Weather Icon
Πολιτική 6 Αυγούστου 2021

Οι πυρκαγιές ίσως επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Οι πυρκαγιές ίσως επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και το πολιτικό σύστημα

Γιάννης Σιδέρης

Όλη η Ελλάδα ένα φλεγόμενο τοπίο. Αττική, Ηλεία, Μεσσηνία, Εύβοια, Γρεβενά, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κόνιτσα, Χαλκιδική, Κέρκυρα, κ.α… Από τις 145 πυρκαγιές που μαίνονταν οι 99 ήταν χθεσινές…

Και δεν έχουμε τελειώσει. Έχουμε μπροστά μας Αύγουστο με τα μελτέμια που θα βρουν εύφλεκτη ύλη, έτοιμη να γίνει παρανάλωμα, μετά από την εξαιρετικά παρατεταμένη περίοδο του καύσωνα.

Η έκταση της φωτιάς και τα προβλήματα που θα φέρει, έστω και αν «δεν χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή», θα αφήσουν πολιτικό αποτύπωμα, σε μια χώρα όπου κάθε τραγωδία παίρνει κομματικό επίχρισμα.

Και φυσικά, λόγω της συναισθηματικής φόρτισης του κόσμου υπό το βάρος των φλεγόμενων εικόνων, δεν θα έχει σημασία το αν η Πολιτική Προστασία ήταν πιο οργανωμένη φέτος από τα προηγούμενα χρόνια, και έχοντας φροντίσει να έχει περισσότερα εναέρια Μέσα.

Ούτε θα έχει σημασία αν η κατάσταση που προέκυψε ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αντιμετωπισθεί. Αυτά είναι για συνέδρια ειδικών. Για τον κόσμο έχει σημασία το αποτέλεσμα.

Θα πάψει επίσης να αποτελεί μέτρο σύγκρισης το άγος της ηθικής και το άχθος της μνήμης του Ματιού. Πληρώθηκε πολιτικά. Αν και επ’ ευκαιρία των εκτεταμένων πυρκαγιών, ο Τσίπρας χθες προσπάθησε «με τρόπο» να εξιλεωθεί για το Μάτι.

Όπως είπε «αν πριν τρία χρόνια, στην αρχή της κρίσης, αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία. Οσοι είχαν επιλέξει την τυμβωρυχία, να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια. Ο κρατικός μηχανισμός ποτέ δεν υπήρξε υποδειγματικός».

Σε παγκόσμια πρώτη μάθαμε ότι η κλιματική κρίση άρχισε πριν… τρία χρόνια, λίγο πριν το Μάτι! Πριν δεν είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της θερμοκρασίας.

Θα συμφωνούσαμε μαζί του για τον «αυτοθαυμασμό» των κυβερνητικών, παρότι δεν τον είδαμε, ή δεν τον είδαμε ευδιάκριτα. Αλλά αυτό είναι θέμα ερμηνείας των επίσημων δηλώσεων.

Ωστόσο ο Τσίπρας δεν πλήρωσε καμιά τυμβωρυχία των άλλων στο θέμα Μάτι. Πλήρωσε όπως έχουμε ξαναγράψει, τη δική του προσβολή νεκρών, αγνοώντας τους σαν να μην υπήρξαν, εκείνο το μοιραίο βράδυ. Πλήρωσε και την αήθεια, τη δική του και του επιτελείου του, να προσπαθεί θεατρικά με πλασματικούς δορυφορικούς χάρτες, να πείσουν ότι οι νεκροί και η κυβέρνησή του ήταν θύματα εμπρηστών.

Όσο όμως και αν «ξαφνιάστηκαν», το ξάφνιασμα δεν έγινε μάθημα. Σύμφωνα με το wwf «εάν οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη ακολουθούσαν τις πολιτικές της Ελλάδας, έτσι όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που ανακοινώθηκε το 2018, μέχρι το τέλος του αιώνα η άνοδος της θερμοκρασίας θα εκτοξευόταν στις +3,1 C με 3,7 C»!

Για μια ακόμη ημέρα πιο «γήινος» ο γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, δήλωσε ότι «δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια, τώρα είναι μάχης για την κατάσβεση των πυρκαγιών, που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, τις λαϊκές περιουσίες, που απειλούν ανθρώπινες ζωές. Είναι και ώρα προβληματισμού, γιατί για μια ακόμη φορά φάνηκε η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη».

Από την άλλη, μάλλον εκτός κλίματος, η Φώφη Γεννηματά, σε επικοινωνία που είχε χθες με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ζήτησε «πλήρη ενημέρωση» για τα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια (γιατί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δεν είχε άλλη δουλειά να κάνει την ημέρα που καιγόταν η επικράτεια!).

Αντιθέτως ο συνυποψήφιός της για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Α. Λοβέρδος, αρκέστηκε να τιτιβίσει «Θλίψη, πόνος, θρήνος…».

Σε κάθε περίπτωση οι πυρκαγιές αυτές θα αφήνουν πολιτικό αποτύπωμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει τα troll του να αλυχτούν. Ακόμη και ως δια μαγείας να σταματούσαν οι πυρκαγιές σήμερα, η φιλολογία γι’ αυτές θα συνεχιστεί μακρόχρονα. Διεκδικούν τη ρεβάνς πάση θυσία.

Η πολιτική ζωή στο εξής θα «πυρώνεται» από τις πυρκαγιές και θα σκεπάζεται από την τέφρα τους. Δεν πειράζει. Η φωτιά από πάντα, από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν το «καθαρτήριο πυρ». Συμβολικά θα γίνει και τώρα.

Εννοούμε ότι ίσως οι πολιτικές εξελίξεις αποκτήσουν νέα, δική τους αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική. Μια δυναμική που ενδεχομένως συμπαρασύρει τα όποια μακροπρόθεσμα εκλογικά σχέδια του πρωθυπουργού.

Δεν πειράζει. Ο λαός εκτός από αγανακτισμένος οφείλει -στον εαυτό του- να είναι και ώριμος. Και ό,τι αποφασίσει. Αλλωστε ο ίδιος τα υφίσταται. Πείραν απέκτησε…

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube