Weather Icon

Το Κουρδιστάν είναι η πρώτη γραμμή άμυνας Ελλάδας και Κύπρου

Το Κουρδιστάν είναι η πρώτη γραμμή άμυνας Ελλάδας και Κύπρου

Η πρόσφατη «άτακτη» υποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων για μία νέα προσφυγική – μεταναστευτική κρίση στην περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες, χιλιάδες Αφγανοί πέρασαν στο Ιράν και από εκεί βρέθηκαν στα σύνορα Ιράν – Τουρκίας, φοβούμενοι τις εξελίξεις στη χώρα τους, μετά την επάνοδο και την κατάληψη νέων περιοχών από τους Ταλιμπάν. Παράλληλα, πολλοί Αφγανοί που διέμεναν στο Ιράν αξιοποιούν την κατάσταση και επιδιώκουν και αυτοί να εισέλθουν στην Τουρκία. Αρκετοί εξ αυτών κατόρθωσαν μάλιστα να περάσουν τα κλειστά σύνορα, προφανώς με την ανοχή των αρχών του τουρκικού καθεστώτος.

Ο Ερντογάν με έναν στυγνό ρεαλισμό, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τους Αφγανούς πρόσφυγες. Ο σκοπός του είναι διπλός. Αφενός, να δώσει πολιτικά δικαιώματα και να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για την πολιτική του επιβίωση στις επικείμενες εκλογές, και αφετέρου, να υποστηρίξει την ευρύτερη γεωπολιτική του ατζέντα. Διαβλέποντας πως οι εξελίξεις στην περιοχή μπορούν να ενισχύσουν το «διπλωματικό» χαρτί που θεωρεί ότι διαθέτει, ο Ερντογάν θα επιδιώξει να εργαλειοποιήσει τους Αφγανούς πρόσφυγες, συνεχίζοντας να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, και εξασφαλίζοντας οικονομικές παροχές και πολιτική υποστήριξη από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube