REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα 11 Αυγούστου 2021

Ρουμάνοι πυροσβέστες: Fake news ότι δηλώσαμε πως η φωτιά μπορούσε να σβηστεί σε μία μέρα

Ρουμάνοι πυροσβέστες: Fake news ότι δηλώσαμε πως η φωτιά μπορούσε να σβηστεί σε μία μέρα

Τα Fake news εν μέσω κρίσης, ισοδυναμούν με δολιοφθορά εις βάρος της χώρας

Επιστολή προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά έστειλε ο Ομαδάρχης της Ρουμανικής πυροσβεστικής δύναμης που συνδράμει τη χώρα μας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών, συνταγματάρχης Φλορίν Ποπ.

Ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών έστειλε σήμερα το πρωί επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διαψεύδοντας το δημοσίευμα του militaire, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος έδωσε συνέντευξη στη ρουμανική τηλεόραση και άφησε αιχμές για την τακτική των Ελλήνων πυροσβεστών που επιχειρούν στην Εύβοια.

Αφού εκφράζει τη λύπη του για το λάθος μήνυμα που βγήκε από το εν λόγω άρθρο, χαρακτηρίζει το δημοσίευμα “τεράστιο ψέμα”, που “επηρεάζει την απόλυτη συνεργασία μας και τις κοινές μας προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, που μας ζητήθηκε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ”.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο διοικητής είχε δήλωσε ότι “η φωτιά θα μπορούσε να σβήσει σε μια μόνο μέρα”. Τώρα, με επιστολή τους οι Ρουμάνοι πυροσβέστες έρχονται να διαψεύσουν αυτή τη δήθεν δήλωση.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητέ κύριε υφυπουργέ/γενικέ γραμματέα

Θα ήθελα να εκφράσω την λύπη μου για το λάθος μήνυμα που βγήκε από το άρθρο που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο Militaire.gr και δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2021, στις 20:13.

Σας διαβεβαιώνω

ότι είμαι διαθέσιμος να δώσω διευκρινήσεις γι’ αυτό το τεράστιο ψέμα που επηρεάζει τη απόλυτη συνεργασία μας και τις κοινές μας προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, για τις οποίες μας ζητήθηκε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Το γραπτό άρθρο δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που είπα εγώ και οι συνάδελφοί μου. Κατά τη συνέντευξη (βίντεο, φωνή, σύντομες ειδοποιήσεις) ήταν παρόντες τουλάχιστον από ένας από τους δύο προιστάμενους αξιωματικούς μου, ο οποίος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τίποτα που αναφέρεται σε αυτό το άρθρο δεν ανταποκρίνεται με ακρίβεια σε αυτό που δηλώσαμε.
Δεν έχουμε έρθει ποτέ σε επαφή και δεν δώσαμε συνεντεύξεις σε κανέναν που εκπροσωπεί τον ιστότοπο του Militaire.gr.

Επιπλέον, θα ήθελα να διαψεύσω το άρθρο σημείο προς σημείο, ως εξής:

Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν είπαμε ότι οι δασικές πυρκαγιές που αναπτύχθηκαν στην περιοχή όπου λειτουργούσαμε, υπό την καθοδήγηση του Έλληνα αξιωματικού που ορίστηκε για την ομάδα μας, μπορούν να σβηστούν σε μία ημέρα. Επιχειρούμε στην περιοχή μεταξύ Σπαθάρι και Καλυβίων που βρίσκεται στο νησί της Εύβοιας, προκειμένου να διατηρήσουμε τη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η ομάδα μας έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες, καθώς και με τις τοπικές αρχές. Κατά τη διάρκεια της κοινής μας επιχείρησης είδαμε την αφοσίωση και τη δέσμευσή των Ελλήνων συναδέλφων μας για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, οπότε δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δηλώσουμε ότι δεν προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές και τους Έλληνες πυροσβέστες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουν. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ αφορά την αλληλεγγύη και τη βοήθεια των πληγέντων χωρών σε δύσκολους καιρούς. Αυτή ήταν μία από τις αρχές στις οποίες όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον αξιωματικό σύνδεσμο του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, από τις Βρυξέλλες.

Η αποστολή μας είναι να καταστείλουμε και να σβήσουμε τις δασικές πυρκαγιές, χωρίς να έχουμε αρμοδιότητες όσον αφορά την πρόληψη πυρκαγιών.

Όσο για ορισμένες αναρτήσεις που προέρχονται από το Facebook και αναφέρουν ότι “ρωτάμε γιατί δεν χρησιμοποιείται την τεχνική κατάσβεσης “φωτιά στην φωτιά;”, είναι επίσης ένα μεγάλο ψέμα. Χρησιμοποιούμε παρόμοιες μεθόδους για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη Ρουμανία όπως οι Έλληνες πυροσβέστες, αυτή η μέθοδος “πυρκαγιά” χρησιμοποιείται στη χώρα μας ως τελευταία επιλογή και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις δεν συνιστάται. Τα μέσα ενημέρωησης της Ρουμανίας είναι στη διάθεση σας ανά πάσα ώρα.

Με την ελπίδα ότι η άποψή μας θα επιβεβαιώσει την ειλικρινή θέση των Ρουμάνων πυροσβεστών σε σχέση με την κοινή και συνεχή προσπάθεια όλων των δυνάμεων που ασχολούνται με τη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης για τη χώρα υποδοχής, σας διαβεβαιώνουμε για την πλήρη υποστήριξη και εκτίμησή μας για τον επαγγελματισμό δείχνετε.

Με σεβασμό,
ο Ομαδάρχης της Ρουμανικής χερσαίας δύναμης με οχήματα

Συνταγματάρχης
POP Florin

11 Αυγούστου 2021

Ρουμάνοι πυροσβέστες: Fake news ότι δηλώσαμε πως η φωτιά μπορούσε να σβηστεί σε μία μέρα

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube