Weather Icon

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αντίθεση με τον Αλίγιεφ ξεκαθαρίζουν ότι το ζήτημα του καθεστώτος του Αρτσάχ δεν έχει επιλυθεί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αντίθεση με τον Αλίγιεφ ξεκαθαρίζουν ότι το ζήτημα του καθεστώτος του Αρτσάχ δεν έχει επιλυθεί

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αρμενία Λιν Τρέισι πιστεύει ότι οι συνέπειες του πρόσφατου πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν έχουν επιλυθεί και η σύγκρουση είναι άλυτη, καθώς το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν έχει ακόμη διοριστεί.

“Θα συνεργαστούμε ως συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την εξάλειψη των επεισοδίων, ώστε να εξεταστούν τα υπόλοιπα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της μεταπολεμικής κατάστασης και άλλων θεμάτων”, δήλωσε η Λιν Τρέισι στους δημοσιογράφους στη επαρχία Σουνίκ.

Αναφερόμενη στα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, τα συνοριακά επεισόδια, η Τρέισι σημείωσε ότι εξέφρασε τη γνώμη του για αυτά, καθώς και έκφρασε αρκετές φορές την θέση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ.

Το Civic.am συνομίλησε για το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών του Αρτσάχ Νταβίντ Μπαμπαγιάν.

Αναφερόμενος στο ερώτημα τι μήνυμα περιέχει αυτή η δήλωση της Πρέσβειρας των ΗΠΑ, ο Μπαμπαγιάν σημείωσε ότι η δήλωση της είναι πολύ σημαντική, η οποία είναι συμβολική από πολλές απόψεις. Πρώτα απ ‘όλα, αυτή είναι η επίσημη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, μία ακόμη φορά που διευκρινίζει ότι το ζήτημα του καθεστώτος του Αρτσάχ δεν έχει επιλυθεί, ότι υπάρχει αυτό το ζήτημα, παρά τον Αλίγιεφ, ο οποίος δηλώνει ότι το ζήτημα του Αρτσάχ έχει επιλυθεί. Δεύτερον, βλέπουμε ότι όλες οι χώρες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Πριν από αυτό, η Γαλλία το είχε πει μέσω διαφορετικών μέσων και η Ρωσία αντιμετωπίζει τακτικά αυτό το ζήτημα στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησε για το γεγονός ότι το ζήτημα του καθεστώτος είναι δύσκολο και θα επιλυθεί στο μέλλον. Με άλλα λόγια, βλέπουμε μια κοινή προσέγγιση σε αυτό το θέμα από τους συμπροέδρους της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Όσον αφορά την κλήση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες, ο Μπαμπαγιάν σημείωσε:

“Εάν είναι μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, τότε το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία έχουν διαφορετικά θέματα να επιλύσουν μεταξύ τους. Όσον αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης, πρώτα απ ‘όλα, η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα δώσει την ευκαιρία να αποκατασταθεί την προηγούμενη μορφή των διαπραγματεύσεων. Έχουμε ένα όραμα, το οποίο είναι σαφές, το Αρτσάχ δεν θα είναι ποτέ μέρος του Αζερμπαϊτζάν και δεν υπάρχει άλλη επιλογή”, κατέληξε ο Μπαμπαγιάν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube