Weather Icon

“Πανδημία” γυναικοκτονιών έφερε ο κορωνοϊός – Πιο βίαιη και παράλογη η εγκληματικότητα

“Πανδημία” γυναικοκτονιών έφερε ο κορωνοϊός – Πιο βίαιη και παράλογη η εγκληματικότητα

Τι λέει ο καθηγητής εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Την έκρηξη ακραίων εγκλημάτων, όπως δείχνουν και τα σοκαριστικά στοιχεία, που έχουν οδηγήσει σε 7 γυναικοκτονίες τους πρώτους 7 μήνες του 2021, πυροδότησε και η πανδημία.

«Θα πρέπει να περιμένουμε περιστατικά ακραίας, δυσανάλογης εκδήλωσης βίας» υπογράμμισε ο κ. Τσιγκρής. «Άλλαξε η εγκληματικότητα γιατί άλλαξε η κοινωνία. Αυτά πάνε ταυτόχρονα. Όταν αλλάζει η κοινωνική οργάνωση, αλλάζει και η εγκληματικότητα που την ακολουθεί. Επηρέασε και η πανδημία, και πλέον θα υπάρχει μια νέα εγκληματικότητα, σχετικά πιο παράλογη. Όταν αλλάζει η εγκληματικότητα, αλλάζει σε όλα τα στάδια» ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στο MEGΑ. “Πανδημία” γυναικοκτονιών έφερε ο κορονοϊός

Σύμφωνα με τον κ. Τσιγκρή στην Ελλάδα γίνονται 350 ανθρωποκτονίες κάθε χρόνο. Πέρυσι δολοφονήθηκαν τέσσερις γυναίκες, ενώ φέτος μέχρι στιγμής 7. Ειδικότερα, σημείωσε πως εν μέσω κορονοϊού η οικογένεια και το σπίτι αποτέλεσε το μοναδικό αντιδραστήριο κοινωνικής δραστηριότητας. «Ταυτόχρονα, όμως, αποτέλεσε και αντιδραστήριο κοινωνικών εντάσεων» υποστήριξε.

Όπως ανέφερε ο εγκληματολόγος, 9 στους 10 δράστες είναι άνδρες και 8 στα 10 θύματα άνδρες. Ωστόσο, «το 20% των θυμάτων που είναι γυναίκες, θα γίνει 30% από φέτος και μετά. Ίσως λίγο παραπάνω. Όταν θα έρθουμε πάλι σε κοινωνική συμβίωση με τους παλιούς όρους, τότε πάλι η εγκληματικότητα θα εξισορροπήσει ξανά» συμπλήρωσε.

Αύξηση ενδοοικογενειακής βίας

Ενδεικτικό είναι πως στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου, μέσα μόλις σε ένα 24ωρο οι αστυνομικές δυνάμεις διαχειρίστηκαν συνολικά 30 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την επικράτεια.

.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube