Weather Icon

Πρόσφυγες από Άχνα και Αχερίτου: Θέλουμε πίσω τα σπίτια μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας που έμειναν εκεί

Πρόσφυγες από Άχνα και Αχερίτου: Θέλουμε πίσω τα σπίτια μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας που έμειναν εκεί

Τη θέληση τους για επιστροφή διατράνωσαν Άχνα και Αχερίτου

Πάμπος Βάσιλας   

Τα δυο χωριά που τελευταία καταλήφθηκαν από τον Τούρκο Αττίλα το 1974, Άχνα και Αχερίτου, καταδίκασαν με χθεσινές εκδηλώσεις τη μαύρη επέτειο και αξίωσαν λευτεριά και επιστροφή. 

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν για μια ακόμη χρονιά προς τη νεκρή ζώνη Άχνας, απέναντι από την κατεχόμενη εκκλησία Αγίας  Μαρίνας, όπου με δέηση, ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων και άλλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα διατράνωσαν την ακλόνητη θέληση τους για επιστροφή, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Αγανάκτηση και θλίψη προκάλεσε η αποκάλυψη του κοινοτάρχη Άχνας Νίκου Βάσιλα, ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο ζητά εδώ και τέσσερα χρόνια μέσω των Ηνωμένων Εθνών να επιτραπεί η τέλεση θείας λειτουργίας στην εκκλησία- σύμβολο των Αχνιωτών για 47 χρόνια στην προσφυγιά. Ωστόσο, κατέληξε με πικρία ο κ. Βάσιλας, οι Αχνιώτες συναντούν την άκαμπτη άρνηση του κατοχικού στρατού να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Σε δηλώσεις του επίσης ο κ. Βάσιλας εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως είπε η αντικατοχική εκδήλωση της Άχνας στηρίζεται από όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, που μέσω της διατρανώνουν το αίσθημα των κατοίκων που δεν είναι άλλο από την επιστροφή στην πατρώα γη. Ομιλία στην εκδήλωση αναγνώσθηκε από τον Γυμνασιάρχη Αντώνη Λίγγη.  

Εξάλλου, στον συνοικισμό Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων – Αχερίτου, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Σύνδεσμος Ελεύθερη Αχερίτου διοργάνωσε χθες Κυριακή «Μέρα Μνήμης Αχερίτου». Το πρόγραμμα περιλάμβανε μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων Αχεριωτών από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου. Επίσης, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας Αχερίτου, στο συνοικισμό Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων- Αχερίτου. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube