Weather Icon
Αφγανιστάν , Ισλάμ , Τρομοκρατία 23 Αυγούστου 2021

Πώς θα “τρέξουν” οι Ταλιμπάν μια οικονομία 22 δισ. δολ.

Πώς θα “τρέξουν” οι Ταλιμπάν μια οικονομία 22 δισ. δολ.

Του Bobby Ghosh

Αμέσως μόλις οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, άρχισαν να τίθενται τα πρώτα ερωτήματα για το πώς θα διαχειριστούν την οικονομία του Αφγανιστάν. Οι αντάρτες οι οποίοι μετετράπησαν εν μία νυκτί σε κυβερνήτες έχουν, για παράδειγμα, τις τεχνοκρατικές ικανότητες να διευθύνουν ένα σύγχρονο Υπουργείο Οικονομικών και μια κεντρική τράπεζα; Θα τους εμπιστευτούν οι ξένοι δωρητές τη βοήθειά τους; Μπορούν να συνεργαστούν με επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον ορυκτό πλούτο της χώρας;

Ξένη βοήθεια και τεχνοκράτες

Ωστόσο, ο αφγανικός προϋπολογισμός είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερος σε όγκο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας, το οποίο υπολογίζεται στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τότε που οι Ταλιμπάν απομακρύνθηκαν από την εξουσία το 2001. Και η οικονομία βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε επισφαλή υγεία, στηριζόμενη στην ξένη βοήθεια. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα τρία τέταρτα του προϋπολογισμού του κράτους χρηματοδοτούνται από διεθνείς δωρητές, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Η διαχείριση αυτής της οικονομίας ήταν αποκλειστικό πεδίο δράσης ενός “αποσπάσματος” Αφγανών τεχνοκρατών, πολλοί από τους οποίους με εκπαίδευση ή εργασιακή εμπειρία στη Δύση. Πολύ λίγοι εξ αυτών αναμένεται να παραμείνουν στη χώρα, παρά την υπόσχεση των Ταλιμπάν για “αμνηστία” σε όποιον είχε συνεργαστεί με την ανατραπείσα κυβέρνηση.

Η πιο επείγουσα οικονομική πρόκληση για τους νέους κυβερνήτες, λοιπόν, είναι ένα χαώδες έλλειμμα δεξιοτήτων στα υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες. Οι Ταλιμπάν θα δυσκολευτούν να βρουν υπουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους τους οποίους να μπορούν να εμπιστευτούν οι ξένοι δωρητές και επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή, οι νέοι δωρητές ή επενδυτές δεν τείνουν να εμπιστεύονται τους Ταλιμπάν, ούτως ή άλλως. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πάγωσε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν και σταμάτησε τις αποστολές μετρητών στη χώρα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανέστειλαν την αναπτυξιακή βοήθεια και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέκοψε την πρόσβαση στα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR) του Αφγανιστάν.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, οι πολυμερείς οργανισμοί και οι χορηγοί θα θέσουν αυστηρούς όρους για την επανέναρξη της χρηματοδότησης. Η βοήθεια θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση ή μη, από πλευράς Ταλιμπάν, πολλών από τις ελευθερίες – ειδικά για τις γυναίκες – που εισήχθησαν εν τη απουσία τους από την εξουσία και από την πρόληψη της εκ νέου ανάδυσης τρομοκρατικών ομάδων, όπως η Αλ Κάιντα.

για τη αυνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube