Πρωτοποριακό οπλισμένο ρουκετοβόλο οκτακόπτερο SRS-1A SARISA από ελληνική εταιρεία
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οκτακόπτερο SRS-1A SARISA με ρουκέτες Hydra… Δοκιμές της SAS Technology (vid.)
Στην κρισιμότερη φάση τους οι δοκιμές του οπλισμένου Drone “Σάρισα” από την SAS Technology (ΒΙΝΤΕΟ). Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του drone πολλαπλών διαμορφώσεων και χρήσεων “ΣΑΡΙΣΑ” της SAS Technology, πραγματοποιήθηκαν πριν από την διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων DEFEA, τον περασμένο Ιούλιο. Το γεγονός αυτό ήταν που εξέπληξε τους περισσότερους επισκέπτες του εκθεσιακού χώρου της ελληνικής εταιρείας.
Το εντυπωσιακών διαστάσεων οκτακόπτερο ήταν πραγματικό και πλόιμο. Δεν επρόκειτο δηλαδή για στατικό μοντέλο που απλά μεταφέρθηκε στην έκθεση για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Από την πλευρά του το DP, παρακολουθώντας το εξαιρετικά σημαντικό αυτό πρόγραμμα που αποτελεί αποκλειστικά προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δημοσιεύει αυτό το ολιγόλεπτο βίντεο από την δεύτερη και ιδιαίτερα κρίσιμη φάση των δοκιμών του συστήματος.
To drone “Σάρισα” που όπως βλέπεται και στο βίντεο που δημοσιεύουμε κατ αποκλειστικότητα, είναι της διαμόρφωσης μεταφοράς δύο σωλήνων ρουκετών Hydra 70 των 2,75 ιντσών (SRS-1A) και οι δοκιμές έχουν ως κύριο αντικείμενο τις ρυθμίσεις του αυτόματου πιλότου, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα και με απόλυτη ακρίβεια στις εντολές από τους χειριστές του στο σταθμό ελέγχου του συστήματος.
Με την ολοκλήρωση και αυτή της φάση των δοκιμών, η οποία αναμένεται περί τα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, το drone ΣΑΡΙΣΑ, θα είναι απολύτως έτοιμο να εισέλθει στη φάση της μαζικής παραγωγής για την κάλυψη πλειάδας ρόλων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται φυσικά και η επιτήρηση με κάμερες ημέρας υψηλής ευκρίνειας καθώς και υπέρυθρες, μεγάλων δασικών εκτάσεων για την πρόληψη, μέσω της έγκαιρης καταστολής, πυρκαγιών.
Σε ό,τι αφορά στην καθαρά οπλισμένη του έκδοση με τις δύο ρουκέτες Hydra 70, που ενδιαφέρει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (όχι μόνο τον Ελληνικό Στρατό…), πρέπει να υλοποιηθεί και τρίτη φάση δοκιμών, η οποία θα περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο βολές. Για τη διεξαγωγή της φυσικά θα απαιτηθεί η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για το σύστημα.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός ότι το SRS-1A μπορεί να αξιοποιηθεί και ως πλατφόρμα κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας για την προσβολή επίγειων, εναέριων και θαλάσσιων στόχων. Με την προσθήκη καταδείκτη λέιζερ (laser designator) αυτόματα μετατρέπεται σε φορέα δύο κατευθυνόμενων ρουκετών APKWS, με ό,τι αυτό συνεπάγεται επιχειρησιακά.
Το δεύτερο είναι ότι πολύ σύντομα η ιδέα θα αντιγραφεί και στο εξωτερικό και ιδίως από την Τουρκία. Η οποία από τα σχόλια που είχαν γίνει σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατά τη διάρκεια της DEFEA, φαίνεται να αναγνώρισε άμεσα τον δυνητικό κίνδυνο που αποτελεί ένα τέτοιο σύστημα κυρίως για τα μη επανδρωμένα μικρά σκάφη επιφανείας που αναπτύσσει…
Το όλο θέμα έχει πραγματικά πάρα πολλές διαστάσεις και θα υπάρξουν και άλλα σχετικά αφιερώματα. Αυτό που θεωρούμε ότι λείπει πραγματικά από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, είναι τα περιθώρια χρόνου.
Μετά από παρατεταμένη εξοπλιστική αδράνεια, δεν μπορούν να περιμένουν χρόνια ολόκληρα για την απόκτηση συστημάτων όπως το SRS-1A ΣΑΡΙΣΑ. Και όχι μόνο…
https://www.defence-point.gr/news/apokleistiko-oktakoptero-srs-1a-sarisa-dokimes-tis-sas-technology-vid