REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα , Παντελής Σαββίδης , Ρωσία 20 Αυγούστου 2021

Παντελής Σαββίδης: Το τέλος του παλαιού κόσμου

Παντελής Σαββίδης: Το τέλος του παλαιού κόσμου

Θα γράψω σήμερα ένα άρθρο το οποίο θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες και θα βασιστεί στους εξής άξονες:

Του Παντελή Σαββίδη

1.-Ο κόσμος που αναδύθηκε μετά την βιομηχανική επανάσταση και κορυφώθηκε ως προς τις πολιτικές και γεωπολιτικές αλλαγές του με τους δύο παγκοσμίους πολέμους τελειώνει με όσα μας δείχνουν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Ήταν ο κόσμος της βιομηχανικής επανάστασης, της νεωτερικότητας, φιλοσοφικά, και της αγγλοσαξωνικής κυριαρχίας. Γεωπολιτικά ο κόσμος αυτός βασίστηκε στην περίφημη Rimland η οποία διεσπάσθη. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή η Rimland δεν έπρεπε να ξεπεραστεί απο Ρωσία, Κίνα και τις συμμάχους τους. Ξεπεράστηκε, όμως, όπως δείχνει σωρεία γεγονότων.

2.-Η βιομηχανική κοινωνία δίνει την θέση της στην ψηφιακή κοινωνία. Είναι μια άλλη κοινωνία. Όσοι δεν έβγαζαν σπυράκια ακούγοντας Μαρξ θα γνωρίζουν πως όταν αλλάζουν τα μέσα παραγωγής (απο τα κλασικά μέσα της βιομηχανικής κοινωνίας στα νέα μέσα της ψηφιακής κοινωνίας) αλλάζουν και οι σχέσεις παραγωγής (οι σχέσεις εργασίας και οι σχέσεις των ανθρώπων). Αλλαγή στις σχέσεις εργασίας συνεπάγεται ευρύτερες αλλαγές. Απο την κυρίαρχη φιλοσοφική αντίληψη ως τα πολιτικά συστήματα και τους ορισμούς τους.

3.-Κυρίαρχη θέση στον κόσμο αυτό θα έχουν οι δυνάμεις που θα ελέγχουν τις σπάνιες γαίες. Είναι αυτές που χρειάζονται για τη νέα παραγωγή. Τις σπάνιες γαίες δεν τις ελέγχουν οι ΗΠΑ αλλά η Κίνα. Ελέγχουν το 35% των παγκόσμιων σπάνιων γαιών. Τον έλεγχο αυτό επικαλέστηκαν στον εμπορικό πόλεμο που είχαν και συνεχίζουν να έχουν με τους Αμερικανούς για να κάνουν τους αμερικανούς να υποχωρήσουν.

4.-Ο νέος κόσμος με τα νέα μέσα παραγωγής θα θέσει το ερώτημα: τις δυνατότητες που παρέχει θα τις αξιοποιήσουν τα αυταρχικά κράτη για να ελέγξουν τις κοινωνίες ως νέος Μεγάλος Αδελφός, ή θα αξιοποιηθούν από τους λαούς για την διεύρυνση της δημοκρατίας και της ευημερίας.
Και εδώ είναι που παίζεται το παγκόσμιο παιχνίδι. Τα υπόλοιπα είναι δεδομένα. Η αμερικανική υποχώρηση και η νέα ανακατάταξη δεν παίζονται. Παίζεται το σημείο της νέα ισορροπίας.

5.-Το που βρισκόμαστε εμείς στον νέο κόσμο; Μάλλον δεν έχουμε καταλάβει ότι έρχεται.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube