Weather Icon
Αφγανιστάν , Ισλάμ , Κίνα 31 Αυγούστου 2021

Το λάθος «παιχνίδι» της Δύσης με το Ισλάμ

Το λάθος «παιχνίδι» της Δύσης με το Ισλάμ

Τα ιστορικά λάθη της Δύσης με τη στήριξη του Ισλάμ ως αντίβαρου στη ρωσική επέκταση. Γιατί οι Κινέζοι στάθμισαν διαφορετικά τα δεδομένα και κινούνται… πιο έξυπνα.

Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Με τον Βαλερύ Ζισκάρ ντ’ Εσταίν (1926-2020) είχα την ευκαιρία να συναντηθώ δύο φορές, τότε που ως πρόεδρος της Συμφωνίας για το μέλλον της Ευρώπης, επεξεργαζόταν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Υπό αυτή του την ιδιότητα, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος της Δημοκρατίας (1974-1981) είχε συμμετάσχει σε δύο δείπνα της Ένωσης Δημοσιογράφων Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας ήμουν μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Σε μια από τις δύο συναντήσεις είχα θέσει στον Γάλλο πρόεδρο το ερώτημα. «Καταλαβαίνω πολύ καλά για ποιο λόγο βοηθήσατε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974 με το προεδρικό σας αεροπλάνο. Ασφαλώς δε, ο ελληνικός λαός στη συντριπτική πλειοψηφία του, σας ευχαριστεί γι’ αυτό. Πολύ λιγότερο καταλαβαίνω όμως, γιατί το 1979 δανείσατε το ίδιο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Ιράν ο Αγιατολλάχ Χομεϊνί, να ανατρέψει τον Σάχη και να εγκαταστήσει στην πετρελαιοπαραγωγό αυτή χώρα, ένα φανατικά αντιδυτικό και αντιευρωπαϊκό καθεστώς;

Ο αποβιώσας τον περασμένο Δεκέμβριο πρόεδρος με κύτταξε με το παιχνιδιάρικο αλλά γεμάτο ευφυΐα βλέμμα του και με κάποιον εκνευρισμό για την ερώτηση, μου απάντησε, αποκλείοντας συνέχεια στη συζήτηση: «Η απόφαση ήταν ορθή, όχι όμως και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια…».

Η απάντηση του Βαλερύ Ζισκάρ ντ’ Εσταίν,εμμέσως πλην σαφώς, τα έλεγε όλα. Το 1979, η Δύση δεν είχε συνειδητοποιήσει τί ήταν το Ισλάμ. Την απασχολούσε την εποχή εκείνη ο περίφημος «αραβικός σοσιαλισμός» και ελάχιστοι για παράδειγμα γνώριζαν ποιες ήταν στην Αίγυπτο οι θέσεις, δράσεις και επιδιώξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το 1980, ο αείμνηστος φίλος, Αιγυπτιώτης κομμουνιστής στα νιάτα του Ήλιος Γιαννακάκης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Λίλλης, μου έλεγε με μάλλον προφητικά λόγια, το λάθος που έκανε η Δύση χαϊδεύοντας το Ισλάμ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη συμμαχία του τελευταίου με την τότε κομμμουνιστική σοβιετική αυτοκρατορία. «Το Ισλάμ δεν έχει φίλους, αλλ’ ούτε και προσπαθεί να αποκτήσει. Στόχος του είναι η καταστροφή των «απίστων» και οι τελευταίοι είναι όλοι οι άλλοι που βρίσκονται εκτός Ισλάμ….» τόνιζε ο γνωστός στη Γαλλία για τον αντιολοκληρωτικό του αγώνα καθηγητής (1931-2017).

Στη βάση εξάλλου αυτής της εκτίμησης του, μετά τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979, είχε προβλέψει ότι η αμερικανική στήριξη στους μουτζαχεντίν, τελικά θα κατέληγε στα αντίθετα από τα αναμενόμενα από τις ΗΠΑ αποτελέσματα. Μπορεί το Αφγανιστάν να γίνει νεκροταφείο για την ΕΣΣΔ, πλην όμως αυτό δεν θα προσφέρει τίποτε απολύτως στις ΗΠΑ και στη Δύση γενικότερα. Ειδικότερα όταν στο Ιράν κυριαρχούν οι Αγιατολλάχ και οι αποκαλούμενοι «φρουροί της ισλαμικής επανάστασης».

Σήμερα οι τότε προβλέψεις του Ηλία Γιαννακάκη είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρες αλλά και επαληθευόμενες.

Η δυτική βοήθεια προς το Ισλάμ, όταν αυτό υπονόμευε στις «σοσιαλιστικές αραβικές χώρες» τα εκεί αντιδυτικά και φιλοσοβιετικά καθεστώτα, ήταν σε μεγάλο βαθμό άκριτη και κυρίως ιδεολογικά και ιστορικά αμελέτητη. Ο αντικομμουνισμός των ισλαμιστών, σε καμμιά περίπτωση δεν σήμαινε φιλική προς τη Δύση και τις αρχές της στάση. Οι μουλάδες έμποροι ναρκωτικών και όπλων, άρπαζαν ότι μπορούσαν από τη Δύση για να την πολεμήσουν καλύτερα στη συνέχεια. Αν και απεχθάνονται τον Λένιν, εν τούτοις πιστεύουν στη ρήση του ότι οι καπιταλιστές πουλάνε στους εχθρούς τους ακόμα και το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουν. 

Ένα άλλο επίσης λάθος της Δύσης, είναι να νομίζει ότι το Ισλάμ μπορεί και θέλει να υιοθετήσει θεσμούς και οικονομικές πρακτικές που εδώ και κάποιους αιώνες ισχύουν και εφαρμόζονται στον δυτικό κόσμο. Μιά εμπεριστατωμένη ανάλυση τους πως οι μουσουλμανικές χώρες χρησιμοποίησαν τον πακτωλό κεφαλαίων που δέχτηκαν πουλώντας πετρέλαιο, τα λέει όλα

Όταν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ έγιναν προβληματικά και τα φιλικά προς αυτήν καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, Ασίας και Αφρικής, αυτό δεν σήμαινε ότι αυτομάτως θα άλλαζαν και στάση έναντι του δυτικού κόσμου. Αντίθετα, κάποια από αυτά, βλεποντας την Κίνα να μπαίνει αποφασιστικά στο γεωπολιτικό παιχνίδι και στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας, θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να στηριχθούν από το ΚΚΚίνας, το οποίο όμως σε καμμιά περίπτωση δεν ήθελε πολλά πάρε-δώσε με πρώην σοβιετόφιλους. Τους Κινέζους τους ενδιέφερε να αποκτήσουν δικούς τους «φίλους» και όχι απαραιτήτως αυτούς τους πρώην εχθρούς των ΗΠΑ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι για ποικίλους λόγους, δεν έχουν και καμμιά ιδιαίτερη συμπάθεια προς το Ισλάμ, το οποίο λόγω του θρησκευτικού μηδενισμού του, το θεωρούν πολύ πιο επικίνδυνο από τη Χριστιανική Δύση. Αυτή είναι εξάλλου μια αντίληψη για τον κόσμο που η Δύση θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της στις σχέσεις της με την Κίνα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube