REAL TIME |

Weather Icon
Περιβάλλον 4 Αυγούστου 2021

Τα αίτια της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη – Η ξηρασία και η «χοάνη» μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Τα αίτια της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη – Η ξηρασία και η «χοάνη» μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, βρίσκεται στην πυρόπληκτη περιοχή ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας κάνει λόγο για έναν συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με χαμηλή υγρασία, ενώ αναφέρεται και στον χαρακτήρα μικτής ζώνης στην περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά, αλλά και το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή, η μορφολογία της περιοχής προσομοιάζει με χοάνη, μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης, χαρακτηριστικό που φαίνεται να ευνοεί την εξάπλωση της φωτιάς.

Νωρίτερα, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναφερόμενο στη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στους πρόποδες της Πάρνηθας, τόνισε πως η φωτιά εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά, ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος.

Μαίνεται η φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη σαρώσει τόσο το δάσος όσο και σπίτια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Η φλόγες πέρασαν την πλατείας της Βαρυμπόμπης, όπου οι πυροσβέστες κατάφεραν να την αναχαιτίσουν, παρότι τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα. Οι πυροσβέστες δημιούργησαν “ζώνη” και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως κλιμάκιο της ΔΑΕ βρίσκεται ήδη στο σημείο προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της φωτιάς που καίει στη Βαρυμπόμπη.

Η ανακοίνωση του Λέκκα για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας τονίζει:

«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

  • 1. Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
  • 2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
  • 3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube