Weather Icon
Τουρισμός 4 Αυγούστου 2021

Στην Υπάτη των μαγισσών

Στην Υπάτη των μαγισσών

Έμφαση στην τουριστική ανάδειξη και προβολή των βιωματικών εμπειριών που προσφέρονται σε αφθονία στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το όρος Οίτη, αλλά και της αναβίωσης του ιαματικού τουρισμού των «βασιλικών» ιαματικών Λουτρών της Υπάτης, δίνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μονοπάτια, καταρράκτες, αναρριχητικά πεδία, εμπειρίες mountain biking, σπάνια βιοποικιλότητα και φυσική ομορφιά είναι μόνο λίγα από τα συστατικά που συνθέτουν ένα ιδανικό τοπίο εξερεύνησης για επισκέπτες κάθε ηλικίας γύρω από το όρος Οίτη.

Καταφύγιο Οίτη

Στο Καταφύγιο Οίτη, όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει κοπάδι φυλής σπάνιων άγριων αλόγων, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Αθλητισμού, κ. Ηλίας Μπουρμάς μίλησε για τη σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής, την εύκολη προσβασιμότητα και το πλήθος των δραστηριοτήτων που προσφέρει. Στόχος της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον κ. Μπουρμά είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για την περιοχή. «Βρισκόμαστε στην Οίτη, στον μεγαλύτερο και ομορφότερο Δρυμό της Ελλάδας. Η θερμοκρασία είναι ιδανική για μια απόδραση από τον καύσωνα της πόλης. Βρισκόμαστε σε απόσταση δύο ώρες από την Αθήνα, τρεις ώρες από την συμπρωτεύουσα. Ο τουρισμός, η γαστρονομία και ο πολιτισμός αποτελούν τρίπτυχο – πρεσβευτή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, αλλά και ελκυστικοί και επιλέξιμοι» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

 

Επίσκεψη στην ιστορική Γέφυρα του Γοργοποτάμου

 

Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει από το χωριό Γοργοπόταμος, όπου η ιστορική μάχη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Έλληνες αντάρτες των ΕΔΕΣ, ΕΛΑΣ με τη βοήθεια Άγγλων πρακτόρων κατάφεραν να αναχαιτίσουν την επέλαση των γερμανο-ιταλικών στρατευμάτων που ήλεγχαν την περιοχή και τη γέφυρα, ανατινάζοντάς την. Η πράξη αυτή αποτελεί έκτοτε σύμβολο εθνικής περηφάνειας του ελληνικού λαού.

Πεζοπορία στο μονοπάτι των Φαρμακιδών

Στην συνέχεια πεζοπορία στο μονοπάτι των Φαρμακιδών σε περνά σε άλλες εποχές. Οι λεγόμενες Φαρμακίδες ήταν …μάγισσες που, με τη χρήση και επεξεργασία ποικίλων βοτάνων της περιοχής (φαρμακείας), γιάτρευαν ψυχικές ασθένειες και επίλυαν ερωτικά ζητήματα. Στον μεγάλο καταρράκτη που οδηγεί το μονοπάτι, οι Φαρμακίδες – σύμφωνα με τους θρύλους – λούζονταν, ενώ στην περιοχή λειτούργησε η πρώτη Σχολή των Μαγισσών. Διασχίζοντας το μονοπάτι καταλήγεις σε έναν υπέροχο καταρράκτη, όπου οι πιο μυημένοι μπορούν να κάνουν rappel (κατάβασης με σχοινιά) στον καταρράκτη.

Σημειώνεται πως η περιοχή διαθέτει ένα δίκτυο από 60 χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πλούσια βλάστηση και τα απόκρημνα φαράγγια

 

Εθνικός Δρυμός Διαχείρισης της Οίτης

 

Η ευρύτερη περιοχή της Οίτης δεν έχει χαρακτηριστεί αδίκως ως Εθνικός Δρυμός. Παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα, μετρώντας τουλάχιστον 1200 είδη φυτών με χαρακτηριστικό τη «Βερονίκη» της Οίτης, την οποία οι περιπατητές μπορούν να θαυμάσουν μόνο μια εβδομάδα τον χρόνο. Παράλληλα, αναφορικά με την πανίδα, ο Δρυμός φιλοξενεί το σπάνιο είδος αγριόγιδου που προέρχεται από γενετικό υλικό αντιλόπης, σύμφωνα με την κα. Δόντα, συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.

Λουτρό στα ιαματικά

Το χωριό Λουτρά Υπάτης συνορεύει αλλά ξεχωρίζει από την Υπάτη. Αποτελεί όμως τοποθεσία κλειδί της περιοχής, εφόσον φιλοξενεί τα ιαματικά νερά που φημίζονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες δερματικών παθήσεων, ήδη από τον 4ο π. Χ αιώνα. Την πρώτη μυρωδιά από το θειάφι ακολουθεί μια χαλαρωτική εμπειρία στα λουτρά, όπου οι λουόμενοι παραμένουν μια ώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα Λουτρά της Υπάτης γνώρισαν στο παρελθόν μεγάλη άνθηση. Στα 1900 ονομαζόταν το Παρίσι της Ελλάδας, ενώ τα επισκεπτόταν τακτικά και η Βασίλισσα Αμαλία. Στα 1980, συνέρρεαν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε βαθμό που νοίκιαζαν μεμονωμένες κλίνες για να μείνουν καθώς η διαθεσιμότητα των ξενοδοχειακών δομών ήταν πλήρης.

 

Ποδηλατάδα στον Σπερχειό

 

Μια μοναδική εμπειρία είναι και η απογευματινή ποδηλατάδα μέσα στο ειδυλλιακό, καταπράσινο πλατανόδασος του Σπερχειού. Η ποδηλατάδα σε «άγριο» έδαφος, αυξάνει τις απαιτήσεις και δημιουργεί νέες προκλήσεις στον επισκέπτη που δοκιμάζει πρώτη φορά αυτή τη δραστηριότητα.

Επίσκεψη στην Υπάτη και το «Κακογιάννειο» Αστεροσχολείο

Η Υπάτη έχει μια βαθιά ιστορία στον χρόνο. Γνωστή ως «Υπάτα των Ρωμαίων» ή «Νεοπάτρια των Καταλανών» υπήρξε ακμάζουσα πόλη κατά την αρχαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και κέντρο μαγείας. Η νεότερη ιστορία της προσέδωσε τον τίτλο «μαρτυρική», καθώς κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Το χωριό αποτελεί σύμβολο των αγώνων της δημοκρατίας και ελευθερίας, με ευεργέτη την οικογένεια Αινιάν.

Στην Υπάτη βρίσκεται και το «Κακογιάννειο» Αστεροσχολείο. Το Αστεροσχολείο αποτελεί μια δομή που δεν περιμένει κανείς να αντικρίσει σε ένα μικρό χωριό, όπως η Υπάτη, γι’ αυτό και εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη. Είναι το 3ο μεγαλύτερο πλανητάριο της Ελλάδας και με επικεφαλής τον κ. Φάνη Σμάνη, Καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας, παράγει αξιοσημείωτο επιστημονικό ερευνητικό έργο. Παράλληλα φιλοξενεί εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου, μαθητές και σχολεία αλλά και τους απλούς επισκέπτες που θα βρεθούν στην περιοχή.

Θεματικό Πάρκο Παύλιανης

Οι ντόπιοι έχουν δημιουργήσει ένα επίγειο καταφύγιο στην άλλη πλευρά της Οίτης, στο χωριό Παύλιανη. Ιδανική για μια ξεκούραστη πεζοπορία δίπλα στο ρυάκι, στην Παύλιανη βρίσκεται ένα θεματικό πάρκο με παιχνίδια και διάφορες δραστηριότητες. Το χωριό και το μονοπάτι του πάρκου «συνομιλεί» με τον επισκέπτη, καθώς περνάει μηνύματα μέσα από τους τοίχους, τους κάδους και τα διάφορα παιχνίδια και αξιοθέατα.

Αναμφίβολα, η Υπάτη και η ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και γύρω από την Οίτη, ενδείκνυται για μια πλήρη εμπειρία φιλοξενίας. Όπως δήλωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, κ. Θανάσης Καρακάντζας, πρόκειται για μια «σπουδαία ιστορικά περιοχή πέρα από το φυσικό κάλλος. Στο μέρος όπου ο Ηρακλής έκαψε τους χιτώνες του, στο κέντρο μαγείας, στα θεραπευτικά νερά και τα σπάνια τοπία, τα πεδία εξερεύνησης είναι ανεξάντλητα για τον επισκέπτη».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube