Weather Icon

Ο Τατάρ έχει καβαλήσει το καλάμι που του δώρισε ο Ερντογάν

Ο Τατάρ έχει καβαλήσει το καλάμι που του δώρισε ο Ερντογάν

Βρε Τατάρ τα θέλεις και τα λες ή σου ξεφεύγουν;

Άριστος Μιχαηλίδης

Εμείς τι να πούμε πια; Ας αναλάβουν να μας ενημερώσουν οι Τουρκοκύπριοι με κάποιο τρόπο τι στο καλό θέλουν να κάνουμε. Διότι όταν ακούμε αυτόν που έβαλαν να τους εκπροσωπεί, είναι σαν να κάνει μόνος του πόλεμο εναντίον των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, όχι των Ελληνοκυπρίων. Αν συμφωνούν με αυτά που λέει και κάνει ο Τατάρ, εντάξει, ας σιωπούν, αλλά όταν θα καταλάβουν πού τους οδηγεί ίσως να είναι αργά για δάκρυα. Διότι, για δάκρυα θα είναι, αυτό είναι σίγουρο.

Χτες, έριξε κι άλλη βαρέλα (με το συμπάθιο). Ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους Τουρκοκύπριους, είπε, αν μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Τουρκία. Και χωρίς τις εγγυήσεις της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι είναι καταδικασμένοι σε εξαφάνιση.

Δηλαδή, ακόμα και για την ένταξη στην ΕΕ υπό ένα καθεστώς κοινού κράτους βάζει όρο ότι πρέπει να μπει και η Τουρκία για να το δεχθεί. Κάτι που δεν θα γίνει ποτέ και καλό είναι να το σκεφτούν οι Τουρκοκύπριοι. Διότι, οι Ελληνοκύπριοι ό,τι είχαν να σκεφτούν το σκέφτηκαν. Μπήκαν στην ΕΕ κι έβαλαν και τους Τουρκοκύπριους ως πολίτες της Δημοκρατίας. Και απολαμβάνουν ήδη αρκετά από αυτή την ένταξη, χωρίς να συνεισφέρουν τίποτε και χωρίς να έχουν επί τούτου καμιά βοήθεια από την Τουρκία.

Από το 2006 μέχρι πέρσι πήραν από την Ε.Ε. €600 εκατομμύρια ως οικονομική βοήθεια που δόθηκε προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα (όχι προς το κατοχικό καθεστώς).

Μόλις χθες η επικεφαλής της «επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων» των κατεχομένων, Ντερέν Οϊγκάρ, δήλωσε ότι παραλήφθηκαν σαράντα χιλιάδες εμβόλια της AstraZeneca, δέκα χιλιάδες εμβόλια της Pfizer-BioNTech και χίλια εμβόλια της Johnson & Johnson, «τα οποία εστάλησαν από την ΕΕ», όπως είπε.

Αλλά, τα εκατομμύρια, όπως και τα εμβόλια, είναι μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας που τα λαμβάνει η τ/κ κοινότητα, κι αν δεν ήταν το κράτος μέλος θα περίμεναν κι οι Τ/κ ως επαίτες εμβόλια από την Τουρκία, όπως θα περιμέναμε κι εμείς να βρούμε καμιά αγορά, όπως την κινέζικη, για να προμηθευτούμε. Αν τα καταφέρναμε και δεν μας έπνιγαν οι προμήθειες των μεγάλων χωρών.

Ας το σκεφτούν, λοιπόν, οι Τουρκοκύπριοι κι ας αποφασίσουν. Θέλουν να είναι Ευρωπαίοι πολίτες ή θέλουν να είναι οι υπόδουλοι του ισλαμοφασίστα της Άγκυρας;

Εδώ φτάσαμε, σε αυτό το κομβικό σημείο, ας μην κοροϊδευόμαστε. Όταν λέει ο Τατάρ ότι «με την ομοσπονδία στοχεύουν να κάνουν τους Τουρκοκύπριους μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία», δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι που πρέπει να πείσουν ότι λέει αρλούμπες, είναι οι Τουρκοκύπριοι που πρέπει να το καταλάβουν και να αντιδράσουν. Αν μπορούν, δηλαδή. Αν δεν μπορούν τελείωσε η ιστορία, δεν θα υπάρξει καμιά ελπίδα.

Μέχρι τώρα υπάρχει ελπίδα διότι ήδη εκδηλώνονται Τουρκοκύπριοι πολιτικοί εναντίον αυτών των πολιτικών του Τατάρ και της Άγκυρας.

Δύσκολο, όμως, να καταλάβουμε πόσο μπορούν να σώσουν την κατάσταση, όταν ορίζουν το παιχνίδι οι έποικοι, που κινούν τα νήματα εκ μέρους της Άγκυρας και οι Τ/κ τους προσφέρουν απλόχερα την κυριαρχία της χώρας μας.

Είναι δυνατό να πιστεύουν ότι με την ομοσπονδία οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία; Πώς γίνεται αυτό; Αφού είναι οι Ελληνοκύπριοι που ήδη με την ελπίδα της λύσης έκαναν εγκληματικές παραχωρήσεις, μόνο και μόνο για να μην είναι μπάλωμα οι Τουρκοκύπριοι και τελικά το μπάλωμα με την ΔΔΟ θα είναι οι Ελληνοκύπριοι.

Όταν συμφωνηθεί η ΔΔΟ -αν υπάρχει ακόμα τέτοιο ενδεχόμενο- η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υπάρχει. Κι αυτό θα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Κι ημών και των Τουρκοκυπρίων. Θα γίνουμε και οι δύο κοινότητες μπάλωμα στο προτεκτοράτο της Τουρκίας. Τώρα μας σώζει που στην ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία κι όχι η Τουρκία.

Αλλά η ΕΕ δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί ως κράτος μέλος ένα κρατίδιο προτεκτοράτο της Άγκυρας, που θέλει να το χρησιμοποιήσει για να έχει λόγο στην Ευρώπη.

[email protected]

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube