Weather Icon
Αφγανιστάν , ΝΑΤΟ 20 Αυγούστου 2021

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τους Ταλιμπάν: Δεν θα επιτρέψουμε σε τρομοκράτες να μας απειλήσουν

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τους Ταλιμπάν: Δεν θα επιτρέψουμε σε τρομοκράτες να μας απειλήσουν

Προειδοποίηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στους Ταλιμπάν

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν την Παρασκευή τους Ταλιμπάν να μην επιτρέψουν να γίνει το Αφγανιστάν πρόσφορο έδαφος για τρομοκράτες, όπως πριν από δύο δεκαετίες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση των δυτικών δυνάμεων.

“Τα τελευταία 20 χρόνια, πετύχαμε να μην αποτελεί το Αφγανιστάν ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες, από όπου να μπορούν να υποκινήσουν επιθέσεις”, ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας σε κοινή δήλωσή τους μετά από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από την χώρα.

“Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιουσδήποτε τρομοκράτες να μας απειλήσουν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με αποφασιστικότητα και συναδελφικότητα”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ δεν απείλησαν ξεκάθαρα τους Ταλιμπάν με στρατιωτικές επιθέσεις, όπως έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

“Έχουμε τη δυνατότητα να πλήξουμε τρομοκρατικές ομάδες από απόσταση εάν δούμε ότι οι προσπαθούν και πάλι να εδραιωθούν και ότι σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των χωρών τους”, δήλωσε την Τρίτη ο Στόλτενμπεργκ.

Στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη των εργασιών της Συμμαχίας την Παρασκευή, ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε προτεραιότητα του ΝΑΤΟ να απομακρύνει τον κόσμο από την Καμπούλ και να διατηρήσει το αεροδρόμιο σε λειτουργία.

“Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και απρόβλεπτη”, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι φτάνουν και μπορούν να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ”.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, αλλά χιλιάδες ακόμη εξακολουθούν να παραμένουν στο αεροδρόμιο επιδιώκοντας απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, και παρότρυνε εκ νέου τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν την ασφαλή πρόσβαση όλων των ξένων υπηκόων και των Αφγανών που επιδιώκουν να φύγουν από τη χώρα στο αεροδρόμιο.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube