REAL TIME |

Weather Icon

Τ/κ ηγεσία και χρήσιμες (…ίσως;;;) υπενθυμίσεις.

Τ/κ ηγεσία και χρήσιμες (…ίσως;;;) υπενθυμίσεις.

Οι Τ/Κ αντί να είναι με τον αντιαποικιακό αγώνα, ήταν οι “παραδουλεύτρες” των αποικιοκρατών

Λάζ. Α. Μαύρος

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ορθής διάγνωσης και σφαιρικής ανάγνωσης. Ανεπάρκεια συνολικής γνώσης της πραγματικότητας. Λανθασμένη αντίληψη των πραγμάτων. Άρα: Αναπόφευκτη λήψη λανθασμένων αποφάσεων χειρισμού:

(1) ΑΠΕΤΥΧΑΝ οι πρόγονοι να διαγνώσουν ότι ερχόμενοι στην Κύπρο, κατά παραχώρηση του Οθωμανού Σουλτάνου το 1878, οι Εγγλέζοι Αποικιοκράτες το πρώτο που φρόντισαν ήταν:

– Να εντοπίσουν τον επωφελέστερο – για την πρώτιστη ανέκαθεν βρετανική μέθοδο του Διαίρει και Βασίλευε – ντόπιο διαχωρισμό. Ώστε να τον αναπτύξουν για τα δικά τους συμφέροντα Κυριαρχίας:

– Απέναντι στη μεγάλη ελληνική πλειονότητα του υπόδουλου πληθυσμού, τη μικρή οθωμανική μειονότητα. Κατάλοιπο αξιωματούχων της από το 1571 τουρκοκρατίας και των αναγκαστικά εξισλαμισθέντων γηγενών.

(2) ΔΕΝ ΕΠΙΝΟΗΣΑΝ οι σκλαβωμένοι πρόγονοι (στερούμενοι και στρατηγικής αντίληψης) τρόπους για να επιτύχουν τον προσεταιρισμό και την επαναχριστιανοποίηση σημαντικού ποσοστού της οθωμανικής μειονότητας, ώστε να μειωθεί η επιρροή της αξιοποιούμενης από τους Βρετανούς ηγεσίας τους.

(3) ΑΔΥΝΑΜΟΙ κι αναγκασμένοι να υφίστανται τις δόλιες βρετανικές μεθοδεύσεις, κατέληξαν να έχουν απέναντί τους (και κατά κανόνα εναντίον τους) την εκάστοτε ηγεσία της μειονότητας.

(4) Αυτήν την ηγεσία, την οποία ως κόρην οφθαλμού διαφύλασσαν οι Άγγλοι (πάντοτε για το Διαίρει & Βασίλευε), την κράτησαν ως όργανό τους, ακόμη κι όταν η Βρετανία βρέθηκε αιματηρά αντιμέτωπη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1914-1918 με την οθωμανική Τουρκία και ψυχρά αντιμέτωπη με την φιλοχιτλερική ουδετερότητα της κεμαλικής Τουρκίας στον Β΄ Παγκ. Πόλεμο 1939-1945. Ακόμη και σε περιόδους όταν οι της μειονότητας σκέφτηκαν να μεταναστεύουν από το νησί στην Τουρκία, οι Βρετανοί το απέτρεψαν…

(5) Την ηγεσία αυτής της μειονότητας, την οποία σκοπίμως οι Βρετανοί μετονόμασαν συν τω χρόνω σε τουρκοκυπριακή, την χρησιμοποίησαν (μαζί με άλλες μεθόδους) στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για να πείσουν την Τουρκία να εμπλακεί στο Κυπριακό:

– Ως αντίβαρο στον αναπτυσσόμενο αντι-αποικιακό απελευθερωτικό αγώνα της ελληνικής πλειονότητας του νησιού. Η οποία αξίωνε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, όπως αδιαλείπτως από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους το 1878 οι Βρετανοί στην Κύπρο.

– Είχαν πέμψει γι’ αυτό οι Εγγλέζοι στην Άγκυρα και τον τότε ηγέτη της μειονότητας Φαζίλ Κουτσιούκ. Κι όταν επέστρεψε και τους είπε ότι δεν πείστηκαν, τον διέταξαν να ξαναπάει ώσπου να τους πείσει. Το «Διαίρει & Βασίλευε» στόχο είχε πλέον και τα νεοενταχθέντα στη Νατοϊκή συμμαχία κράτη Τουρκίας και Ελλάδος.

(6) Με προτροπή των Εγγλέζων η τ/κ ηγεσία συγκρότησε ως αντίβαρο στον αγώνα της ΕΟΚΑ την τρομοκρατική οργάνωση ΒΟΛΚΑΝ. Στελεχωμένη από Τ/κ επικουρικούς αστυνομικούς των Βρετανών. Και με τη συνδρομή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών προωθήθηκε το ανθελληνικό πογκρόμ στα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα με την αγγλική επιτυχία να σύρει τους «γιέσμεν» των Αθηνών στην Τριμερή Διάσκεψη του Λονδίνου: Για την επίσημη πλέον αναγνώριση του ρόλου της Τουρκίας στο Κυπριακό.

– Το όργανο των Εγγλέζων, ο Φαζίλ Κουτσιούκ, είχε εξαποστείλει στην Τουρκία το ψευδές μήνυμα ότι, κατά το αντιβρετανικό συλλαλητήριο που προγραμμάτιζε για τις 29 Αυγούστου 1955 το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, θα άρχιζε δήθεν η γενοκτονία των Τουρκοκυπρίων:

–  «Είδηση» την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεντερές πάραυτα εκμεταλλεύτηκε και η χρηματοδοτημένη με στερλίνες οργάνωση «Η Κύπρος είναι τουρκική» διέσπειρε μέσω των τουρκικών εφημερίδων ως προσάναμμα για το ανθελληνικό πογκρόμ στην Κωσνταντινούπολη τις επόμενες μέρες. Για το οποίο, η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε μετά να κατηγορήσει ψευδώς ως δράστες τους… Τούρκους κομμουνιστές (!!!) Για να το ακούσουν και στην… Ουάσινγκτων!

(7) Με οδηγίες των Εγγλέζων το πιο έμπιστο όργανό τους στην Κύπρο, εισαγγελέας μέχρι τότε του Στέμματος Ραούφ Ντενκτάς, αναδείχθηκε έκτοτε νέος συν-ηγέτης της μειονότητας. Και συγκροτήθηκε η σύμμαχος των αποικιοκρατών τουρκική τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ. Η οποία αμέσως τέθηκε υπό τας διαταγάς και τους επιτελικούς σχεδιασμούς (οργάνωση, εκπαίδευση, εξοπλισμός, διοίκηση) του Γραφείου Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) του αρχηγείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ως ο μυστικός στρατιωτικός βραχίονας της Τουρκίας στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο.

(8) Με τη συνδρομή των Εγγλέζων η ΤΜΤ καθυπόταξε με στυγερή τρομοκρατία και με απανωτές δολοφονίες αντιφρονούντων Τ/κ αριστερών, το σύνολο σχεδόν της μειονότητας. Και προκάλεσε το 1958, με σφαγές, εμπρησμούς και βίαιες εκτοπίσεις, τις πρώτες αιματηρές διακοινοτικές συγκρούσεις.

(9) Έναντι τούτων των κατακλυσμιαίων βρετανο-τουρκικών μεθοδεύσεων, ανέφικτη οιαδήποτε προσπάθεια, απεγκλωβισμού της μειονότητας από τον ένοπλο τρομοκρατικό έλεγχο της τ/κ ηγεσίας.

(10) Έτσι, η αυστηρά ελεγχόμενη από το ΓΕΠ και την ΤΜΤ, καθοδηγούμενη από την Άγκυρα, τ/κ ηγεσία, κατέστη ισότιμος συνομιλητής στις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου το 1959. Και με δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) και διπλάσια ποσοστά στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της ζυριχικής «ανεξάρτητης» Κυπριακής Δημοκρατίας.

(11) Υλοποιώντας το εκπονηθέν από το 1957 Επιτελικό Σχέδιο του ΓΕΠ για «Επανάκτηση Κύπρου» η τ/κ ηγεσία (ΤΜΤ) προπαρασκεύασε και υλοποίησε την ένοπλη τουρκική επίθεση του 1963-1964, γνωστή έκτοτε ως Τουρκανταρσία. Έχοντας ήδη καταπνίξει βιαίως, εντός της μειονότητας, τις φωνές των διαφωνούντων: Ένα χρόνο προηγουμένως το 1962, δολοφόνησε και δύο Τ/κ αντιφρονούντες δημοσιογράφους, τους Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν, οι οποίοι επιχείρησαν να αποκαλύψουν τις μεθοδεύσεις της.

(12) Πάντα υπό τις διαταγές του ανώτερου Τούρκου στρατιωτικού διοικητή της ΤΜΤ, η τ/κ ηγεσία ως η υπάκουη πολιτική πτέρυγα της ΤΜΤ, με επικεφαλής τον Ντενκτάς, πέτυχε το 1962 να αντικατασταθεί και ο πρώτος πρέσβης της Τουρκίας στην Κύπρο Εμίν Ντιρβάνα ο οποίος δεν ήταν «μπασμένος» στα σχέδια και στις διαταγές του ΓΕΠ και της ΤΜΤ.

(13) Με ένοπλη τρομοκρατία της ΤΜΤ κατά του τ/κ πληθυσμού, εξανάγκασαν το σύνολο της μειονότητας να εγκλειστεί στους οχυρωμένους από την ΤΜΤ θύλακες, προετοιμάζοντας έτσι το στρατηγικό προγεφύρωμα της Τουρκίας για εισβολή στην Κύπρο.

(14) Δύο κορυφαίους αντι-Ντενκτασικούς Τ/κ, τον γιατρό και πολιτευτή Ιχσάν Αλή και τον συνδικαλιστή και στέλεχος του ΑΚΕΛ Ντερβίς Καβάζογλου, που διέφυγαν από τους θυλάκους, τους προέγραψε η ΤΜΤ για εκτέλεση. Το 1965 πέτυχε να δολοφονήσει τον Καβάζογλου. Αμφότεροι είχαν την ψευδαίσθηση ότι οι «δημοκρατικοί κεμαλιστές» και ο Ινονού στην Τουρκία, είχαν διαφορετική πολιτική στο Κυπριακό από τον πράκτορα των Εγγλέζων Ραούφ Ντενκτάς και την υπόλοιπη φασιστική, όπως οι ίδιοι την χαρακτήριζαν, τ/κ ηγεσία.

(15) Χωρίς καμιά ουσιώδη πολιτική πρόσβαση σε οποιοδήποτε κομμάτι της έγκλειστης και αυστηρά ελεγχόμενης από την ΤΜΤ μειονότητας, η κυπριακή κυβέρνηση είχε από το 1968 μόνο συνομιλητή από την τ/κ ηγεσία τον Ντενκτάς.

(16) Το ίδιο συνεχίστηκε και μετά την τουρκική εισβολή του 1974, την κατάκτηση των βόρειων ελληνικών εδαφών της Κύπρου από τα στρατεύματα του Αττίλα και την ανακήρυξη του παράνομου Ψευδοκράτους το 1983 μέχρι και σήμερα με τους διαδοχικούς διαδόχους του Ντενκτάς.

(17) Η εκάστοτε τ/κ ηγεσία, διατεταγμένη αυστηρά από την Άγκυρα για όσο η Άγκυρα της επιτρέπει να είναι είναι επικεφαλής του Ψευδοκράτους, εμφανώς πάντοτε… τουρκικότερη απ’ όλους σχεδόν τους εν Τουρκία πολιτικούς, ελεγχόμενη πλήρως από το βαθύτερο βαθύ τουρκικό κράτος, είναι αυτή που την έχει απέναντί της και σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση και οι άλλες κομματικές ηγεσίες…

Λάζ. Α. Μαύρος

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube