REAL TIME |

Weather Icon

Πρακτορικά κόλπα στην Κύπρο

Πρακτορικά κόλπα στην Κύπρο

Γράφει ο  Μάντης Κάλχας   

Μετά από την πρόσφατη αυστηρή προειδοποίηση δια επιστολής των Βρυξελλών στη Λευκωσία, ότι θα πρέπει να σταματήσει να βγάζει «χρυσά διαβατήρια», την οποία η κυβέρνηση κάδρωσε και κρέμασε σε κάποιο αποχωρητήριο του προεδρικού μεγάρου, τώρα  η χώρα θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε βαριές κατηγορίες για τον έλεγχο που δεν άσκησε στη διακίνηση του Pegasus. Διότι αν ασκούσε έλεγχο η Λευκωσία δεν θα αναμιγνυόταν το όνομα της στην παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Μακρόν ούτε στη δολοφονία του Κασόγκι στην Πόλη. Τί έγινε; Η Λευκωσία άφησε κάποιους ισραηλινούς να κάνουν τα πρακτορικά τους κόλπα δίνοντας τους καταφύγιο και κατοικία στην Κύπρο…   

Αλήθεια, την ώρα που διεθνή ΜΜΕ του εκτοπίσματος των Washington Post, Haaretz, The Guardian, DW, OCCRP και άλλων 10-15 ασχολούνται μαζί μας εξετάζοντας κατηγορίες που αφορούσαν την κατασκοπία εναντίον μιας εικοσαριάς προέδρων πρωθυπουργών, πρώην πρωθυπουργών, είναι δυνατόν τα δικά μας ΜΜΕ να αποφεύγουν να ασχοληθούν ουσιαστικά με ένα τόσο κραυγαλέο σκάνδαλο; Είναι δυνατόν να στρουθοκαμηλίζουμε σε βαθμό που ο υπουργός των εξωτερικών  της χώρας μας να πηγαίνει στο Ισραήλ και να εξαγγέλλεται ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών; Έχουν συμφωνήσει Νίκος Χριστοδουλίδης και Γαΐρ Λαπίντ ποιους άλλους θα παρακολουθούμε από κοινού; Ή μήπως στις τριμερείς θα καταστρώνονται σχέδια κι άλλων ηγετών της διεθνούς αμφικτιονίας. Αναστασιάδης και Χριστοδουλίδης έχουν ξεφύγει εντελώς ή μου φαίνεται;

Η απάντηση είναι καταφατική και σε αυτό συνηγορεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δια των λόγων του. Μου φαίνεται ότι είναι ο πρώτος Πρόεδρος, ο οποίος πυροβολεί απευθείας τον Γ.Γ. των Η.Ε. αλλά και την εν Κύπρω ειδική του αντιπρόσωπο, με συνέντευξη του στην μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας («Φ» 25.07.2021):  «Εκεί όπου λείπει η αντικειμενικότητα από την έκθεση του ΓΓ και δεν διστάζω να το πω, είναι εκεί που καταγράφει ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις ήταν θετικές, κάτι που είναι εντελώς ξένο προς την πραγματικότητα, αφού η Τουρκία επέμενε στη διατήρηση των εγγυήσεων με δικαίωμα αναθεώρησης και όχι με ημερομηνία κατάληξης, ενώ η Ελλάδα ήθελε την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων. Πού συνέβαλε θετικά η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη;». 

Το κολάνι έπιασε τον Αντόνιο Γκουτέρες και για τα Βαρώσια όταν επισημάνθηκε στον Πρόεδρο ότι η Τουρκία έκανε ενέργειες για την περίκλειστη από το 2018 κι απάντησε ότι η Λευκωσία έκαμε έκτοτε σωρεία ενεργειών, «αλλά δυστυχώς εις ώταα μη ακουόντων, του ΓΓ μη εξαιρουμένου ή των εδώ αντιπροσώπων του που τον ενημέρωναν κατά τρόπο που δεν ήταν αντικειμενικός».

Ξένος διπλωμάτης στη Λευκωσία εξήρε τους συναδέλφους, Ταραμουντά, Βενιζέλο, Πιμπίσιη και Δαλίτη διότι όπως είπε η συνέντευξη ήταν υπέρ του αναμενόμενου αποκαλυπτική και αφήνει σαφώς να φανούν οι προθέσεις Αναστασιάδη. Το δεδομένο που έκαμε επίσης εντύπωση είναι ότι ο ΠτΔ διακήρυξε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει επανεκλογή το 2023. Είχε πει στον «Φ» συγκεκριμένα: Η απόφασή μου συνειδητή, τελική, οριστική και αμετάκλητη. Είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται να παρέμβει σε θέμα προεδρικού υποψηφίου αφού υπάρχει κόμμα με συντεταγμένες και δημοκρατικές διαδικασίες κι αυτό αποφασίζει. Ο ξένος διπλωμάτης είχε όμως ανοικτά ερωτήματα για την πιθανότητα υποψηφιότητας του Χρήστου Στυλιανίδη καθώς αρθρογράφος της «Αλήθειας» τον παρουσίασε ως τον μόνο που μπορεί να βγάλει την Κύπρο από τον γκρεμό ενώ στήλη του συγκροτήματος της «Κ» αδειάζει απροκάλυπτα τον τέως Επίτροπο.

Φιλελεύθερα, 1.8.2021.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube