκία.  Ο Τζέικομπ και ο Αϊζάια Κίνγκστον, επίσης γνωστοί ως “Μορμόνοι αδελφοί του εγκλήματος”, και ο ομιλών τουρκικά, με αρμενική καταγωγή Λεβόν (Ασλάν) Ντερμέν, κατηγορήθηκαν το 2018, αλλά και τα δύο αδέλφια καθώς και τα άλλα μέλη της οικογένειας Κίνγστον, άλλαξαν στρατόπεδο, αφήνοντας τον Ντερμέν ως τον μόνο κατηγορούμενο στην υπόθεση, σε μία κίνηση που θυμίζει κατά πολύ το σκάνδαλο με το παράνομο εμπόριο χρυσού και την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Ιράν με πρωταγωνιστή τον Τουρκο-ιρανό επιχειρηματία, Ρεζά Ζαράμπ.  Η μαρτυρία του Τζέικομπ, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της WRE, ο οποίος είναι πλέον κρατικός μάρτυρας στην υπόθεση, κράτησε μια εβδομάδα. Σύμφωνα με τις δικαστικές διαδικασίες ο Τζέικομπ έδωσε λεπτομερέστερη περιγραφή των εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που στάλθηκαν, με την πάροδο των ετών, στον Τούρκο επιχειρηματία Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ και στην εταιρεία του, SBK Holding, στην Τουρκία. 

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube