REAL TIME |

Weather Icon

Οι Ταλιμπάν κι ο Έλληνας Βασιλιάς Ευκρατίδης στα χαρτονομίσματα Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν κι ο Έλληνας Βασιλιάς Ευκρατίδης στα χαρτονομίσματα Αφγανιστάν

Λογότυπο Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν: «Βασιλέως Μεγάλου Ευκρατίδου» και παράσταση των Διόσκουρων, Κάστωρος και Πολυδεύκη

Λόγω της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τα αποθεματικά των 9,5 δισ. δολαρίων της Da Afghanistan Bank που είναι κατατεθειμένα στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ έχουν προς το παρόν «παγώσει» και δεν είναι διαθέσιμα για τις ανάγκες της χώρας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης του Αφγανιστάν Αζμάλ Αχμάντι πριν ακόμη η Καμπούλ πέσει για τα καλά στα χέρια των Ταλιμπάν διέφυγε με στρατιωτική πτήση, καταγγέλλοντάς τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι και τους συμβούλους του για την ταχεία και χαοτική πτώση της χώρας στα χέρια των Ταλιμπάν.

Στο λογότυπο της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, το οποίο είναι στην κυριολεξία μια αποτύπωση «συνονθύλευμα» ιστορικών περιόδων που έχουν χαρακτηρίσει τη χώρα, αναγράφεται η φράση «Βασιλέως Μεγάλου Ευκρατίδου» και υπάρχει η παράσταση των Διόσκουρων, Κάστωρ και Πολυδεύκη, να κρατούν κλάδους φοίνικα στο αριστερό χέρι και δόρυ στο δεξί.

Ουσιαστικά το λογότυπο της τράπεζας είναι αποτύπωση πλευράς νομίσματος (αργυρού τετράδραχμου) της ελληνιστικής εποχής, που έκοψε ο Ευκρατίδης μεταξύ 171-145 π.Χ. Ο Ευκρατίδης, ήταν ελληνικής καταγωγής βασιλιάς της Βακτρίας, τον θρόνο της οποίας κατέλαβε με επαναστατικό τρόπο, στραφείς κατά του βασιλιά της βόρειας Βακτρίας Δημητρίου Α’ που απουσίαζε σε εκστρατεία.

Το εν λόγω λογότυπο κοσμεί την κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν και τα χαρτονομίσματα που τυπώνει από το 1939 έως και σήμερα. Και θα μας προκαλούσε έκπληξη εάν άλλαζε, καθώς ο Ευκρατίδης ανήκει σε μια περίοδο της ιστορίας του Αφγανιστάν που ακόμη και οι Ταλιμπάν τη θεωρούν ένδοξη.

Πρόκειται για αποτύπωση της μιας πλευράς νομίσματος της ελληνιστικής εποχής, που έκοψε ο Ευκρατίδης, βασιλιάς της Βακτρίας και της Ινδίας. Υπάρχει ωστόσο ένα ορθογραφικό λάθος στο αφγανικό χαρτονόμισμα:  το «Δ» στο όνομα «Ευκρατιδου» έγινε «Λ». Είναι προφανές ότι οι Αφγανοί, θέλησαν να αποτυπώσουν στο χαρτονόμισμά τους ένα αρχαίο νόμισμα της περιοχής αυτής, που ανήκει σε μια περίοδο της ιστορίας τους που σίγουρα τη θεωρούν ένδοξη, χωρίς ενδεχομένως οι περισσότεροι να καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, τι παριστά και πολύ περισσότερο τι αναγράφει.

Χαρτονόμισμα στο Αφγανιστάν έχει τυπωμένη την Ελληνική γλώσσα!

Πηγή: newsbomb.gr 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube