Weather Icon

Τα παραμύθια των χαμένων ευκαιριών και η Αμμόχωστος

Τα παραμύθια των χαμένων ευκαιριών και η Αμμόχωστος

Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Υπάρχει μια διάχυτη παραμυθολογία, ότι η σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου των τελευταίων 60 ετών είναι μια συνεχής απόρριψη λύσεων, προσφορών και προτάσεων, που αποτελούν κατά τους συντάκτες των παραμυθολογιών, χαμένες ευκαιρίες για το κυπριακό.

Ο καθηγητής Κουφουδάκης διατύπωσε μιαν άποψη, την οποία ενστερνίζομαι και αποδέχομαι πλήρως. «Χαμένες ευκαιρίες υπήρξαν για την Τουρκία», όχι για την Κ.Δ. ή την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Στις προτάσεις ή τα σχέδια αυτά κάποιοι τονίζουν τα πλεονεκτήματα ή τα κέρδη που διατείνονται ότι πρόσφεραν οι «χαμένες ευκαιρίες». Αυτά τα πλεονεκτήματα φαίνεται να ήταν το δέλεαρ να αποδεχτούμε μια διευθέτηση ή μια λύση, που θα ήταν συμφέρουσα στην Τουρκία και τις επιδιώξεις της. Αλλά οι εραστές των χαμένων ευκαιριών απομονώνουν τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα και κέρδη για την πλευρά μας και αποσιωπούν τα μειονεκτήματα ή τις υποχωρήσεις που θα έπρεπε να αποδεχτεί η πλευρά μας και που θα ήταν καθοριστικά για το μέλλον της Κ.Δ., αλλά και της τελικής λύσης. Για τούτο αποτελούν χαμένες ευκαιρίες για την Τουρκία και όχι για την πλευρά μας.

Οι «χαμένες ευκαιρίες» χωρίζονται σε ευκαιρίες στις οποίες απορρίψαμε την ένωση, που μας πρόσφεραν στο πιάτο, απορρίψαμε την επιστροφή χωρίς όρους στην Αμμόχωστο, ή απορρίψαμε λύση λειτουργική και βιώσιμη, που σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναζητήσουμε ή να επιδιώξουμε και να πετύχουμε. Μας λένε ότι οι Αμερικάνοι μας πρόσφεραν την ένωση στο πιάτο και την απέρριψε ο Μακάριος. Μας λένε ότι μας πρόσφεραν τη χωρίς όρους επιστροφή στην Αμμόχωστο κι εμείς απορρίψαμε το σχέδιο που την περιείχε. Μας λένε πως απορρίψαμε δελεαστικές προτάσεις λύσης και σήμερα ούτε στο όνειρό μας δεν μπορούμε να τις απολαύσουμε.

Όσοι πιστεύουν στις «χαμένες ευκαιρίες» βλέπουν μόνο το δέλεαρ ενός κομματιού τυριού που καλεί τα ποντίκια σε θεσπέσιο γεύμα. Δεν βλέπουν όμως τη φάκα, μέσα στην οποία είναι τοποθετημένο το πιάτο με το δελεαστικό τυρί. Δεν κατανοούν, όπως τα ποντίκια στη φάκα, ότι πριν γευτούν αυτό το θαυμάσιο δέλεαρ, το ττέλι της φάκας θα πέσει στο κεφάλι και θα τους στείλει νηστικούς στον άλλο κόσμο.

Όλες οι προτάσεις για λύση προέρχονταν από τον αμερικανικό και τον βρετανικό παράγοντα. Και κύρια επιδίωξή τους ήταν η ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων διχοτόμησης, δύο κρατών, αναγνώρισης της κατοχής και των αποτελεσμάτων της. Έτσι η «ένωση» του σχεδίου Άντσεσον έκρυβε τη διχοτόμηση, όπως διαπίστωσε και ο Γ. Παπανδρέου, τα τουρκοκυπριακά καντόνια και την τουρκική παρουσία σε βάση στην Κύπρο. Το αμερικανικό σχέδιο είχε στη θέση του τυριού της παγίδας την άνευ όρων επιστροφή της Αμμοχώστου, ενώ διαιρούσε την κυριαρχία και έκρυβε πίσω της την αναγνώριση δυο κρατών. Παραγνώριζε επίσης τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και άλλαζε τη βάση των διαπραγματεύσεων. Κάποιοι πιστεύουν, ότι όσοι απέρριψαν τις «χαμένες ευκαιρίες» έγραψαν το όνομά τους στην ταφόπλακα του Βαρωσιού. Αντίθετα η ρεαλιστική πραγματικότητα και η μελέτη των προτάσεων με δέλεαρ την Αμμόχωστο δείχνει, ότι το δέλεαρ του Βαρωσιού χρησιμοποιήθηκε για να τοποθετηθεί η ταφόπλακα του Κυπριακού και της Κ.Δ. Σήμερα φυσικά με τις ολέθριες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις των τελευταίων δέκα ετών, φτάσαμε να διαπραγματευόμαστε λύση χειρότερη από αυτή που προνοούσε το απαράδεκτο αμερικανικό σχέδιο. Και δυστυχώς υπάρχει μια μερίδα ηγετών, που βιάζονται να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε για να υπογράψουμε λύση που θα λύσει τα προβλήματα της τουρκικής πειρατείας και επεκτασιμότητας.

Κύριος στόχος όλων των «δελεαστικών» προτάσεων ήταν η κατάργηση της Κ.Δ., που ήταν ο κύριος στόχος της Τουρκίας από το 1964 και που ως σήμερα δεν κατάφερε την επίτευξή του. Αυτόν τον τουρκικό στόχο δεν τον είχαμε συνειδητοποιήσει τα πρώτα σαράντα χρόνια της κατοχής. Τα τελευταία όμως χρόνια, ιδίως μετά την ένταξή μας στην Ε.Ε., έγινε ολοκάθαρος. Και τα τελευταία συμβάντα τον αποδεικνύουν.

Σήμερα η Τουρκία έχει πετύχει την ντε φάκτο αναγνώριση της κατοχής και των δυο κρατών. Έχει πετύχει την ντε φάκτο κατάργηση της Κ.Δ. Στις πενταμερείς συνομιλίες είναι απούσα η Κ.Δ. και συμμετέχουν οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Η Τουρκία όμως επιδιώκει την ντε γιούρε αναγνώριση των πιο πάνω. Θέλει με τη λύση να υπογράψουμε αναγνώριση της διχοτόμησης και των δύο ισοτίμων κρατιδίων. Και θέλει με την υπογραφή μας να καταργήσουμε την Κ.Δ. και να την υποβιβάσουμε σε συνιστώσα πολιτεία. Θέλει να καταστήσουμε την Κύπρο τουρκικό προτεκτοράτο και την ΑΟΖ της Κ.Δ. να την εντάξουμε στη «γαλάζια πατρίδα». Η Κ.Δ. είναι το τελευταίο ανάχωμα και έπαλξη της αντίστασής μας. Ας μην την εγκαταλείψουμε ποτέ για να μείνουν τα σχέδιά τους απραγματοποίητα.΄

https://www.apopseis.com/ta-paramythia-ton-chamenon-eykairion-kai-i-ammochostos/?fbclid=IwAR2y4F6eM2FkFni-1oLZv4sx314WTBX2e6TzvMhd9uCBAHimqQbuyQBeQLM

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube