Παραχαράκτες της ιστορίας και συνδρομητές της τουρκικής προπαγάνδας
Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ συλλαμβάνεται να ψεύδεται συνεχώς, επιχειρώντας να αλλοιώσει τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν το Κυπριακό
γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ
Πρόσφατη περίπτωση παραχάραξης της ιστορίας το άρθρο του διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας Δ. Διονυσίου, ο οποίος φόρτωσε στον Μακάριο τις ευθύνες για την αποχώρηση των Τ/κ από τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δεν είναι μια, δεν είναι δυο, είναι πολλές οι «συμπτώσεις» που η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ συλλαμβάνεται να ψεύδεται επιχειρώντας να αλλοιώσει τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν το Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να αποενοχοποιήσει την Τουρκία και τα μακροχρόνια σχέδιά της για την κατάληψη της Κύπρου.
Η εν λόγω εφημερίδα, δίπλα από το λογότυπο της οποίας αναγράφεται «Η εφημερίδα που τα λέει όλα», θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό αν προστίθετο και η φράση: «Η εφημερίδα που αποκρύβει πολλά»…
Σκοπιμότητες και συμφέροντα περιτυλίγονται μέσα από ειδήσεις, σκάνδαλα, ύβρεις, προσπάθειες αποδόμησης χαρακτήρων και πολιτικής εξόντωσης ατόμων που φαίνεται δεν είναι αρεστά στην διεύθυνση.
Πρόσφατη περίπτωση παραχάραξης της ιστορίας το άρθρο του διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας Δ. Διονυσίου, ο οποίος φόρτωσε στον Μακάριο τις ευθύνες για την αποχώρηση των Τ/κ από τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως έγραψε, «μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1963, τον Απρίλιο του 1964, ο Μακάριος κατάργησε μονομερώς τις συμφωνίες του 1959. Μετέτρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό κράτος».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του: «Ο αντιπρόεδρος δρ Φαζίλ Κιουτσιούκ υπέβαλε επίσημη αίτηση, στον Μακάριο, στις 3 Ιουνίου 1964 και απαίτησε την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στην κυβέρνηση. Κατόπιν τούτου, ο Μακάριος απάντησε ως εξής στον δρα Κιουτσιούκ: ‘Δεν είστε αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας πλέον και η ζωή και η ύπαρξη της κυβέρνησης δεν εξαρτάται από τη δική σας θέληση’».
Για να επιβεβαιώσει το ασύστολο ψέμα ο κ. Διονυσίου επικαλείται σχετική είδηση η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Χαραυγή» στις 4 Ιουνίου 1964… Τρέχα γύρευε δηλαδή για την εγκυρότητα της πηγής.
Τον Διονυσίου διαψεύδει ο «επικηρυγμένος» από την Τουρκία και τον Ερντογάν, Τ/κ δημοσιογράφος και γνήσιος Κύπριος πατριώτης, Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Εμείς ξέρουμε το ζήτημα πολύ διαφορετικά από αυτά που έγραψε ο Διονύσης. Στις 9 Μαρτίου 1964, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού έστειλε μιαν επιστολή στον δρα Κιουτσιούκ. Του ζήτησε να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπουργοί, καθώς και οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές. Η απάντηση του δροςΚιουτσιούκ στον Ινονού ήταν η εξής:
«Αν επιστρέψουμε στην κυβέρνηση δεν θα είναι δυνατόν να προχωρήσουμε την εθνική υπόθεση. Δεν μπορούμε να ζούμε μαζί με τους Ελληνοκύπριους. Αν επιμένετε, θα παραιτηθούμε όλοι από τα καθήκοντά μας και θα μεταναστεύσουμε στην Ανατολία. Αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ζουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους, βάλτε εκείνους σε αυτά τα καθήκοντα».
Η απαίτηση του δρος Κιουτσιούκ από τον Μακάριο, στις 4 Ιουνίου 1964, δεν ήταν η επιστροφή στην κυβέρνηση και άλλα παρόμοια, όπως έγραψε ο Διονύσης. Τι ζήτησε ο δρ Κιουτσιούκ από τον Μακάριο; Να διεξαχθεί στη νεκρή ζώνη μια συνάντηση στην οποία θα συμμετείχαν όλοι οι υπουργοί. Ο Μακάριος τού απάντησε ως εξής:
«Από τον Δεκέμβριο εγκατέλειψες το γραφείο σου και έφυγες. Διεξάγεις προσπάθειες παντού, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, για να γκρεμίσεις και να διχοτομήσεις αυτό το κράτος. Να διακηρύξεις επισήμως ότι εγκατέλειψες τη διχοτόμηση και έλα να συναντηθούμε».
Ο δρ Κιουτσιούκ θυμώνει πολύ. Και δεν δέχεται. Ο αγαπητός Διονύσης γράφει επίσης ότι ζήτησαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους στην βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι 15 Τουρκοκύπριοι βουλευτές, όμως απορρίφθηκαν και εκείνοι. Και αυτό δεν είναι σωστό. Οι Τουρκοκύπριοι δεν επέστρεψαν ποτέ ξανά πίσω αφότου αποκόπηκαν από την Δημοκρατία. Όμως, η αντιπροεδρία του δρος Κιουτσιούκ συνεχίστηκε μέχρι το 1973. Μετά του πήρε ο Ραούφ Ντενκτάς αυτό το αξίωμα. Και τέλειωσε και αυτό μαζί με το 1974.
Αν οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι ήθελαν πράγματι να επιστρέψουν πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία, κανείς δεν θα μπορούσε να το εμποδίσει αυτό…
Ο Τατάρ επιμένει στο αφήγημα των κακών Ε/κ
Οι ισχυρισμοί της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ είναι βολικοί για την προπαγάνδα της κατοχικής Τουρκίας και των εγκάθετών της στα κατεχόμενα. Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε ημέρα γιορτής και αναφοράς για τον κυπριακό λαό την 16η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία ανακηρύχτηκε το 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία, επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον των Ε/Κ ότι μετέτρεψαν την ΚΔ σε ε/κ κράτος.
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε πως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε δηλώσει για τις συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης και την ίδρυση της ΚΔ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί εφαλτήριο για την Ένωση με την Ελλάδα και συνιστά τη μεγαλύτερη νίκη του Κυπριακού Ελληνισμού.
Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με την βία των όπλων και τις επιθέσεις που ξεκίνησαν με τα αιματηρά Χριστούγεννα τον Δεκέμβρη του 1963 οι Τ/κ εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ΚΔ, που μετατράπηκε σε ένα ε/κ κράτος και τους σφετερίστηκαν όλα τα δικαιώματα. «Αυτό το κράτος (η ΚΔ) δεν εκπροσωπεί ποτέ τον τ/κ λαό».
Οι εργολαβικές προσπάθειες να κατηγορηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα και για τα γεγονότα του 1963 ζημιώνουν μόνο τον κυπριακό λαό και κανέναν άλλον. Αυτά όλα τα ανιστόρητα αφηγήματα μάς θυμίζουν εποχές άλλων συνωμοσιών που οδήγησαν τον λαό μας σε τραγωδίες και χαμένες πατρίδες. Όταν το ’63-‘64 η Τουρκία απειλούσε με εισβολή, αναχαιτίσθηκε από την Μόσχα, ύστερα από αίτημα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στον Σοβιετικό ηγέτη Κρουτσώφ.
Ο Μακάριος ουδέποτε πολέμησε τους Τ/κ. Αντίθετα, τους στήριζε και δεν είναι λίγες οι φορές που τους έσωσε από ακραίες επιθέσεις. Μετά τα γεγονότα του 1964, μεταξύ Κοντεμένου-Μύρτου, με οδηγίες του Μακαρίου είχαν κτιστεί δεκάδες κατοικίες για να κατοικηθούν από τ/κ οικογένειες. Ουδέποτε κατοικήθηκαν, γιατί η τότε τ/κ ηγεσία και η τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ δεν τους το επέτρεψαν.
Το επίμαχο βίντεο του Αλ Τζαζίρα
Χωρίς να θέλουμε να προκαταλάβουμε τις έρευνες και το ανακριτικό έργο για τις Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεις Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, θα ήταν αναγκαίο να αναζητηθούν τα κίνητρα του καταρινού δικτύου Αλ Τζαζίρα. Σίγουρα ο στόχος ήταν να εκτεθεί η Κύπρος και να εμφανιστεί στη διεθνή κοινότητα ως ένα κράτος διεφθαρμένο και αναξιόπιστο. Το επίμαχο βίντεο με τις πολιτογραφήσεις το οποίο αποκάλυψε το Αλ Τζαζίρα και προβλήθηκε αποκλειστικά από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με συνεπακόλουθο τις παραιτήσεις του Προέδρου της Βουλής και ενός βουλευτή του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διερευνηθεί κατά πόσο το εν λόγω βίντεο είναι μονταρισμένο ή κατά πόσο είναι ένα προϊόν fake video. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το συγκεκριμένο ειδησεογραφικό Δίκτυο το κρατούσε και το επεξεργαζόταν για ένα χρόνο. Γιατί, άραγε; Μήπως στη δημοσιογραφία υπάρχει και ένα νέο παρακλάδι της κοπτοραπτικής;
Ποινικά αδικήματα για όσους άφησαν να διαρρεύσουν απόρρητα έγγραφα
Στην Κύπρο νοσεί η διερευνητική δημοσιογραφία. Όταν όλα σχεδόν τα Μ.Μ.Ε κατρακύλησαν στην σκανδαλοθηρία και, παρασυρμένα από τις πυρ ομαδόν επικρίσεις κομμάτων (ακόμα και αυτών που έχουν στο παθητικό τους πολιτογραφήσεις ), καταδίκασαν και αφόρισαν προτού γίνουν έρευνες, είναι ένα γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.
Ερωτήματα ανακύπτουν και από την πεισματική εμμονή να μην ερευνηθεί ποιοι βουλευτές ή λειτουργοί της Βουλής άφησαν να διαρρεύσουν τα απόρρητα έγγραφα στον Αλ Τζαζίρα και ποιες οι διασυνδέσεις τους με το φιλοτουρκικό καταρινό δίκτυο. Πώς έγινε η διαδρομή των απόρρητων εγγράφων για να φτάσουν στο Αλ Τζαζίρα;
Η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ποινικό αδίκημα, για να μην πούμε εθνική προδοσία.
Η Αστυνομία και ο Γ. Εισαγγελέας οφείλουν να εφαρμόσουν τους νόμους για όλους και όχι επιλεκτικά και καθ’ υπόδειξιν.
Οι βουλευτές που άφησαν να διαρρεύσουν τα απόρρητα έγγραφα γνωρίζουν τις σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ και ότι το Αλ Τζαζίρα είναι το εκφραστικό όργανο των συνεχώς αναβαθμισμένων σχέσεων Άγκυρας-Ντόχας και έχει στραμμένες τις κάννες του εναντίον της Κύπρου;
Το σφιχταγκάλιασμα Τουρκίας – Κατάρ
Τουρκία και Κατάρ είναι το δίδυμο που παρέχει υποστήριξη σε ιδρύματα που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι επιδιώξεις της Άγκυρας και της Ντόχα στοχεύουν να «ανοσοποιήσουν» τους Ευρωπαίους μουσουλμάνους από τη δυτική επιρροή και να προωθήσουν τη φονταμενταλιστική εκδοχή του Ισλάμ που υιοθέτησε η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Τουρκία και Κατάρ υπέγραψαν τα τελευταία χρόνια πάνω από δέκα συμφωνίες για αμυντική/στρατιωτική συνεργασία, ενέργεια, διεθνές εμπόριο και επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (QIA) αγόρασε το 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης καθώς και του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης Istinye Park. Το εμιράτο επενδύει επίσης στο έργο για την ανάπτυξη του Κεράτιου Κόλπου, της χερσονήσου της Κωνσταντινούπολης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων.
Μια άλλη μεγάλης κλίμακας επένδυση είναι η αγορά του εμπορικού λιμένα της Αττάλειας. Από τις συμφωνίες θα υπάρξει ροή κεφαλαίου ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ στην Τουρκία. Οι δύο χώρες δημιούργησαν μια Ανώτατη Στρατηγική Επιτροπή το 2014 για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η οποία έχει ενδυναμωθεί σημαντικά, ιδίως μετά το εμπάργκο και την πολιτική περιθωριοποίηση του Κατάρ από τις άλλες αραβικές χώρες για υποστήριξη της τρομοκρατίας.
Αυτήν τη στιγμή, 533 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ και 179 εταιρείες του Κατάρ στην Τουρκία. Το 2018 ο εμίρης του Κατάρ δώρισε στον Ερντογάν ένα αεροσκάφος τύπου Boeing αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όταν η τουρκική λίρα είχε απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το Κατάρ δεσμεύθηκε να διαθέσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσει την τουρκική οικονομία.
Αυτές είναι οι σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ και για κάθε αποκάλυψη από οποιοδήποτε ειδησεογραφικό δίκτυο θα πρέπει πάντα να είμαστε υποψιασμένοι και όχι να καταπίνουμε αμάσητη την προπαγάνδα.
ΠΗΓΗ: Σημερινή