REAL TIME |

Weather Icon
Αφγανιστάν 16 Αυγούστου 2021

Σε «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν» μετονομάζεται το Αφγανιστάν

Σε «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν» μετονομάζεται το Αφγανιστάν

Παναγιώτης Σαββίδης

Οι πρώτες κινήσεις των Ταλιμπάν

Σε «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν» μετονομάζεται η χώρα, σύμφωνα με πρώτες δηλώσεις του εκπροσώπου των Ταλιμπάν Μοχάμεντ Ναΐμ, αμέσως μετά την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sozcu, ο Ναΐμ δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον Αφγανικό λαό και τους μουτζαχεντίν. Αρχίσαμε να καρπώνουμε όσα θυσιάσαμε για 20 χρόνια. Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος στη χώρα τελείωσε».

Ο Ναϊμ δήλωσε πως θα δημιουργηθεί ένα νέο αφγανικό καθεστώς και πως «οι Ταλιμπάν δεν επιθυμούν να ζουν σε απομόνωση», εκφράζοντας παράλληλα τον πόθο για : «ειρηνικές διεθνείς σχέσεις».

Χρειάστηκε λιγότερο από μία εβδομάδα για να ελέγξουν οι Ταλιμπάν το Αφγανιστάν, με την παράδοση του επίσημου στρατού της χώρας -τον οποίο εκπαίδευαν επί χρόνια οι ΗΠΑ με άρτιο εξοπλισμό και μέσα- να αποτελεί ερωτηματικό.

Δείτε το τουρκικό δημοσίευμα:

1

protothema

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: «Βλέπουμε την Τουρκία ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό»

taliban_neo

Παναγιώτης Σαββίδης

Τι ζήτησε από Ερντογάν και ξένες χώρες

«Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο» δήλωσε στην εφημερίδα Independent, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μολλά Μουχάμεντ Γιακούμπ, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν «σεβασμό» και αποδοχή της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν.

«Η Τουρκία είναι μία χώρα με την οποία θέλουμε να στήσουμε στενές σχέσεις. Από τον Ερντογάν επιθυμούμε να μας σέβεται. Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία φιλοξενεί πολλούς Αφγανούς και μία χώρα με την οποία επιθυμούμε στενές σχέσεις. Εμείς δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο» δήλωσε.

Ο Γιακούμπ στις δηλώσεις του, που έγιναν προφανώς πριν πέσει η Καμπόυλ στα χέρια των Ταλιμπάν, δήλωσε την επιθυμία του νέου καθεστώτος για σύναψη σχέσεων του «Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν» με όσες χώρες το αναγνωρίσουν, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν την παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα.
taliban_turkey_ekso
«Η Καμπούλ πολύ σύντομα θα περάσει στον έλεγχο μας. Όλος ο κόσμος πρέπει να αποδεχτεί την νίκη του ισλαμικού εμιράτου του Αφγανιστάν. Είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε στενές σχέσεις με τις χώρες που θα μας αναγνωρίσουν. Δεν θα επιτρέψουμε την παρουσία καμιά χώρας στα εδάφη του Αφγανιστάν. Σε σύντομο διάστημα θα πράξουμε ότι είναι απαραίτητο για τις ξένες κατοχικές δυνάμεις που θα βρίσκονται στα εδάφη του ισλαμικού εμιράτου του Αφγανιστάν ανεξαρτήτως χώρας» δήλωσε συγκεκριμένα.

Με τίτλο: «Ταλιμπάν: Βλέπουμε την Τουρκία ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό» η τουρκική ενημερωτική πύλη gazeteduvar.com.tr, αναφέρεται εκτενώς στις δηλώσεις του εκπρόσωπου των Ταλιμπάν.

protothema

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube