Weather Icon
Ενεργειακά , Κοινωνία 10 Αυγούστου 2021

Οι «ψεκασμένες» θεωρίες για τις πυρκαγιές και τα αιολικά – Τι απαντούν οι φορείς του χώρου

Οι «ψεκασμένες» θεωρίες για τις πυρκαγιές και τα αιολικά – Τι απαντούν οι φορείς του χώρου

Τα αιολικά πάρκα προστατεύουν το δασικό περιβάλλον, είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση, τα έργα που εκτελούν προστατεύουν το δασικό σύστημα, με αναδασώσεις και άλλα έργα, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Την απάντηση αυτή δίνουν οι φορείς του χώρου στις «ψεκασμένες» θεωρίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο ότι πίσω από τις πυρκαγιές κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και όσοι θέλουν να επενδύσουν σε αιολικά.

Με αφορμή αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που στοχοποιούν τα αιολικά πάρκα ως αιτία των πυρκαγιών, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), επισημαίνει ότι ακριβώς λόγω της θετικής συνεισφοράς των αιολικών στα δάση, ο νόμος επιτρέπει την εγκατάστασή τους μέσα σε δασικές εκτάσεις. Και σημειώνει ότι «η καταστροφή μιας δασικής έκτασης όχι μόνο δεν διευκολύνει αλλά αντιθέτως αυξάνει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση μιας επένδυσης αιολικού πάρκου».

Ακόμη σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ ότι «η πύρινη λαίλαπα που χτυπάει την πατρίδα μας είναι συγκλονιστική. Τη στιγμή αυτή, οι σκέψεις όλων μας είναι στους πληγέντες, στα στελέχη της Πυροσβεστικής και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών και στο πλήθος των εθελοντών που αγωνίζονται να σώσουν ζωές και περιουσίες και να περιορίσουν όσο είναι δυνατό τη τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή».

«Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν και θα εξιχνιάσουν κάθε περίπτωση πυρκαγιάς και θα αποδώσουν ευθύνες, εφόσον υφίστανται, όπου πρέπει» επισημαίνι η ΕΛΕΤΑΕΝ.

«Κύρια υπαίτιος που ευνοεί την ανεξέλεγκτη επέκταση και τη μεγάλη ένταση των καταστροφικών πυρκαγιών είναι η κλιματική κρίση. Πρωτόγνωρες ξηρασίες και καύσωνες, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, οδηγούν σε καταστροφές όμοιες με την τωρινή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ

Στον πυρήνα της κλιματικής κρίσης βρίσκεται ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Για αυτό επιβάλλονται πολιτικές δίκαιης ενεργειακής μετάβασης προς μια οικονομία μηδενικού άνθρακα: Παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμηση Ενέργειας σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

για τη συνέχεια Liberal

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube