REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα 13 Αυγούστου 2021

Όταν σε μια χώρα κλονίζονται οι σταθερές

Όταν σε μια χώρα κλονίζονται οι σταθερές

Τα επόμενα μιας βιβλικής καταστροφής

Κώστας Ιορδανίδης

Τη βιβλική καταστροφή ακολουθούν κατά συνήθη πρακτική εξαγγελίες των κρατούντων περί αμέσου θεραπείας της συμφοράς. Και εάν κάτι ανάλογο δεν είχε κατ’ επανάληψιν διαψευσθεί στο παρελθόν, θα πίστευε κανείς πως η Ελλάς είναι η χώρα όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη.

Μια καταστροφή, όσο φρικτή και οδυνηρή εάν είναι, μπορεί –δυνάμει– να αποτελέσει νέα αρχή, για εκ βάθρων ανασυγκρότηση ενός συστήματος που διανύει φάση αποσυνθέσεως. Το είδαμε να συμβαίνει αυτό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία και στην Ιαπωνία.

Κάτι ανάλογο αναμέναμε εις μάτην να συμβεί μετά την οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδος, όταν «ειδήμονες» προεξοφλούσαν –ήδη από την επιβολή του πρώτου μνημονίου– ταχεία εκτίναξη στα ύψη της οικονομίας κατά τη συμπεριφορά συμπιεσθέντος «ελατηρίου». Ακόμη να επαληθευθεί αυτή η προσδοκία.

Πολίτες μιας παλαιότερης εποχής αναμένουν πως κάποιο παιδάκι τελικώς –όπως συμβαίνει στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν– θα φωνάξει ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» ενώ το πλήθος, κατά τις οδηγίες των αυλικών, προσποιούνταν πως εθαύμαζε την κυριολεκτικώς ανύπαρκτη στολή του βασιλέως. Δεν πρόκειται όμως να συμβεί αυτό.

Προς το παρόν, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο κόμματα εξουσίας, δείχνουν μια αυτοσυγκράτηση στο επίπεδο κορυφής. Κάποιοι αισιοδοξούν ότι μπορεί να συμβεί το ανέλπιστο και να υπάρξει όντως συνεννόηση και παραγωγική συνεργασία. Αλλά ίσως πρόκειται απλώς για ανίχνευση προθέσεων του αντιπάλου και επάνοδο στις δοκιμασμένες πρακτικές της εμφυλιακής συγκρούσεως.
Το πιθανότερο είναι ότι σε κάποια φάση εκ της τέφρας θα αναδυθούν εκ νέου οι ηγέτες μας, θα εκφωνήσουν τους γνωστούς φιλιππικούς, οι οπαδοί θα φορέσουν την αγωνιστική φανέλα, έως ότου τελικώς το σύστημα ισορροπήσει κάπου.

Μόνο που εδώ και μήνες άρχισαν να εμφανίζονται ρεύματα επικίνδυνα. Το κίνημα των αντιεμβολιαστών, αντικρατικιστές με την κλασική, φιλελεύθερη έννοια του όρου, δυναμικά κινήματα οικολόγων, τα οικονομικά θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού, η ανεργία και, τέλος, η οργή των πληγέντων πολιτών από τις πυρκαγιές.

Ολα αυτά μπορεί να συνθέσουν μείγμα εκρηκτικό, διότι ως ετερόκλητο φαινόμενο δεν είναι αντιμετωπίσιμο με τρόπο ενιαίο. Η διαχείριση των πολιτικών αντιπάλων δεν είναι το μείζον πρόβλημα. Είναι οι σταθερές της κοινωνίας που δοκιμάζονται σκληρά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube