Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Στρατιωτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τη “διαχείριση του κινδύνου” μεταξύ των δύο χωρών

Δημοσιεύτηκε στις

Reuters: Το Πεντάγωνο συνομιλεί με το στρατιωτικό επιτελείο της Κίνας

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου πραγματοποίησε συνομιλίες με κινέζο ομόλογό του για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο, προκειμένου αμφότεροι να επικεντρωθούν στη διαχείριση του κινδύνου μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει την αντιμετώπιση της Κίνας στο επίκεντρο της πολιτικής της εθνικής τους ασφάλειας εδώ και χρόνια, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την αντιπαλότητα με το Πεκίνο ως τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμασία» αυτού του αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ενταθεί ολοένα και περισσότερο, με τις δύο χώρες να συγκρούονται σχεδόν για τα πάντα, από την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέχρι το διεθνές εμπόριο και προσφάτως την αντιμετώπιση, αλλά και την προέλευση της πανδημίας Covid-19.

Παρά τις εντάσεις και την έντονη ρητορική, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιδιώκουν εδώ και καιρό να έχουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τους κινέζους ομολόγους τους για να μπορέσουν να μετριάσουν τις πιθανές εξάρσεις ή να αντιμετωπίσουν τυχόν ατυχήματα, όπως αναφέρεται στο εν λόγω ρεπορτάζ.

Ο Michael Chase, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την Κίνα, μίλησε την περασμένη εβδομάδα με τον Κινέζο Ταγματάρχη Huang Xueping, αναπληρωτή διευθυντή του Γραφείου της Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του στρατού της Κίνας. 

“Πραγματοποίησαν μια ασφαλή τηλεδιάσκεψη”, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπογραμμίζεται ότι η αμερικανή αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τον ανταγωνισμό και δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με το Πεκίνο, αλλά θα μιλήσουν για θέματα όπως οι θαλάσσιες διαφορές στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν σημειωτέον διεκδικούν τμήματα της εν λόγω θάλασσας, η οποία διασχίζεται από ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές λωρίδες και περιέχει κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά και πλούσιους χώρους αλιείας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει αυξήσει τις κυρώσεις στην Κίνα λόγω φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ, ενώ σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε ευρέως να συγκεντρώσει συμμάχους και εταίρους για να αντιμετωπίσει την Κίνα καθώς όπως υποστήριξε αυτή «είναι ο μόνος ανταγωνιστής που έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ για να δημιουργήσει μια διαρκή αμφισβήτηση σε ένα σταθερό και ανοιχτό διεθνές σύστημα».

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

DW: Ανησυχία στο Ισραήλ! “Τυφλώθηκαν” ξανά τα Arrow – Αναθερμαίνεται το μέτωπο με τους Χούθι

Οι Χούθι βρίσκονται στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

 Δυσλειτουργίες του αντιβαλλιστικού συστήματος αεράμυνας Arrow προβληματίζουν τα στρατιωτικά επιτελεία στο Ισραήλ. Οι Χούθι βρίσκονται στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle

Προβληματισμός επικρατεί στον ισραηλινό στρατό για την αποτελεσματικότητα του υπερσύγχρονου αντιβαλλιστικού συστήματος αεράμυνας Arrow, καθότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα δεν κατάφερε να αποκρούσει πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Σήμερα, λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), πύραυλος των Χούθι έπληξε κατοικημένη περιοχή στην πόλη Γιάφα, παραλιακό προάστιο του Τελ Αβίβ. Από θαύμα δεν αναφέρθηκαν θύματα, παρότι ο πύραυλος των Χούθι κατέπεσε σε ανοικτό χώρο ανάμεσα σε πλήθος συγκροτημάτων πολυκατοικιών. Λόγω της προχωρημένης ώρας, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν πρόλαβαν να προστατευθούν στα καταφύγια, με αποτέλεσμα πάνω από είκοσι πολίτες να τραυματιστούν από σπασμένα τζάμια, να ξεσπάσει πυρκαγιά και στο σημείο της έκρηξης να δημιουργηθεί κρατήρας.

Τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, για ακόμα μια φορά τα ισραηλινά ραντάρ απέτυχαν να εντοπίσουν ακόμα έναν πύραυλο των ανταρτών της Υεμένης, που κατάφερε να καταστρέψει σχολικό κτήριο στο προάστιο Ραμάτ Εφάλ, βορειοανατολικά του κέντρου του Τελ Αβίβ, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές. Από την άλλη, ο δεύτερος πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι το ίδιο βράδυ, καταρρίφθηκε επιτυχώς στα ανοικτά των μεσογειακών ακτών του Τελ Αβίβ. Επίσημη εξήγηση για την δυσλειτουργία του συστήματος Arrow δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αυξάνοντας την ανησυχία των κατοίκων του κεντρικού Ισραήλ, που είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες της χώρας.

Από την άλλη, όμως, οι ισραηλινές αρχές διαψεύδουν τον ισχυρισμό των Χούθι ότι – τόσο κατά την επίθεση της περασμένης, όσο και σήμερα τα ξημερώματα – φέρονται να έχουν πλήξει στρατιωτικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν

ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ συντονίζονται κατά των Χούθι

Όπως είχαν διαρρεύσει ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη τριήμερη επίσκεψη εργασίας του υποστράτηγου Μάικλ Κερίλα, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύει στην περιοχή (CENTCOM), η ισραηλινή αεροπορία φαίνεται πως ήδη επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του οπλοστασίου και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Χούθι.

Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μετά τους εκτεταμένους αμερικανικούς βομβαρδισμούς ποικίλων στόχων των ανταρτών της Υεμένης, την σκυτάλη πήρε το Ισραήλ, όταν προχθές τα ξημερώματα (19/12) έπληξε τρία λιμάνια που χρησιμοποιούν οι Χούθι στις ακτές της νότιας Ερυθράς Θάλασσας, επιτελικά κέντρα της οργάνωσης στην πρωτεύουσα Σανάα και στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες οπλισμού σε διάφορες επαρχίες της χώρας.

Μάλιστα, όπως προειδοποίησε ο ισραηλινός στρατός με σημερινή του ανακοίνωση, σειρά έχουν στο άμεσο μέλλον και άλλες υποδομές των Χούθι. Από την άλλη, πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν ότι ηγετικά στελέχη των Υεμενιτών ανταρτών, που εξοπλίζονται από το Ιράν, έχουν ήδη διαφύγει από την χώρα προς διαφορετικές κατευθύνσεις, αναμένοντας περισσότερα κύματα ισραηλινών, αμερικανικών και βρετανικών συντονισμένων βομβαρδισμών κατά των βάσεων και του οπλοστασίου τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Διπλό το κακό με Τουρκία!

Μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο δημιουργούνται προϋποθέσεις συροτουρκικού μνημονίου, το οποίο αφαιρεί ΑΟΖ από την Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γεώργιος Καμπάς: Διπλό το κακό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με την Τουρκία! Μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο δημιουργούνται προϋποθέσεις συροτουρκικού μνημονίου, το οποίο αφαιρεί ΑΟΖ από την Κύπρο. Ο Ερντογάν δεν υπολογίζει τίποτα. Γνωστή φιλοσοφία να μην υπολογίζει Κύπρο και Ελλάδα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή