Weather Icon
Περιβάλλον 16 Αυγούστου 2021

Ορατός από το διάστημα ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα – Πότε θα “πέσουν” οι άνεμοι

Ορατός από το διάστημα ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα – Πότε θα “πέσουν” οι άνεμοι
Μέχρι τις Σπέτσες έχει φτάσει ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα. Πότε αναμένεται να εξασθενήσουν οι άνεμοι.
Από το διάστημα φαίνεται ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στην Κερατέα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και απειλεί να εξαπλωθεί στο δάσος του Εθνικού Δρυμού Σουνίου.
Ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 κατέγραψε τον καπνό από τη φωτιά λίγο μετά τις 11:00, όποτε και έφτασε πάνω από τη θάλασσα.
Στη συνέχεια, στην εικόνα που παρουσιάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo, με τη βοήθεια των ισχυρών βόρειων ανέμων που φυσούν σήμερα, ο καπνός έφτασε μέχρι και τις Σπέτσες αργότερα το μεσημέρι.
Ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.08.2021
Ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Πώς αναμένεται να εξελιχθούν οι φωτιές – Πότε θα σταματήσουν οι άνεμοι

Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει καθημερινά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε περιοχές όπου η επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμενόταν να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο
Xάρτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη για τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.08.2021
Xάρτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη για τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στη φωτιά στα Βίλια, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo, αναμένεται βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (από τις 18:00-19:00), με τους ανέμους που τώρα πνέουν με ένταση 5-6 μποφόρ να υποχωρούν στα 2 με 3 μποφόρ.
Πυρομετεόγραμμα για τη δασική πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής, από 16.08.2021 ώρα 13:00 τοπική έως 17.08.2021 ώρα 13:00 τοπική.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.08.2021
Πυρομετεόγραμμα για τη δασική πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής, από 16.08.2021 ώρα 13:00 τοπική έως 17.08.2021 ώρα 13:00 τοπική. 
Όσον αφορά στην Κερατέα, ο φυσικός και μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι στην περιοχή αναμένεται να πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι 5-6 μποφόρ τουλάχιστον μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γιαννόπουλος υπενθύμισε εξάλλου ότι η φωτιά «φτιάχνει» τον δικό της καιρό στην περιοχή όπου μαίνεται.
Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται το απόγευμα και μετά το βράδυ, ενώ την Τρίτη οι άνεμοι θα είναι ακόμα περισσότερο εξασθενημένοι.

Η κατάσταση στα δύο πύρινα μέτωπα

Η φωτιά στην Κερατέα, που ξεκίνησε από το Μαρκάτι Λαυρεωτικής, μαίνεται σε δύο μέτωπα: ένα προς Καμάριζα και Λαύριο και ένα προς Άγιο Κωνσταντίνο και τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη για να μην επεκταθούν οι φλόγες στο δεύτερο μέτωπο, καθώς υπάρχει έντονη βλάστηση στην περιοχή.
Οι φλόγες προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα και έχουν φτάσει στο Πανόραμα Κερατέας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ περιστοιχίζουν και τις αυλές στον Άγιο Κωνσταντίνο. Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής.

Ζωάκια στην Κερατέα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.08.2021

Φωτιά στην Κερατέα: Εθελοντές έσωσαν κουνελάκια και σκύλο από τις φλόγες

Και στα δύο μέτωπα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί, με την προσπάθεια από αέρος και επί γής για την κατάσβεση των πυρκαγιών να είναι τιτάνια.
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube